Προχθές ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δήλωσε, αναφερόμενος στην Τουρκία, «εάν ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε», χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας συμπλήρωσε «ένα χιλιοστό κίνησης αν κάνουνε, θα τους τσακίσουμε, θα τους συντρίψουμε» – ώς εδώ καλά, θα τολμούσε να πει κανείς: στρατηγοί, ναύαρχοι και στρατηλάτες πολιτικοί λένε και καμιά κουβέντα παραπάνω για να κατέβουν στο επίπεδο των τούρκων συναδέλφων τους· διότι πρέπει να ελπίζουμε πως είναι ψηλότερο. Αλλά ο κ. Καμμένος συνέχισε: «Μην ξεχνάτε, ότι η κρίση … που δημιούργησαν οι δανειστές είχε σκοπό ακριβώς να κατασχέσει τον υποθαλάσσιο πλούτο μας» και εξήγησε ότι «θέλανε να δώσουμε εγγύηση το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Ελλάδας. Δεν ξεκίνησε η κρίση τυχαία, μας βάλανε στόχο και μας πολεμήσανε για να παραδώσουμε τον πλούτο της πατρίδας, τον πλούτο που έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας».

Ακούγοντας τα δεύτερα να συμπληρώνουν και να εξηγούν τα πρώτα – ότι η ισοπέδωση, συντριβή, το τσάκισμα θα γίνουν για να διασώσουμε τον μυθικό πλούτο που δεν κατάφεραν να μας αρπάξουν οι δανειστές – ανησυχεί κανείς σοβαρά για το τι μας περιμένει σε περίπτωση «θερμού επεισοδίου» όχι ειδικά με την Τουρκία αλλά με οποιονδήποτε – διότι τα υπουργικά μυαλά που αποκαλύπτονται από τέτοιες δηλώσεις είναι ικανά να καταφέρουν να δημιουργήσουν θερμό επεισόδιο ακόμα και με τη Σιγκαπούρη ή τη Σουηδία. Και δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι ο κ. Καμμένος που έσωσε από τους δανειστές το αέριο και το πετρέλαιο που του δάνεισαν τα παιδιά του θα καταφέρει να το σώσει και από αυτές τις δύο άοπλες χώρες: έχει εξαντληθεί ο άνθρωπος δέκα χρόνια τώρα να πολεμά για να υπερασπίζεται τον πλούτο μας – διανοητικά κυρίως έχει κουραστεί. Και χωρίς καθαρό μυαλό, πόλεμοι δεν κερδίζονται.

Βεβαίως, όλοι γνωρίζουμε ότι η διανοητική κόπωση του Πάνου Καμμένου είναι παλαιότερη, μπορεί και να γεννήθηκε κουρασμένος. Αλλωστε εξίσου βαρυσήμαντες δηλώσεις έχει κάνει κατά καιρούς για τη Συμφωνία των Πρεσπών, για τους Ψεκασμούς, για ζωώδεις συνευρέσεις διπόδων. Θα μπορούσε άραγε, τόσο κουρασμένος άνθρωπος, να έχει γίνει υπουργός σε άλλη χώρα; Και μάλιστα υπεύθυνος για την άμυνά της; Ας ελπίσουμε ότι το ερώτημα θα μείνει αναπάντητο, πως ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα κληθεί να τοποθετηθεί γιατί ο κ. Καμμένος δεν θα έχει εμπλακεί σε τίποτα σοβαρότερο από τζάμπα μάγκικες ηλίθιες δηλώσεις και κανείς δεν θα έχει λόγο να ασχοληθεί μαζί του.