Την ώρα που στην Ελλάδα «έχει ανάψει» ξανά η συζήτηση σχετικά με το αν υπάρχει στη Βουλή η αριθμητική πλειοψηφία ώστε να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, στα Σκόπια ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα ενόψει της τρίτης ψηφοφορίας για την αλλαγή του Συντάγματος, η οποία, όπως ανακοινώθηκε χθες, θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου 2019. Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές, η κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) είναι μεν αποφασισμένη να προχωρήσει μέχρι τέλους με τις συνταγματικές αλλαγές (ακόμη και τροποποιώντας τα αρχικά κείμενα των τροπολογιών με σκοπό την αποφυγή αναφορών σε «μακεδονικό λαό»), αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή διασφάλιση ότι η πλειοψηφία των 80 βουλευτών είναι αρραγής. Ολα βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί και σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει άριστα τις δύσκολες ισορροπίες, το οποίο μίλησε στα «ΝΕΑ», «η κατάσταση θυμίζει ένα παζλ με πολλά διαφορετικά κομμάτια που πρέπει όλα να κουμπώσουν σωστά. Υπάρχουν πολλοί παίκτες και πολλά διακυβεύματα που δεν μπορούν να αγνοηθούν».

Χθες ολοκληρώθηκε η πενταήμερη περίοδος της δημόσιας διαβούλευσης επί των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος της ΠΓΔΜ. Η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει τώρα μέχρι αύριο, Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, να καταθέσει στο Κοινοβούλιο τις οριστικές εισηγήσεις της για τις συνταγματικές τροπολογίες, επί των οποίων θα κληθεί η Ολομέλεια να ψηφίσει ώστε οι αλλαγές να οριστικοποιηθούν. Σε χθεσινές δηλώσεις του ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι δήλωσε ότι η τρίτη ψηφοφορία επί των συνταγματικών αλλαγών θα γίνει στις 15 Ιανουαρίου 2019. Αυτό σημαίνει ότι, με βάση τα προβλεπόμενα, η σχετική συνεδρίαση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει λογικά λίγες ημέρες νωρίτερα, π.χ. περί τις 9 Ιανουαρίου, όπως είπε ο Τζαφέρι, τηρώντας το ελάχιστο χρονικό όριο των 30 ημερών από την κατάθεση των οριστικών προτάσεων της κυβέρνησης.

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ. Στο παρασκήνιο διεξάγονται έντονες συζητήσεις περί τροποποίησης της τροπολογίας που αφορά την αλλαγή του Αρθρου 49 παράγραφος 3 και σχετίζεται με τους αποδήμους της γειτονικής χώρας. Η αρχική τροπολογία που είχε κατατεθεί έκανε αναφορά σε «μακεδονικό λαό», στοιχείο που σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες αναφορές του Ζάεφ σε «μακεδονική γλώσσα» και σε «Μακεδόνες που ζουν στην Ελλάδα» τροφοδότησαν ένα κακό κλίμα, φέρνοντας και την Αθήνα σε δύσκολη θέση. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ γνωρίζει ότι πρέπει να ικανοποιήσει και ένα «σκληρό» ακροατήριο στη χώρα του, ώστε να διασφαλίσει την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών, αλλά οι ισορροπίες είναι εύθραυστες.

Η διαφυγή του Νίκολα Γκρούεφσκι στην Ουγγαρία έχει αλλάξει λίγο τα δεδομένα, καθώς πλέον οι δικαστικές Αρχές εμφανίζονται άτεγκτες ακόμη και εναντίον προσώπων που είχαν βοηθήσει στη διαμόρφωση μιας πλειοψηφίας υπέρ της αλλαγής Συντάγματος. Παράλληλα, η έκβαση της συζήτησης για έναν νόμο υπέρ της επανασυμφιλίωσης μπορεί να αποδειχθεί κομβική για τη συγκέντρωση της πλειοψηφίας στην τρίτη ψηφοφορία.

Σύμφωνα πάντως με ορισμένα δημοσιεύματα έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για προσαρμογές στην τροπολογία του άρθρου 49. Με δεδομένο ότι η ρητή αναφορά σε «μακεδονικό λαό» ενοχλεί και τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ, ίσως η φράση «η πολιτεία μεριμνά για τους ανήκοντες στον «μακεδονικό λαό» που ζουν στο εξωτερικό» να μπορεί να αναδιατυπωθεί ως «η πολιτεία μεριμνά για τη Διασπορά της».