Ο ΠΑΟΚ συνεχίζει την κούρσα του για την κατάκτηση του πρωταθλήματος έχοντας πίσω του τον Ατρόμητο με 7 βαθμούς. Ο Ατρόμητος προσπέρασε τον Ολυμπιακό, παίρνοντάς του τη δεύτερη θέση, καθώς κέρδισε με 4-2 τον Αρη σε ένα ματς στο οποίο είχαμε τέσσερα γκολ στα τελευταία επτά λεπτά! Στο Περιστέρι φάνηκε ότι όταν οι ελληνικές ομάδες δεν πνίγονται από το άγχος μπορούν να παίξουν και καλό ποδόσφαιρο. Αλλά τα σημαντικά ματς ήταν άλλα.

Ξάνθη

Με τον Ποντένσε να εγκαταλείπει την προπόνηση της Παρασκευής πονώντας, τον Ναουέλ να ζητάει αλλαγή πριν από το μισάωρο αδυνατώντας να συνεχίσει, τον Χριστοδουλόπουλο εκτός αποστολής και τον Γκερέρο ακόμα μακριά από τη φόρμα του, μετά τον πρόσφατο τραυματισμό του, ο υποχρεωμένος συνεχώς να κερδίζει Ολυμπιακός είχε πολύ δύσκολη δουλειά στην Ξάνθη. Ακριβώς όπως και πέρυσι η τοπική ομάδα τον περίμενε για να του κόψει βαθμούς, βασισμένη στην άμυνα και το σκληρό της παιχνίδι. Αλλά και με τη σιγουριά που έχουν οι περισσότερες ομάδες που αντιμετωπίζουν τον Ολυμπιακό ότι ο διαιτητής δύσκολα αυτό θα το τιμωρήσει.

Τζήλος

Ο φρέσκος διεθνής διαιτητής Τζήλος είναι παλιός γνώριμος του Ολυμπιακού. Φρόντισε πέρυσι στο Περιστέρι να του κόψει τις τελευταίες του ελπίδες για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα και το ίδιο έκανε και φέτος με τον ίδιο ακριβώς τρόπο: επέτρεψε στους γηπεδούχους να παίξουν σκληρά, τους άφησε σε όλες τις στημένες φάσεις να σπρώχνουν και να κρατάνε φανέλες ατιμώρητοι, φόρτωσε με κάρτες τους παίκτες του Ολυμπιακού κι απέβαλε τον Ποντένσε σε μια φάση που ο παίκτης Μπρίτο της Ξάνθης θα ‘πρεπε να προταθεί για Οσκαρ και πρώτου και δεύτερου ρόλου. Ο Ολυμπιακός είχε τις συνηθισμένες φέτος αδυναμίες του – ήταν άστοχος ειδικά στο πρώτο ημίχρονο όταν και κυριάρχησε, ενώ στην επανάληψη δεν πάταγε καλά και στα μετόπισθεν: ο τερματοφύλακάς του, ο Σα, που νικήθηκε από ένα αυτογκόλ του Βούκοβιτς, χρειάστηκε να κάνει δυο μεγάλες επεμβάσεις. Αλλά η τελική ισοπαλία με 1-1 δεν έχει καμία σχέση με δικαιοσύνη: διαμορφώθηκε από έναν διαιτητή που με κάθε τρόπο προστάτεψε τους γηπεδούχους.

Δηλώσεις

Περισσότερο και από το παιχνίδι ήταν θεαματικές οι δηλώσεις του υπεύθυνου Επικοινωνίας του Ολυμπιακού Κώστα Καραπαπά στο τέλος του ματς. Αφού είπε ότι «δεν γίνεται να παίζεις όταν η τράπουλα είναι σημαδεμένη», προκάλεσε τις Αρχές να ελέγξουν τη μετοχική σύνθεση της Ξάνθης, αλλά και να ελέγξουν με ποιον μίλησε ο διαιτητής Τζήλος τα τελευταία 24ωρα. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει καμία απολύτως πιθανότατα να ελεγχθούν οι καταγγελίες αυτές: το πολύ πολύ να τιμωρηθεί πάλι ο Ολυμπιακός. Που ειδικά για τον Τζήλο έχει τα δίκια του.

Νόημα

Δεν έχει νόημα να δείχνεις αμφισβητούμενες φάσεις για να γίνει κατανοητή η κάκιστη διαιτησία του – τα τραβήγματα των παικτών της Ξάνθης π.χ. εντός της περιοχής τους ήταν ασταμάτητα. Αρκεί να δεις μια μόνο φάση για να καταλάβεις όλο το άγχος του διαιτητή, που έμοιαζε να φοβάται μήπως ο Ολυμπιακός ακόμα και με δέκα παίκτες κερδίσει την ακριτική ομάδα. Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων οι Ερυθρόλευκοι κέρδισαν ένα κόρνερ. Ο διαιτητής, που έμοιαζε να έχει ως κύριο μέλημα το πώς δεν θα παιχθεί καθόλου ποδόσφαιρο, σταμάτησε την εκτέλεσή του (!) για να ελέγξει προσωπικά το αν η μπάλα είχε τοποθετηθεί σωστά: πρόκειται για κάτι αληθινά σπάνιο.

