Αν μιλούσαμε για ερωτική σχέση, θα μπορούσε ο Γιώργος Δώνης να μας συστήσει τις δύο ομάδες ως «από δω η γυναίκα μου κι από δω το αίσθημά μου». Για τον 49χρονο προπονητή το αυριανό συναπάντημα του Παναθηναϊκού με τον Ατρόμητο είναι ξεχωριστό.

Ο Παναθηναϊκός είναι η μεγάλη του αγάπη. Δεν το έκρυψε ποτέ. Ούτε όταν βρισκόταν σε πάγκους άλλων συλλόγων, πόσω μάλλον τώρα που προπονεί την ομάδα η οποία τον ανέδειξε. Ο Ατρόμητος είναι το… αίσθημα. Ο σύλλογος που επί των ημερών του έζησε τις καλύτερες μέρες της σύγχρονης ιστορίας του. Με τον Δώνη στον πάγκο, οι Περιστεριώτες έφτασαν σε δύο συνεχόμενους τελικούς. Σπάνιο για ομάδα του βεληνεκούς του Ατρομήτου.

Δεν ήταν, όμως, μόνο οι επιτυχίες και οι υψηλοί στόχοι που έβαζε και πετύχαινε. Ηταν κυρίως το ποδόσφαιρο που… χόρτασαν στο Περιστέρι στην τριετία της θητείας του Γιώργου Δώνη εκεί. Ενα επιθετικό ποδόσφαιρο, που ανέβασε επίπεδο τον Ατρόμητο και τον έφερε μια σκάλα πιο ψηλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Δώνης του Ατρομήτου διαφέρει πολύ σε σχέση με τον Δώνη του Παναθηναϊκού. Ο τότε παρορμητικός Δώνης έχει εξελιχθεί σε έναν ήρεμο προπονητή. Σπανίως θα τον δεις να φωνάζει, σπανίως θα τα βάλει με τους διαιτητές, σπανίως έως καθόλου θα τον δεις να βγαίνει εκτός εαυτού. Στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, ο έλληνας προπονητής δεν δίσταζε να κάνει ακόμα και… ντου μέσα στον αγωνιστικό χώρο σε φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας (με τον Ατρόμητο στο Πράβετς της Βουλγαρίας) προκειμένου να διαμαρτυρηθεί στον βοηθό διαιτητή για τρεις συνεχόμενες υποδείξεις οφσάιντ εις βάρος της ομάδας του.

Τώρα προτιμά να βγάζει την έντασή του στις ιδέες του για το ποδόσφαιρο. Να τις εξελίσσει, να τις δουλεύει, να προσπαθεί να μην ασχολείται με κάτι άλλο πέραν από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Δεν έχει αλλάξει, όμως, τη σκέψη του γύρω από το ποδόσφαιρο.

Φύσει επιθετικός

Ο προπονητής που του άρεσε το επιθετικό ποδόσφαιρο στον Ατρόμητο παραμένει ο προπονητής που του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο και στον Παναθηναϊκό. Ο προπονητής που ήθελε να κερδίζει με τον δικό του τρόπο στον Ατρόμητο θέλει να κερδίζει με τον δικό του τρόπο και στον Παναθηναϊκό.

Το αυριανό παιχνίδι θα είναι ξεχωριστό συναισθηματικά για τον Δώνη, γιατί στο Περιστέρι δέθηκε περισσότερο από οπουδήποτε αλλού κι αν δούλεψε. Ο κόσμος τον λάτρεψε, με τον Σπανό είχαν και συνεχίζουν να έχουν μια σχέση που ξεπερνά το τυπικό «παράγοντας – προπονητής», με τους ανθρώπους της ομάδας έγινε φίλος. Κανείς στο Περιστέρι δεν έχει να πει μισή άσχημη κουβέντα για τον προπονητή ή τον άνθρωπο Δώνη. Κάτι που δεν το συναντάς συχνά στο σημερινό, αυστηρά επαγγελματικό περιβάλλον του ποδοσφαίρου.