Λευκός καπνός προσδοκάται να βγει τις επόμενες μέρες, ίσως και αύριο Τρίτη, από τις διαπραγματεύσεις Ρώμης και Βρυξελλών για το έλλειμμα στον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές εντείνονται. Και όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η απόσταση μεταξύ της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει μειωθεί, αλλά ζητήθηκε από την κυβέρνηση να καταθέσει άλλα μέτρα ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος. Το Bloomberg επικαλείται με τη σειρά του δημοσιεύματα της «Corriere della Sera» και άλλων ιταλικών εφημερίδων.

«Οι τελευταίες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ διεξήχθησαν την περασμένη Παρασκευή, όταν πραγματοποιήθηκαν αρκετές ώρες χρήσιμων ανταλλαγών τεχνικών λεπτομερειών δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ» που ζήτησε να μην ταυτοποιηθεί, σύμφωνα με το Bloomberg. «Τώρα η κυβέρνηση της Ιταλίας πρέπει να συζητήσει τα θέματα και να λάβει μια απόφαση» πρόσθεσε ο ίδιος ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα επίσης με δημοσιεύματα ιταλικών εφημερίδων, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε συζητά με τους εκπροσώπους των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού, τους αντιπροέδρους Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι και τον υπουργό Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία το σχέδιο προϋπολογισμού για να διαπιστώσουν αν μια συμφωνία είναι αρκετά κοντά ώστε να οριστικοποιηθεί.

Η απόσταση μεταξύ της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει μειωθεί, αλλά ζητήθηκε από την κυβέρνηση να καταθέσει άλλα μέτρα ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος, ανέφεραν χθες η «Corriere della Sera» και άλλες ιταλικές εφημερίδες.

Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να διαπιστωθεί αν – και με ποιον τρόπο – η ιταλική κυβέρνηση θα μπορέσει να εφαρμόσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

Το «εισόδημα του πολίτη», για παράδειγμα, το οποίο έχουν υποσχεθεί τα Πέντε Αστέρια του Λουίτζι ντι Μάιο, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα χορηγηθεί σε όλους.

Το παρεχόμενο ποσό, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, θα μειώνεται στην περίπτωση που ένας άνεργος ή ένας χαμηλοσυνταξιούχος είναι ιδιοκτήτης ακινήτου. Και είναι πιθανό, τελικά, να μην καταβληθεί σε όποιον έχει στην τράπεζα πάνω από 5.000 ευρώ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του συμβιβασμού, αναμένεται να περιοριστεί και η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, την οποία είχε προωθήσει το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι.

Πάντως η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε συνεχίζει να θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Μάλιστα στην Ιταλία δείχνουν τις παροχές που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Αυτές αναμένεται να αυξήσουν το έλλειμμα της γαλλικής οικονομίας. Ως εκ τούτου, η Ρώμη ζητά από τις Βρυξέλλες να υπάρξει ίση μεταχείριση μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας.

Το συγκεκριμένο αίτημα βρίσκει σύμφωνους τους εταίρους της κυβέρνησης, Λέγκα και Πέντε Αστέρια, καθώς και μεγάλη μερίδα της αντιπολίτευσης.