Κωμωδία

Ολα αυτά απέκτησαν κωμικό χαρακτήρα καθώς ακολούθησε το ματς του ΠΑΟΚ με την ΑΕΛ. Ο ΠΑΟΚ συνέχισε την ασταμάτητη πορεία του προς την κατάκτηση του τίτλου κάνοντας ανατροπή και κερδίζοντας την ΑΕΛ με 2-1. Καθοριστική φάση του αγώνα η ισοφάριση του Πρίγιοβιτς στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου με ένα πέναλτι που κέρδισε και εκτέλεσε ο ίδιος, ενώ αποβλήθηκε κι ο αμυντικός της ΑΕΛ Καρανίκας. Αν συγκρίνει κανείς τη διαιτησία του Τζήλου στην Ξάνθη με τη διαιτησία του νεαρού Δραμινού Κοτσάνη στην Τούμπα θα νομίζει ότι είδε παιχνίδια από δυο διαφορετικά πρωταθλήματα. Στην Ξάνθη για να δοθεί φάουλ εις βάρος της τοπικής ομάδας έπρεπε κάποιος να επιχειρήσει να κόψει το πόδι παίκτη του Ολυμπιακού – στην Τούμπα ο διαιτητής έδινε στον γηπεδούχο οτιδήποτε απλά για στραβοκοίταγμα! Στο πρώτο ημίχρονο μάλιστα επιτράπηκε στον προπονητή του ΠΑΟΚ Ραζβάν Λουτσέσκου να επιτεθεί φραστικά στον εξτρέμ της ΑΕΛ Μπαρκάν όταν είχε βγει από το ματς τραυματίας!

Δουλικότητα

Ελπίζω μόλις ο ΠΑΟΚ κερδίσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα (με τους δικούς μου υπολογισμούς στο ματς με τον Ατρόμητο στον Β’ γύρο μπορεί να γίνει φιέστα…) να ηρεμήσουν οι διαιτητές και να σταματήσουν να διασύρουν ποικιλοτρόπως το ποδόσφαιρο καθώς δεν θα υπάρχει πλέον λόγος. Με τη συμπεριφορά τους οι έλληνες διαιτητές δικαιώνουν όσους ισχυρίζονται ότι η δουλικότητά τους είναι το μεγάλο προσόν τους.

ΟΦΗ

Κατά τα άλλα η αγωνιστική ανήκει πραγματικά στον ΟΦΗ και την καταπληκτική του εμφάνιση με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Η ομάδα της Κρήτης ήταν προτελευταία στο πρωτάθλημα. Σκοράρει με τρομερή δυσκολία μέχρι τώρα κι έχει πετάξει του κόσμου τους βαθμούς. Κι όμως με αντίπαλο τους μεγάλους, τους οποίους αντιμετώπισε στο γήπεδό του, έκανε ό,τι μπορούσε κι έδειξε ότι μπορεί πολλά. Ο ΟΦΗ κέρδισε τον Ολυμπιακό, δυσκόλεψε τον ΠΑΟΚ (με τον οποίο είχε αγωνιστεί πριν αλλάξει μετοχική σύνθεση) και χθες κέρδισε τον Παναθηναϊκό με ένα καθαρό 3-1, μάλλον κολακευτικό για τους Πράσινους. Εχασε εύκολα μόνο από την ΑΕΚ, αλλά στο ματς εκείνο είχε αγωνιστεί με δέκα παίκτες από το πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα.

Οπλα

Χθες κέρδισε τον Παναθηναϊκό (για πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια αλλά με ένα καθαρό 3-1…) χρησιμοποιώντας όπλα που μας έχει συνηθίσει να χρησιμοποιεί φέτος η ομάδα του Γιώργου Δώνη: ο ΟΦΗ έτρεξε πιο πολύ, πίεσε πιο πολύ και ήταν πολύ πιο αποτελεσματικός! Βλέποντας το ματς αναρωτιόσουν πώς γίνεται ο ΟΦΗ να είναι τόσο χαμηλά στη βαθμολογία και συγχρόνως να παίζει τόσο καλά απέναντι σε ομάδες που έχουν μεγάλες φιλοδοξίες και δεν αγωνίζονται απλά για την παραμονή.

Κλαμπ

Νομίζω ο λόγος είναι απλός: ο ΟΦΗ, δηλαδή η ομάδα και ο κόσμος της, νιώθουν ότι ανήκουν στο κλειστό κλαμπ των μεγάλων ομάδων. Ανεξάρτητα από τη βαθμολογική της θέση (και ανεξάρτητα και από το υλικό της…) η ομάδα αντιμετωπίζει τα ματς αυτά ως ευκαιρία να θυμίσει σε όλους πόσο σπουδαία υπήρξε και πόσα καταπληκτικά πράγματα έκανε κάποτε στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οχι τυχαία, τρία γκολ ο ΟΦΗ στο Ηράκλειο είχε να βάλει από ένα ματς με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ, όταν με προπονητή τότε τον Νίκο Αναστόπουλο, η νεανικότατη ομάδα του είχε κάνει μια πραγματική υπέρβαση. Χθες υπέρβαση δεν έκανε: απλά έπαιξε για ένα βράδυ καταπληκτικά.