Ενώ ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται για τον τελικό με τη Μίλαν, που η ομάδα έχει μπροστά της αύριο Πέμπτη, χθες έγινε γνωστό ότι αποχωρεί ο Γιάγια Τουρέ – το υπογραμμίζω, όχι γιατί πρόκειται για κάποια έκπληξη, αλλά γιατί το μοναδικό ολόκληρο ματς που έπαιξε ο Τουρέ με τον Ολυμπιακό ήταν το παιχνίδι εναντίον της Μίλαν στο Σαν Σίρο. Δεν ήταν κακός σε εκείνο το παιχνίδι αλλά δεν ήταν και ο παλιός Τουρέ. Αυτό ήταν και το πρόβλημά του στο δεύτερο πέρασμά του από την Ελλάδα. Οχι η ομάδα, αλλά ο εαυτός του και οι φιλοδοξίες του.

Απαιτήσεις

Στην ιστορία του Τουρέ υπάρχει ένα παράδοξο: ο ποδοσφαιριστής είχε από τον εαυτό του περισσότερες απαιτήσεις από όσες η ομάδα, που του έδωσε τη δυνατότητα να επιστρέψει. Είχα συναντήσει τον καλό Γιάγια, όταν έδωσε τη συνέντευξη για το «BHMAgazino». Αν κάτι μου είχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση ήταν ότι μιλούσε σαν να είναι 25 χρονών – εννοώ ότι πίστευε πως αργά ή γρήγορα και μόλις βρει τη φόρμα του η ενδεκάδα του Ολυμπιακού θα ξεκινούσε από αυτόν! Ο Τουρέ δεν ήθελε καν να ακούει για την πιθανότητα, αρχικά τουλάχιστον, να αγωνιστεί για μισή ώρα. Δεν τον ενδιέφερε καν να αρχίσει να γράφει λεπτά συμμετοχής σιγά σιγά περνώντας ως αλλαγή σε παιχνίδια που θα ήταν χρήσιμη η εμπειρία του. Ελεγε και ξανάλεγε ότι ήρθε για να δώσει απαντήσεις σε όσους πίστευαν ότι έχει λίγα να δώσει – και στις απαντήσεις του φωτογράφιζε τον προπονητή που στη Μάντσεστερ Σίτι τον παραγκώνισε, δηλαδή τον Πεπ Γκουαρντιόλα. Για τη θέλησή του ήταν αξιέπαινος, ωστόσο καταλάβαινες ότι έχεις να κάνεις με κάποιον που δεν καταλαβαίνει ότι τα καλύτερα χρόνια του πέρασαν και ότι πρέπει να προσαρμοστεί σε καινούργιες συνθήκες. Ως εκ τούτου δεν είναι παράξενο που φεύγει: παράξενο είναι ότι το διαζύγιο με τον Ολυμπιακό μοιάζει (για την ώρα τουλάχιστον…) βελούδινο. Ομολογώ ότι δεν το περίμενα έτσι.

Πολιτισμένα

Στο πρώτο πέρασμα ο Τουρέ έκανε σπουδαία πράγματα στο γήπεδο και χώρισε με τον Ολυμπιακό έπειτα από τρομερούς καβγάδες. Στο δεύτερο πέρασμα ο Γιάγια αγωνίστηκε ελάχιστα, αλλά χωρίζει με τον Ολυμπιακό πολιτισμένα. Ισως ο παίκτης είχε στο μυαλό του την πιθανότητα της αποχώρησής του τον Ιανουάριο ευθύς εξαρχής – για αυτό μάλλον δεν έφερε ποτέ την οικογένειά του στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο.

Σέλουκ

Οταν πριν από περίπου έναν μήνα ο μάνατζέρ του, ο περίφημος Ντμίτρι Σέλουκ, έκανε δηλώσεις για τη μη χρησιμοποίησή του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο προπονητής του Ολυμπιακού αδικεί τον ποδοσφαιριστή του, ο Πέδρο Μαρτίνς φώναξε τον Τουρέ και του ζήτησε να πάρει θέση για όσα ο ατζέντης δήλωσε. Ο Τουρέ είπε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον προπονητή του και ότι καταλαβαίνει πως και πόσο τον σέβεται. «Προτιμώ να με αφήνει εκτός αποστολής παρά να με χρησιμοποιεί για δέκα λεπτά σε τελειωμένα παιχνίδια» είπε σε έναν από τους λίγους φίλους που έχει στην Ελλάδα. Οταν ο Πορτογάλος τον άφησε εκτός αποστολής στο ντέρμπι με τον ΠΑΟ, του ανακοίνωσε πριν από όλους ότι τον Ιανουάριο θα φύγει: ήρεμα, ωραία και πολιτισμένα. Για όποιον θυμάται τον Τουρέ στο πρώτο του πέρασμα από την Ελλάδα αυτή η συμπεριφορά προκαλεί μια μικρή έκπληξη: είναι όμως και σημάδι ότι ο Ιβοριανός είναι ώριμος άνθρωπος πια. Κάτι μου λέει πως μολονότι τώρα θα φύγει η σχέση του με τον Ολυμπιακό θα παραμείνει.

