Εκπρόσωποι επιχειρήσεων οι οποίοι με οποιονδήποτε τρόπο εμπλέκονται στον τομέα της κάνναβης (παραγωγή, μεταποίηση, καλλιέργεια κ.λπ.) συσπειρώνονται για πρώτη φορά σε ενιαία ομάδα, τον Πανελλήνιο Φορέα Επαγγελματιών της Κάνναβης, ο οποίος αναμένεται να κάνει δημόσια πρεμιέρα σήμερα στα εγκαίνια της 2ης Διεθνούς Εκθεσης Cannabis Expo στην Αθήνα.

Ενας εξ αυτών, ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Θεοδωρόπουλος, επικεφαλής της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ΚannaBio, η οποία σε σχεδόν δύο χρόνια έγινε ο μεγαλύτερος παραγωγός βιολογικής κάνναβης στην Ελλάδα, με συνολικά 160 στρέμματα κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο ίδιος κάνει λόγο για μια «αγορά που ανθεί», αν και εξακολουθεί να παλεύει με «δύο βασικούς εχθρούς: την άγνοια και την καχυποψία». Οπως λέει συγκεκριμένα, «οι περιπέτειες για τους καλλιεργητές κλωστικής κάνναβης συνεχίζονται. Παράλληλα με την κοινή γνώμη θα πρέπει να ενημερωθούν επαρκώς οι διωκτικές Αρχές. Μην ξεχνάμε ότι το περασμένο καλοκαίρι Αστυνομία και Εισαγγελία διέλυσαν μια νόμιμη καλλιέργεια χιλιάδων φυτών στην Καρδίτσα επειδή θεώρησαν ότι είχαν εντοπίσει τη μεγαλύτερη χασισοφυτεία της Ελλάδας». Απτόητος ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός, που αξιοποιεί τον σπόρο και τον ανθό του φυτού, ετοιμάζεται ήδη για το επόμενο βήμα: «Τα προϊόντα μας είναι νόμιμα, μη τοξικά και μη εξαρτησιογόνα και προς το παρόν παράγονται σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις. Μέσα στο 2019 όμως φιλοδοξούμε να έχουμε τη δική μας μεταποιητική μονάδα».

Σύμφωνα με τον συνεταιρισμό, οι εφαρμογές της βιομηχανικής κάνναβης (Cannabis Sativa L) είναι αμέτρητες: «Η συνεταιριστική παραγωγή και μεταποίηση της κάνναβης από μικρομεσαίους παραγωγούς και επενδυτές θα μπορούσε να είναι αναπτυξιακή προτεραιότητα με χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και κύκλο εργασιών πολλών εκατομμυρίων».

ΝΕΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ. Επιπλέον, εντός του έτους αναμένεται νέα τροποποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης του 2016 σχετικά με τις προϋποθέσεις καλλιέργειας των ποικιλιών κλωστικής κάνναβης (με περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη μέχρι 0,2%). Ηδη οι άμεσα ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης. «Ενα ενιαίο μητρώο καλλιεργητών, παραγωγών-μεταποιητών και διανομέων θα βοηθήσει στο να μην υπάρχει καμία σύγχυση. Επίσης η βιομηχανική και ιατρική χρήση της κάνναβης πρέπει να ρυθμιστεί ενιαία από έναν ανεξάρτητο Εθνικό Οργανισμό Κάνναβης που θα συγκεντρώσει αρμοδιότητες από τα τέσσερα συναρμόδια υπουργεία και θα συντονίσει την εφαρμογή της νομοθεσίας» σημειώνουν μεταξύ άλλων τα μέλη της KannaBio.

Στο μεταξύ, τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προκύπτουν από την κάνναβη στη χώρα μας επισημαίνει σε δημοσίευμα η «Wall Street Journal», αναφερόμενη μεταξύ άλλων στις δύο πρώτες άδειες που έχουν δοθεί σε ιδιωτικές εταιρείες για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης (στη Λάρισα και την Κόρινθο), «ενώ πρόκειται να χορηγήσει άλλες 12 αυτόν τον μήνα». Μιλώντας στην εφημερίδα ο James Ickes, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Devcann με έδρα το Οχάιο, που επενδύει 12 εκατομμύρια ευρώ για καλλιέργεια, επεξεργασία και εξαγωγή ιατρικής και βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα, έκανε λόγο για «ευρωπαϊκή Καλιφόρνια». Οπως πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος, καθώς είναι μια από τις λίγες χώρες που προσφέρει την ευκαιρία για εξαγωγή και η τοποθεσία της είναι ιδανική: ένα μονοπάτι για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή». Επενδυτές και επιχειρήσεις του κλάδου εκτιμούν, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», ότι η αγορά της ιατρικής κάνναβης στην Ευρώπη θα μπορούσε να υπερβεί τις ετήσιες πωλήσεις των 50 δισ. ευρώ.

Ιnfo:

H 2η Διεθνής Εκθεση Cannabis Expo

Στη φετινή έκθεση για τη φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη, που θα διαρκέσει έως τις 13 Ιανουαρίου στο Κλειστό Παλαιού Φαλήρου (Τάε Κβον Ντο), συμμετέχουν επιστήμονες και ακτιβιστές, καθώς και περισσότεροι από 150 επιχειρηματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με προϊόντα κανναβιδιόλης (CBD), τρόφιμα, ρούχα, καλλυντικά, οικοδομικά υλικά κ.λπ.