Η αναφορά στην ίδια κατηγορία με τη Δομινικανή Δημοκρατία δεν είναι και ιδιαίτερα κολακευτική για τη Γερμανία. Εκτός εάν πρόκειται για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο οι δύο χώρες μαζί με το Βέλγιο, την Ινδονησία και τη Νότια Αφρική αναλαμβάνουν από την 1η Ιανουαρίου 2019 θέση μη μόνιμου μέλους για την επόμενη διετία.

Η Γερμανία δεν έχει την ισχύ και το δικαίωμα βέτο που έχουν τα μόνιμα μέλη (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) στις αποφάσεις του σημαντικότερου οργάνου για την τύχη του πλανήτη. Αλλά είναι από τους σημαντικότερους χρηματοδότες για τις δράσεις του ΟΗΕ και των υπηρεσιών του και διαθέτει σημαντικό ειδικό βάρος. Θα το αξιοποιήσει την επόμενη διετία με την ενισχυμένη παρουσία της στη διεθνή σκηνή, στη δύσκολη συγκυρία που διαμορφώνουν ο εντεινόμενος ανταγωνισμός ΗΠΑ – Κίνας, ο εθνικός απομονωτισμός του αμερικανού προέδρου Τραμπ και ο νέος Ψυχρός Πόλεμος ΗΠΑ – Ρωσίας.

Η Ανγκελα Μέρκελ είναι ένθερμη υποστηρικτής των διεθνών οργανισμών και της πολυπολικής τάξης πραγμάτων. Η γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται στον αντίποδα του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να απαξιώνει πολυμερείς, διεθνείς δομές και θεσμούς. «Η Γερμανία θα επιδιώξει λύσεις για τα προβλήματα του πλανήτη, θα αυξήσει τα μέσα που διαθέτει για ανθρωπιστική βοήθεια και αναπτυξιακή στήριξη των φτωχών χωρών, αλλά θα αυξήσει και τις αμυντικές της δαπάνες» είπε η γερμανίδα καγκελάριος στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της για το 2019. «Εχω τη βαθιά πεποίθηση ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας μόνον εάν κρατήσουμε τη συνοχή μας και εάν συνεργαστούμε με άλλους πέραν των συνόρων μας. Πρέπει να αναλάβουμε μεγαλύτερες ευθύνες» είπε η Μέρκελ.

ΚΡΙΣΙΜΗ ΧΡΟΝΙΑ. Στο εσωτερικό μέτωπο, η καγκελάριος της Γερμανίας έχει μπροστά της μία κρίσιμη χρονιά, οι εξελίξεις της οποίας θα κρίνουν εάν θα εξαντλήσει τη θητεία της μέχρι το 2021. Αυτό θα είναι και το τέλος της πολιτικής της διαδρομής. «Στα τέλη Οκτωβρίου δρομολόγησα μία νέα αρχή και είπα ότι μετά το τέλος αυτής της θητείας δεν θα επιδιώξω κανένα πολιτικό αξίωμα πλέον» είπε η Μέρκελ στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της.

Το πρώτο βήμα έγινε με τη διαδοχή της στην προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Το δεύτερο βήμα θα ακολουθήσει με την ανάδειξη του υποψήφιου καγκελαρίου που θα οδηγήσει τη συντηρητική Χριστιανική Ενωση στις επόμενες παγγερμανικές εκλογές.

Τον πρώτο λόγο έχει η νέα πρόεδρος του CDU Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ. Αλλά «αυτοματισμός» δεν υπάρχει, λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Δεν μου αρέσουν αυτές οι τυποποιημένες διατυπώσεις» εξηγεί ο Σόιμπλε στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Στερν» που κυκλοφορεί αύριο Πέμπτη. Ο Σόιμπλε είχε υποστηρίξει ενεργά τον Φρίντριχ Μερτς, αντίπαλο της Κραμπ – Καρενμπάουερ, στη μάχη για την προεδρία του CDU. «Δεν είχα ποτέ αμφιβολίες ότι ο Φρίντριχ Μερτς θα είναι διατεθειμένος να προσφέρει στο CDU και στη δημοκρατία. Και ούτε έχω για το μέλλον» λέει ο Σόιμπλε. Είναι η ήττα του Μερτς και δική του ήττα; «Δεν με αγγίζει ιδιαίτερα, εάν αυτό εννοείτε. Σε κάθε περίπτωση, δεν κέρδισα» απαντά ο Σόιμπλε. Δηλώνει δε αντίθετος με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και διάλυση της σημερινής κυβέρνησης CDU/CSU – SPD.

Η… κουζίνα της καγκελαρίας ενισχύθηκε

Το αυξημένο ειδικό βάρος της Γερμανίας στη διεθνή σκηνή έχει επιπτώσεις και στη στελέχωση της κουζίνας της καγκελαρίας στο Βερολίνο. Οι πυκνές επισκέψεις και η διάρκειά τους δημιουργούν την ανάγκη να ενισχυθεί το δυναμικό της κουζίνας, αποτελούμενο από έναν μάγειρο, έναν βοηθό και οκτώ σερβιτόρους. Προσλήφθηκε λοιπόν και δεύτερος μάγειρος πλήρους απασχόλησης με μηνιαίο μισθό 2.800 ευρώ μεικτά.