Λεφτά υπάρχουν για την πληρωμή κοινωνικού μερίσματος 710 εκατ. ευρώ, αλλά όχι για τους προμηθευτές του Δημοσίου που περιμένουν να πληρωθούν και τους φορολογουμένους που κάνουν μήνες υπομονή για να εισπράξουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται. Για αυτούς λεφτά δεν υπάρχουν στα κρατικά ταμεία, αφού το Δημόσιο έχει πατήσει φρένο στην εξόφληση των υποχρεώσεών του προς τους ιδιώτες, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.

Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τον στόχο για μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο τέλος του 2018, παρά την κίτρινη κάρτα που έδειξε η Κομισιόν στην Αθήνα για την καθυστέρηση στην εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Τα κρατικά φέσια στα τέλη Οκτωβρίου παραμένουν στα 2,6 δισ. ευρώ και μάλιστα είναι ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με τα τέλη Σεπτεμβρίου. Πρώτα θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα από το υπερπλεόνασμα του φετινού προϋπολογισμού και μετά το Δημόσιο θα καλύψει τις υποχρεώσεις του.

Η πλήρης εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες παραμένει «όνειρο θερινής νυκτός με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της» τονίζει ο τομεάρχης οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας. Αφού υπενθυμίζει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα έπρεπε να είχαν μηδενιστεί στις 20 Αυγούστου και σήμερα ανέρχονται στα 2,6 δισ. ευρώ, παρατηρεί ότι είναι σταθερές το τελευταίο χρονικό διάστημα και η αποπληρωμή τους βασίζεται αποκλειστικά, πλέον, στην υπερφορολόγηση των πολιτών. Οπως δηλώνει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, «πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή, οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη».

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα νοσοκομεία έχουν αυξήσει τα χρέη τους προς τους ιδιώτες, όπως και τα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μόνο η ΑΑΔΕ έχει επιταχύνει την εξόφληση των εκκρεμών επιστροφών φόρου μειώνοντας το στοκ των υποχρεώσεών της στα 627 εκατ. ευρώ στα τέλη Οκτωβρίου από 699 εκατ. ευρώ που ήταν έναν μήνα πριν και 1,062 δισ. ευρώ όπου είχαν εκτοξευτεί στα τέλη Αυγούστου. Βέβαια, μεγάλο μέρος των πληρωμών αυτών έχει γίνει μέσω αυτόματων συμψηφισμών των επιστροφών φόρου εισοδήματος με τις οφειλές του ΕΝΦΙΑ. Με βάση τα στοιχεία στα τέλη Οκτωβρίου:

– 114 εκατ. ευρώ χρωστούσαν τα υπουργεία.

– 263 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

– 799 εκατ. ευρώ οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ.

– 476 εκατομμύρια είναι οι οφειλές των νοσοκομείων, από 409 εκατ. ευρώ που ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

– 341 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα από 296 εκατ. ευρώ που χρωστούσαν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

ΜΕΡΙΣΜΑ. Μέχρι χθες το απόγευμα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr είχε δεχθεί περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο αιτήσεις από τις οποίες εγκρίθηκαν 925.000, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 445 εκατ. ευρώ ή 480 ευρώ κατά μέσο όρο για κάθε νοικοκυριό που πληροί τα κριτήρια. Οσοι υποβάλουν αιτήσεις έως τα ξημερώματα της 12ης προς 13η Δεκεμβρίου και εγκριθούν, αναμένεται να δουν το ποσό του κοινωνικού μερίσματος στον τραπεζικό τους λογαριασμό την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου. Οι αρρυθμίες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας σταδιακά εξαλείφονται, ενώ λύση αναμένεται να δοθεί άμεσα και στο θέμα της μόνιμης κατοικίας, το οποίο ήταν αιτία πολλές αιτήσεις να απορριφθούν.