Τα σενάρια για συγχώνευση της Deutsche Bank με άλλη μεγάλη γερμανική τράπεζα επανέρχονται όπως όλα δείχνουν πάλι στο τραπέζι – και μάλιστα με τις ευλογίες της ίδιας της γερμανικής κυβέρνησης.

Το Βερολίνο εντείνει τις προσπάθειες για να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας και εξετάζει μάλιστα τρόπους για να γίνει πιο εύκολη μια πιθανή συγχώνευση με την Commerzbank, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Πηγές που μίλησαν στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο με τον όρο να παραμείνουν ανώνυμες έκαναν λόγο για διαβουλεύσεις σε κορυφαίο επίπεδο που περιλαμβάνουν τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Ολαφ Σολτς και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank Κρίστιαν Ζέβινγκ.

Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτόν η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για να συγχωνευθούν οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας δημιουργώντας έναν ακόμα πιο ισχυρό χρηματοπιστωτικό κολοσσό. Για να προχωρήσει μια τέτοια κίνηση, το Βερολίνο θα εξέταζε ακόμα και να προχωρήσει σε αλλαγές στην υπάρχουσα νομοθεσία ώστε να προχωρήσει μια τέτοια συγχώνευση με το μικρότερο δυνατό κόστος για όλες τις πλευρές, ανέφερε το Bloomberg. Εκτός από την πιθανότητα συγχώνευσης, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα εξετάζει επίσης την πιθανότητα να αντλήσει κεφάλαια από παλιούς και νέους μετόχους, ανέφεραν άλλες πηγές.

 

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΝΤΙΛ. Ο Σολτς από την πλευρά του έχει αναφέρει επανειλημμένα ότι η Γερμανία χρειάζεται ισχυρές τράπεζες για να στηρίξουν την οικονομία που βασίζεται στις εξαγωγές. Αυτό ερμηνεύεται ως πρόθεση του Βερολίνου να στηρίξει ένα μεγάλο ντιλ της Deutsche Bank με άλλη τράπεζα της χώρας, όπως ανέφεραν διεθνείς αναλυτές. Σημειώνεται ότι το Δημόσιο της Γερμανίας κατέχει ποσοστό στην Commerzbank, οπότε έχει λόγο στη στρατηγική της τράπεζας. Ο επικεφαλής της Deutsche Bank Κρίστιαν Ζέβινγκ από την πλευρά του προσπαθεί να οδηγήσει σε αναδιάρθρωση την τράπεζα και να την επαναφέρει σε ισχυρή κερδοφορία.

Το τελευταίο διάστημα η Deutsche Bank έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο των αγορών, με τις τιμές των μετοχών της να φτάσουν να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, πριν να ανακάμψουν ξανά λόγω των φημών για πιθανό επερχόμενο ντιλ.

Ο νέος γύρος προκλήσεων για την τράπεζα ξεκίνησε στα τέλη του προηγούμενου μήνα, όταν οι γερμανικές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία της στη Φρανκφούρτη στο πλαίσιο ερευνών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Επίσης τον Σεπτέμβριο ο εποπτική αρχή των τραπεζών της Γερμανίας, η Bafin, είχε ασκήσει κριτική στην τράπεζα για τις διαδικασίες που ακολουθεί για την καταπολέμηση φαινομένων ξεπλύματος χρήματος. Επίσης η Deutsche Bank συνεργάζεται με τις αρχές στη διερεύνηση σκανδάλου ξεπλύματος χρήματος που αφορά την Danske Bank Estonia. Από το 2007 έως το 2015 η Deutsche Bank λειτουργούσε ως ανταποκρίτρια τράπεζα και διαχειρίστηκε μεταφορές κεφαλαίων 160 δισ. ευρώ που ελέγχονται εάν είναι ύποπτες. Πρόκειται για ξεχωριστές μεταξύ τους υποθέσεις που όμως έχουν υπονομεύσει τη φήμη της τράπεζας.