Απλό

Η ερώτηση είναι γιατί αποκτήθηκε ο Τουρέ. Νομίζω ότι μερικές φορές η απλούστερη των απαντήσεων εξηγεί τα πάντα. Ο Τουρέ ήθελε να επιστρέψει και εκδήλωσε τη θέλησή του στον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός έκρινε ότι δεν μπορεί να στερήσει από έναν πραγματικά μεγάλο ποδοσφαιριστή το δικαίωμα να κλείσει εδώ την καριέρα του. Ο Τουρέ ήρθε κι έφυγε σαν κύριος. Κι ο Ολυμπιακός υπήρξε απέναντί του γαλαντόμος: οι καλές προθέσεις όλων όσων στην ιστορία εμπλέκονται είναι δεδομένες. Κρίμα που δεν αρκούν κιόλας.

Μπενφίκα

Στο μεταξύ η ΑΕΚ παίζει σήμερα στη Λισαβόνα το τελευταίο της ματς στο Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο την Μπενφίκα. Η πορτογαλική ομάδα, μόλις τέταρτη στη βαθμολογία του πορτογαλικού πρωταθλήματος, είναι όπως η ΑΕΚ εντελώς αδιάφορη. Η Μπενφίκα ό,τι και να γίνει θα είναι τρίτη στον όμιλο και η ΑΕΚ τέταρτη. Η Μπενφίκα θέλει τη νίκη για να ζεστάνει τους οπαδούς της που δεν την έχουν δει τα τελευταία δυο χρόνια να κερδίζει ομάδα σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ εντός έδρας. Η νίκη που έκανε με αντίπαλο την ΑΕΚ στην Αθήνα η Μπενφίκα είναι η μοναδική της σε όμιλο του Τσάμπιος Λιγκ την τελευταία διετία: παρά το μεγάλο της όνομα η Μπενφίκα δεν είναι στα καλύτερά της – η ΑΕΚ αν προσέξει μπορεί να κάνει τον βαθμό ή τους βαθμούς που ψάχνει για να μη γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που θα τερματίσει χωρίς βαθμούς στον όμιλο.

Για να το καταφέρει αυτό πρέπει να κάνει κάτι απλό και συγχρόνως δύσκολο: να επιχειρήσει να παίξει λίγο περισσότερο ποδόσφαιρο από όσο έπαιξε στα ματς με τον Αγιαξ και την Μπάγερν. Καλή είναι η άμυνα, αλλά μόνο με άμυνα δεν κάνεις τίποτα.

Σιμόες

Μαζί με την ΑΕΚ ταξίδεψε και ο Σιμόες. Ο σκοπός του είναι να συναντήσει τον μάνατζέρ του και να ξεκαθαρίσει το μέλλον του. Ο Πορτογάλος είχε τουλάχιστον δύο προτάσεις από ομάδες για το επόμενο καλοκαίρι, όταν και λήγει το συμβόλαιό του. Καμία όμως από τις δυο αυτές ομάδες (η μία λεγόταν ότι είναι ο ΠΑΟΚ…) δεν θέλει να πληρώσει την ΑΕΚ για να τον πάρει τώρα. Τώρα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν μόνο κάτι Σαουδάραβες – αλλά την πρότασή τους ο Σιμόες τη σκέφτεται: δεν είναι ακριβές ότι τον ενδιαφέρουν μόνο τα χρήματα.

Η ΑΕΚ θα ήθελε να μετακομίσει στη Σαουδική Αραβία, γεγονός που θα της επιτρέψει να βάλει και κάποια (λίγα…) χρήματα στο ταμείο.

Σημάδι

Χρήματα στο ταμείο, έστω λίγα, υπολογίζει να βάλει και από μια πιθανή πώληση του Τάσου Μπακασέτα. Κι αυτός έχει μια πρόταση από την Ισπανία, που τον ικανοποιεί προσωπικά, αλλά η ομάδα με την οποία μιλάει (η Λεγανές;) δεν δείχνει διάθεση να πληρώσει την ΑΕΚ. Οταν οι ομάδες γνωρίζουν ότι οι ποδοσφαιριστές με τους οποίους μιλάνε θα ‘ναι σε έξι μήνες ελεύθεροι, δύσκολα χαρίζουν χρήματα. Ολα αυτά τα σημειώνω γιατί μου φαίνεται ότι απασχολούν την ΑΕΚ πιο πολύ από το αποψινό ματς. Κι αυτό δεν είναι πολύ καλό σημάδι…