Αποσύρατε ρινόμακτρα και πτυελοδοχεία. Ας κοιτάξουμε λίγο πιο πέρα από τη μύτη μας, ας κάνουμε ένα μπρέικ από την δυσώδη πολιτική επικαιρότητα. Και μήπως δεν είναι πολιτική η διαμάχη που στήθηκε πάνω από μια καινούργια λέξη η οποία περιγράφει ένα παμπάλαιο έθιμο; Πολλοί αποδέχονται την  ορθότητα του όρου «γυναικοκτονία», άλλοι πάλι όχι. Κερδοσκοπώντας με τις λέξεις, το έγκλημα τείνει να γίνει ειδεχθέστερο. Οπότε ας δοκιμάσουμε το εξής: πατέρας σκότωσε στην Κέρκυρα το γιο του επειδή τα ‘φτιαξε με λάθος κορίτσι και δυο κορίτσια σκότωσαν στη Ρόδο νεαρό φοιτητή επειδή δεν έδειξε πνεύμα συνεργασίας κατά την διάρκεια των ερωτικών τους παιχνιδιών… Αυτά και διαλυθείτε ησύχως.

Γιατί η λέξη είναι όρκος και καταδεσμός, νομιμοποιεί, δείχνει, εγείρει αξιώσεις, ενώ η πράξη, αν και διόλου μεμονωμένη και πρωτοφανής, παραγράφεται επειδή δεν καταγράφεται. Περιγράφεται πάντως κατά κόρον και, για να παγώσω λίγο την εικόνα (και τα αίματα), σας προτείνω το μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Μπολάνιο «2666», γραμμένο γύρω στο 2000, στο οποίο εξιστορούνται οι ανεξιχνίαστες και συνεχόμενες μέχρι σήμερα μαζικές δολοφονίες γυναικών στη Σιουδάδ Χουάρες του Μεξικού, με τελετουργικό μάλιστα τρόπο: το δεξί στήθος κομμένο με μαχαίρι, η αριστερή θηλή κομμένη με τα δόντια. Εντάξει, σταματάω.

Στην εφαρμοσμένη  πολιτική είναι σχεδόν κατανοητό να δίνεται ο όρος γενοκτονία με το σταγονόμετρο. Γιατί αν τσιμπήσουν οι Αρμένιοι, οι Πόντιοι, οι Ρομά, οι ομοφυλόφιλοι, οι διεμφυλικοί, οι Ασσύριοι, οι Ρουαντέζοι, οι νοητικώς υστερούντες, οι ανάπηροι, οι Χερέρο, οι Νάμα, οι κάτοικοι της Ναντσίνγκ, οι Εβραίοι όλου του κόσμου, θα κρασάρει το Διεθνές Δίκαιο και τα έννομα συμφέροντα θα πάθουν κρίση ταυτότητας. Ταυτότητα! Αυτό είναι το μόνο όπλο απέναντι σε κάθε είδους βία. Αυτήν σήκωσε από την προσωρινή της κρυψώνα κάπου στην Μπανγκόκ, η δεκαοχτάχρονη Ραχάφ αλ Κιουνιούν από τη Σαουδική Αραβία, ζητώντας πολιτικό άσυλο από χώρες της Δύσης. Επειδή αρνήθηκε το Ισλάμ, κι αν την στείλουν πακέτο στη χώρα της ο πατέρας της και τα αδέλφια της που έχουν στηθεί στο αεροδρόμιο του Κουβέιτ θα την κάνουν κομμάτια. Δυο βήματα από εκεί που γλεντούσε στο γάμο της χρυσής κόρης, παρέα με τους εμίρηδες συμπέθερους ο Πάνος Καμένος, λίγο πριν να ζητήσει πολιτικό άσυλο από τον Αλέξη Τσίπρα.