Οσο ασχολούμαι με το αθλητικό νομοσχέδιο του Γιώργου Βασιλειάδη τόσο περισσότερο αναρωτιέμαι ποιος τα σκέφτηκε αυτά που εμπεριέχει. Χθες ανακάλυψα μια άλλη ελληνική πρωτοτυπία: τη θεσμοθέτηση του επαγγέλματος του «εκπαιδευτή». Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, «εκπαιδευτής» μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε, κάνοντας κάποια σεμινάρια (!) κι έχοντας ως μοναδικό προσόν το απολυτήριο Δημοτικού! Ο «εκπαιδευτής», σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δύναται να γυμνάζει παιδιά, εγκύους και ηλικιωμένους, αρκεί να έχει παρακολουθήσει σεμινάριο κάποιου πιστοποιημένου ιδιωτικού φορέα – δεν κατάλαβα μάλιστα ούτε τι φορέας θα είναι αυτός ούτε πώς θα προκύπτει η πιστοποίησή του: μάλλον μιλάμε για κάποιου τύπου ιδιωτικά ΙΕΚ. Ναι, καλά το καταλάβατε: η κυβέρνηση που είναι κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων δίνει σε ΙΕΚ τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα νέο επάγγελμα κάνοντας σεμινάρια σε απόφοιτους Δημοτικού!

Ασκηση

Οσο κι αν ακούγεται απίθανο, ο συντάκτης του νομοσχεδίου μοιάζει να μην καταλαβαίνει ότι η άσκηση και η προπόνηση δεν είναι απλές διαδικασίες – πόσω μάλλον η άσκηση μικρών παιδιών. Οι γυμναστές (που απορώ πώς δεν είναι στα κάγκελα με αυτά που μεθοδεύονται…) γνωρίζουν καλά πως αν η άσκηση δεν είναι η πρέπουσα, αντί να βελτιώσει την υγεία ή την απόδοση όποιου γυμνάζεται, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας. Ποιος διάβολο σκέφτηκε ότι υπάρχει ανάγκη γυμναστών που θα μαθαίνουν τη δουλειά σε σεμινάρια; Πραγματικά απορώ.

Λίγα

Μόλις 570 εισιτήρια κόπηκαν στο ματς της Τετάρτης ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την Ιεράπετρα για το Κύπελλο Ελλάδας – λίγα, πολύ λίγα, είναι αλήθεια. Κάποιοι έψαξαν και βρήκαν ότι σε ένα ματς Κυπέλλου, πάλι στο ΟΑΚΑ, είκοσι χρόνια και βάλε πριν, ο ΠΑΟ είχε κόψει ακόμα λιγότερα εισιτήρια – τότε ήταν 220 και ο αντίπαλος ήταν η Δόξα Βύρωνος, μάλιστα το ματς δεν είχε μεταδοθεί και τηλεοπτικά. Δυστυχώς, τα ματς του Κυπέλλου στη φάση των ομίλων δύσκολα συγκεντρώνουν την προσοχή των οπαδών: πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν και πού και πότε γίνονται.

Εσοδα

Με τα έσοδα από τα 570 εισιτήρια ο ΠΑΟ πρέπει να μπήκε μέσα και πολύ: το ΟΑΚΑ είναι και ακριβό γήπεδο. Φυσικά, μέσα έχουν μπει σίγουρα κι άλλες ομάδες, που μπορεί να έκοψαν και λιγότερα εισιτήρια, αλλά απλά δεν ασχολήθηκε με το θέμα κανείς. Μια ωραία λύση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα ήταν τα ματς Κυπέλλου να παίζονται όλα σε ένα γήπεδο: να ξεκινάνε π.χ. τα ματς κατά τις 11 το πρωί και να ολοκληρώνονται στις 9 το βράδυ. Πάλι δεν θα τα έβλεπε σχεδόν κανένας, αλλά θα μοιράζονταν οι ΠΑΕ το κόστος λειτουργίας του γηπέδου…

Αποτυχία

Αστειεύομαι φυσικά, αλλά και προβληματίζομαι κιόλας. Το Κύπελλο Ελλάδας πρέπει να είναι εμπορικά η πλέον αποτυχημένη διοργάνωση στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Το 80% των αγώνων του δεν το παρακολουθεί κανείς, ουδείς γνωρίζει πότε γίνονται κι όταν στο τέλος η διοργάνωση ολοκληρώνεται, το πώς και το πού θα γίνει ο τελικός προκαλούν ατελείωτους πονοκεφάλους. Μια κανονική ομοσπονδία θα ‘πρεπε για αυτό να προβληματιστεί. Εδώ, επειδή βρέθηκε ένα συνδρομητικό κανάλι να πληρώνει για να δείχνει ματς που δεν ενδιαφέρουν σχεδόν κανέναν, προσπερνάμε το πράγμα κι ασχολούμαστε με άλλα σημαντικότερα, όπως το αν θα ταξιδεύουν με την Εθνική και θα κοιμούνται στο ίδιο ξενοδοχείο με τους παίκτες οι τιμημένοι βλαχοπρόεδροι κ.τ.λ.

