Ο Πρωθυπουργός δεν μας έχει συνηθίσει σε μισές δουλειές – γιατί λοιπόν να αφήσει αμανάτι μόνο το πρωτόκολλο εισδοχής της Μακεντονίγιας στο ΝΑΤΟ στην (προβλεπόμενη) κυβέρνηση Μητσοτάκη; Για να κοντύνει τον πρόεδρο της ΝΔ στο μπόι του, πρέπει να του αφήσει όλο το πακέτο, δηλαδή να μην ψηφιστεί από την τρέχουσα βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, καίτοι θα έχουν γίνει οι συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ. Ετσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί μετά τις εκλογές στην ίδια θέση με τον Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2015: η χώρα του θα έχει υπογράψει συμφωνία (όπως οι προ-συριζανέλ κυβερνήσεις τα Μνημόνια) που με δική του ευθύνη δεν θα εφαρμοστεί· και, παγιδευμένος στη μακεδονομαχική ρητορική του, στην προεκλογική του εκστρατεία θα είναι υποχρεωμένος να υπόσχεται την κατάργησή της Συμφωνίας «με ένα νόμο, με ένα μόνο άρθρο».

Δεν χρειάζεται να κάνει κάτι ο Αλέξης Τσίπρας για να πετύχει τη μη υπερψήφιση της Συμφωνίας – το αντίθετο, αρκεί να μην κάνει τίποτα, δηλαδή να μην ασκήσει πιέσεις και να μη δώσει υποσχέσεις στους εκτός ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές που φαίνονταν διατεθειμένοι να την υπερψηφίσουν. Ή, με την εικαζόμενη αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, να ζητήσει εκλογές για «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασία». Και θα βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις εκλογές εξευτελισμένος διεθνώς και υποχρεωμένος να κάνει τη δική του κωλοτούμπα.

Τέτοια κατάντια του αντιπάλου του αξίζει να την πληρώσει ο Πρωθυπουργός με συντόμευση της πρωθυπουργίας του κατά λίγους μήνες: η κυβέρνηση δεν θα αντέξει μετά τον Μάιο, δεν θα μπορεί ο κ. Τσίπρας να λέει μετά τη συντριβή του στις εκλογές «σήμερα κέρδισε η τοπική αυτοδιοίκηση», όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1986, όταν η ΝΔ είχε κατακτήσει τις δημαρχίες Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά. Εκείνος είχε τρία χρόνια μπρος του ώς τις εθνικές εκλογές και μπορούσε να κυβερνά και να ελπίζει. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει μόνο τρεις μήνες.

Αν γίνει η μεγάλη ατιμία, το ελληνικό πολιτικό σύστημα θα έχει εξευτελιστεί ακόμη μία φορά διεθνώς, σαν σύστημα που δεν αποδέχεται την «κρατική συνέχεια», και η Ελλάδα σαν χώρα που, καίτοι πολύ μικρή, μπορεί να κάνει πολύ μεγάλες ατιμίες. Μαζί με τους πολιτικούς μας θα εξευτελιστούμε και εμείς, δεν θα αρκεί ο Αντετοκούνμπο για να σκεφθούν οι ξένοι «άλλο οι Ε#ληνες, άλλο οι πολιτικοί τους». Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι δεν θα συμβούν αυτά και θα διασωθεί η χώρα και η αξιοπρέπεια καθενός μας από τις συμπεριφορές των πολιτικών μας.