Οι έμπειροι επιθετικοί, οι μπαρουτοκαπνισμένοι, έχουν να το λένε: «Να μη φοβάστε τον κυνηγό που χάνει ευκαιρίες. Το πρόβλημα θα ήταν να μη βρίσκεται στην κατάλληλη θέση ή να μη δημιουργεί η ομάδα του φάσεις. Αν χάνονται ευκαιρίες, δεν μπορεί, νομοτελειακό είναι πως κάποια στιγμή θα έρθουν και τα γκολ». Πολύ απλά, το γκολ προκύπτει όταν το φτιάχνεις και όταν παλεύεις γι’ αυτό. Αλλιώς, όσο και να προσπαθείς, χωρίς να απειλείς δεν έρχεται τίποτα στο ποδόσφαιρο.

Είναι ακριβώς η εφετινή ιστορία του Ολυμπιακού. Τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή. Από τη μία είναι δεδομένο ότι οι επιθετικοί του δυσκολεύονται να σκοράρουν. Το αντιλαμβάνονται οι πάντες. Στον αντίποδα, έχουμε μια ομάδα που μολονότι είναι νέα και χτίζεται από το περασμένο καλοκαίρι με πολλά φρέσκα υλικά, προσφέρει θέαμα και δεν το τσιγκουνεύεται στο ελάχιστο.

Ο κόσμος το βλέπει. Και παράλληλα, κάθε ενδεκάδα που κατεβάζει ο Μαρτίνς, φροντίζει να αποδίδει καλό ποδόσφαιρο και επιπροσθέτως να φτάνει μέχρι τον αντίπαλο γκολκίπερ. Εκεί η επίτευξη γκολ δεν είναι ανάλογη της δημιουργίας ευκαιριών, ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα. Από τη μία στιγμή στην άλλη. Και ίσως εκεί που ουδείς το περιμένει. Οχι μόνο γιατί ο Ολυμπιακός εκτός των άλλων έχει και αρκετά δοκάρια, αλλά και επειδή δεν μπορεί παίκτες με εμπειρίες μεγάλες να βραχυκυκλώνουν σε μόνιμη βάση. Οι τελικές που κάνουν είναι πολλές, τα γκολ λίγα, αλλά δώστε βάση στο ρητό και βλέπουμε. Πότε; Ισως και απόψε! Αν και η Μίλαν είναι ομάδα με πολλά γαλόνια και έχει δρέψει δάφνες στο παρελθόν, στην κόκκινη έδρα μπορεί να λυγίσει. Φάνηκε και στην Ιταλία όταν ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο σκορ, απείλησε πολλές φορές, κράτησε μπάλα και λύγισε όταν έχασε τη συγκέντρωσή του προς το φινάλε του ματς. Αυτό ακριβώς λείπει στις ομάδες που είναι σε διαδικασία να μεγαλώσουν στην Ευρώπη ή είναι καινούργιες.

Ο Ολυμπιακός βάζει τις βάσεις και σταδιακά ελπίζει να κάνει κάτι σημαντικό. Ο δρόμος που ακολουθεί φαντάζει ο σωστός και τουλάχιστον αυτό λένε οι ευκαιρίες που γεννά η ποδοσφαιρική διαδικασία στο χορτάρι. Το πότε θα έρθουν τα γκολ ουδείς μπορεί να το βεβαιώσει. Είτε όταν προκύψει ο κατ’ εξοχήν γκολτζής στράικερ, είτε όταν κάποιοι από τους υπάρχοντες συναντήσουν τη ρέντα που τους λείπει. Γιατί είναι και αυτό ένα στοιχείο που αξίζει να το έχουμε κατά νου. Οπως και ότι εντελώς ξαφνικά ίσως έρθει ένα θετικό αποτέλεσμα που θα εκπλήξει ευχάριστα πολλούς.