Μήπως παίζουμε με τη φωτιά; Και μήπως παίζουμε ένα επικίνδυνο θέατρο ανευθυνότητας και παραλόγου; Εξωτερική πολιτική δεν μπορούν να κάνουν ούτε ο υπουργός Αμυνας, πολύ περισσότερο ο συγκεκριμένος υπουργός Αμυνας, ούτε βεβαίως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ (Α/ΓΕΕΘΑ). Εξωτερική πολιτική κάνει το ΥΠΕΞ και ο Πρωθυπουργός (με την προϋπόθεση βέβαια ότι η χώρα έχει ΥΠΕΞ που αυτή την περίοδο μόνο κατ’ όνομα έχει).

Δεν μπορεί ο υπουργός Αμυνας να αναγγέλλει με τόση επιπολαιότητα ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) για το Καστελλόριζο, την πλέον ευαίσθητη περιοχή, χωρίς γνώση ούτε των κανόνων του διεθνούς δικαίου αλλά και ούτε ως φαίνεται και επίγνωση των συνεπειών που συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Συνεπειών που μπορεί να είναι ολέθριες για τη χώρα. Αλλά ούτε ο Α/ΓΕΕΘΑ μπορεί να… ισοπεδώνει ρητορικά βραχονησίδες με τόση άνεση και χωρίς στάθμιση των συνεπειών. Αυτές είναι επιπόλαιες τοποθετήσεις αν όχι παλικαρισμοί.  Χρειάζεται προσοχή και ψυχραιμία στο τι λέμε και πώς το λέμε αυτή την περίοδο. Και ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στο ποιος ακριβώς το λέει.

Κάποιες ανεύθυνες δηλώσεις και ενέργειες μας οδήγησαν στην κρίση των Ιμίων, τις συνέπειες της οποίας τις βιώνουμε ακόμη. Η προστασία και μεγιστοποίηση των ελληνικών συμφερόντων απαιτεί υπευθυνότητα, σκέψη και κάποιες φορές σιωπή. Διαφορετικά μπορεί να παίζεις έστω άθελα και το παιχνίδι των αντιπάλων σου.

Εκτός εάν η προεκλογική περίοδος επιτρέπει τα πάντα…

Ο Π.Κ. Ιωακειμίδης είναι ομότιμος

καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρεσβευτής-σύμβουλος ΥΠΕΞ