Και φέτος δολοφονήθηκαν και κυνηγήθηκαν σε όλο τον κόσµο. Το περιοδικό «TIME» ανέδειξε τα πρόσωπα του 2018 – τους «Φύλακες». Τους δηµοσιογράφους που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας ή φυλακίστηκαν. Οι πέντε συντάκτες της εφηµερίδας «Capital Gazette» του Μέριλαντ που δολοφόνησε κάποιος δυσαρεστηµένος. Ο Τζαµάλ Κασόγκι, δύο δηµοσιογράφοι στις Φιλιππίνες και άλλοι δύο στη Μιανµάρ. Φύλακες. Εχουν γνώση.

Η Παγκόσµια Ηµέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων αποτέλεσε την ιδανική αφορµή για τον Θοδωρή Παπαδουλάκη, σκηνοθέτη τηλεοπτικών σειρών όπως «Το νησί», για να δηµοσιοποιήσει τον «Αδερφό µου», φιλµ που έγινε αµέσως viral. Ο θυµός ενός παιδιού που δεν µπορεί να κινήσει µέσα από τους ελληνικούς δρόµους το αναπηρικό καροτσάκι της αδελφής του µετατρέπεται σε βίαιο ξέσπασµα – ένα σχόλιο για «τις συγκεκριµένες τάσεις που κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία». Συµφωνούµε, διαφωνούµε, ένα είναι σίγουρο: µας έδωσε τροφή για σκέψη.

Στις σουρεαλιστικές στιγµές που ζουν οι ΗΠΑ, τα πάντα µπορεί να συµβούν. Ακόµα και ένα παλτό µπορεί να γίνει σύµβολο αντίστασης. Οπως αυτό της πρώην (και οσονούπω νέας) προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι. Που τα είπαν ένα χεράκι µε τον πρόεδρο Τραµπ µπροστά στις κάµερες και κατόπιν βγήκε αγέρωχη από τον Λευκό Οίκο φορώντας το κόκκινο παλτό και τα γυαλιά ηλίου. Αποτίνοντας τιµή στον κοφτό τρόπο µε τον οποίο απαντούσε στις ασυναρτησίες του Τραµπ, οι οπαδοί της Δηµοκρατικής γερουσιαστού έφτιαξαν δύο λογαριασµούς στο Twitter. Οπου το κόκκινο παλτό σχολιάζει τα τεκταινόµενα…

Ο τραγουδιστής των Queen Φρέντι Μέρκιουρι έφυγε το 1991. Είναι όµως ακόµα εδώ. Δεν ήταν φέτος µόνο η ταινία για τη ζωή του µε τίτλο «Bohemian Rhapsody» που µας θύµισε τις θρυλικές εµφανίσεις του. Είναι πως το οµώνυµο τραγούδι, ένα ιδιαίτερο κράµα όπερας και ροκ ανακηρύχθηκε «τραγούδι του 20ού αιώνα», µια και έχει τα περισσότερα download: 1,6 δισ. φορές. «Δεν θα γίνω ροκ σταρ. Θα γίνω θρύλος», είχε πει. Και έγινε.

Μέσα στα ντέρτια του Brexit και της Τερίζα Μέι, οι Βρετανοί έχουν να παρηγορηθούν µε τη σκέψη ότι µια από τις πιο αγαπηµένες τους ταινίες, επιστρέφει. Ο Χιου Γκραντ, η Αντι ΜακΝτάουελ και η Κριστίν Σκοτ Τόµας, 25 χρόνια µετά την επιτυχία του «4 γάµοι και µία κηδεία» ενώνονται για τη συνέχειά της, µια µικρού µήκους µε τίτλο «Μια µέρα κόκκινης µύτης και ένας γάµος», όπου παρακολουθούµε τη ζωή των ηρώων σήµερα. Αυτή τη φορά ξαναβρίσκονται για τον πέµπτο γάµο όπου, φυσικά, τίποτα δεν πάει όπως είναι προγραµµατισµένο. Κάτι σαν την πραγµατική ζωή, δηλαδή.

Τον λένε Ελπιδοφόρο Χρυσοβέργη. Αυτόν τον καιρό βρίσκεται µαζί µε άλλους 100 έλληνες εθελοντές σε χωριό της Τανζανίας όπου χτίζουν σχολείο καικέντρο γυναικείας επιχειρηµατικότητας. Ο 29χρονος άφησε στην άκρη το πτυχίο της ΑΣΟΕΕ, πήρε ένα σακίδιο και οργώνει τον κόσµο, οργανώνοντας εθελοντικές δράσεις για σκοπούς που αγγίζουν την καρδιά του, µέσω crowdfunding. Πριν από λίγο καιρό ποδηλάτησε από τη Βουδαπέστη µέχρι τη Λαµία σε 20 ηµέρες, χωρίς καθόλου χρήµατα. Βασιζόµενος µόνο στην καλοσύνη των ξένων. Διότι υπάρχει κι αυτή. Και την αναδεικνύει.