Είναι γνωστή η αμερικανική παροιμία που λέει ότι δεν μπορείς να διδάξεις σε ένα γέρικο σκυλί νέα κόλπα. Στη χώρα μας όμως το νόημα αυτής της παροιμίας διαψεύστηκε. Αυτό που καταγγέλθηκε ως «παλιό», άφησε τα παλιά κόλπα στο παρελθόν. Και αυτό που συστήθηκε ως «νέο», δεν άφησε ούτε ένα από τα παλιά κόλπα που να μην επιστρατεύσει για τη σωτηρία του.

Μεταφέροντας τη διάψευση αυτή στην πολιτική ζωή, παρατηρεί κανείς ότι τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έδειξαν να αντιλαμβάνονται ότι ανάμεσα στις αιτίες της κρίσης που βίωσε η χώρα μας είναι η άκρατη παροχολογία και η ατέρμονη υποσχεσιολογία. Κατανόησαν ότι καμία οικονομία δεν μπορεί να ανθήσει με ένα κράτος που λειτουργεί μόνο ως εργοδότης και φοροεισπράκτορας. Με ένα κράτος δηλαδή που φορολογεί για να διορίζει δημιουργώντας δύο τάξεις εργαζομένων, προνομιούχων και μη, και μια ακόμη μεγαλύτερη τάξη ανέργων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όμως, δεν άφησε ούτε μία από τις παθογένειες της Μεταπολίτευσης που να μην αντιγράψει. Μοιράζει υποσχέσεις δεξιά και αριστερά για διορισμούς κλείνοντας το μάτι σε έναν κόσμο που αγωνιά για το μέλλον του, ενώ συγχρόνως στραγγαλίζει με την υπερφορολόγηση εκείνες τις υγιείς δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Είναι γνωστή όμως και η ελληνική παροιμία που λέει όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι. Και μέχρι σήμερα ουδέποτε έχει διαψευστεί.