Πρωτάθλημα

Θα μου πεις, μήπως στο πρωτάθλημα κόβονται περισσότερα εισιτήρια; Οπως και να το κάνεις, στο πρωτάθλημα κάτι γίνεται. Την περασμένη αγωνιστική ο Ολυμπιακός έκοψε δευτεριάτικα σχεδόν 16.000 εισιτήρια στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ενώ και στο Αρης – ΠΑΟ κόπηκαν περίπου 10.000 – νούμερο καθόλου ευκαταφρόνητο. Μόνο η ΑΕΚ έκοψε λίγα. Παρόλο που τα δύο προηγούμενα παιχνίδια της έγιναν κεκλεισμένων των θυρών την περασμένη Κυριακή, ο κόσμος που ανηφόρισε στο ΟΑΚΑ ήταν ελάχιστος. Τα 6.114 εισιτήρια στο ματς με την Ξάνθη είναι τα λιγότερα που η ΑΕΚ έκοψε φέτος, αλλά το πράγμα εξηγείται. Μετά την πρόσφατη φασαρία με τους παίκτες, τον άδοξο ευρωπαϊκό αποκλεισμό και τις ήττες από τον Ατρόμητο και τον Παναιτωλικό, ο κόσμος της ΑΕΚ πάγωσε. Εχοντας δει την ομάδα στη Γ’ Εθνική, οι οπαδοί της ΑΕΚ δεν πρόκειται να πάνε στο γήπεδο για να διαμαρτυρηθούν ή να τα βάλουν με τη διοίκηση κ.τ.λ., κ.τ.λ. Απλά κόβουν το γήπεδο. Δεν θα είναι εύκολο για την ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη να τους φέρει πίσω. Πόσω μάλλον όταν η μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας θα γίνει με παίκτες που είναι δύσκολο να τους γνωρίζεις αν δεν παίζεις το ηλεκτρονικό παιχνίδι FIFA Μanager.

Πογέτ

Είπα ΑΕΚ και θυμήθηκα ότι κάπου διάβασα πως ο παλιός προπονητής της, ο Γουστάβο Πογέτ, κέρδισε την Μπορντό, την πρώην ομάδα του, στα δικαστήρια και την υποχρέωσε να του καταβάλει 1,4 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση. Η γαλλική ομάδα τον είχε απολύσει τον περασμένο Σεπτέμβριο γιατί έκανε κριτική στη διοίκησή της για την πώληση του Γκαετάν Λαμπόρντ στη Μονπελιέ. Οι πιο πολλοί προπονητές που περνάνε από δω σπανίως κάνουν κάτι σημαντικό στη συνέχεια: οι περιπτώσεις του Βαλβέρδε, του Μάρκο Σίλβα, του Περέιρα που κέρδισε πρόσφατα το πρωτάθλημα στην Κίνα είναι εξαιρέσεις. Τουλάχιστον ο Πογέτ κέρδισε ένα σοβαρό δικαστήριο.

Τσίμιροτ

Λαμπρό, διαβάζω, είναι και το μέλλον ενός άλλου που πέρασε από τα ελληνικά γήπεδα: του πρώην ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ Γκόικο Τσίμιροτ. Ο Βόσνιος είναι έτοιμος να υπογράψει στη Ρόμα, που μετά τον τερματοφύλακα Ρόμπιν Ολσεν θα έχει και δεύτερο ποδοσφαιριστή που έφερε κάποτε στη Θεσσαλονίκη ο Φρανκ Αρνενσεν. Η Ρόμα θα δώσει στη Σταντάρ Λιέγης 8 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Ο Αρνενσεν τον έφερε κάποτε με 800.000 στον ΠΑΟΚ και ο πολυπράγμων Λούμπος Μίχελς τον πούλησε στους Βέλγους πέρυσι 2 εκατ. ευρώ!

Αρνενσεν

Ο Αρνενσεν πρέπει να ήταν ένας από τους σοβαρότερους τεχνικούς διευθυντές που έχουν περάσει από την Ελλάδα, αλλά είχε ένα κακό: δεν μιλούσε με τους δημοσιογράφους. Ευτυχώς, δεν διάβαζε και τι έγραφαν για αυτόν. Διότι, αν ο άνθρωπος διάβαζε τον καιρό που δούλευε στον ΠΑΟΚ πως «η καλύτερη μεταγραφή της ομάδας ήταν ο Χαρίσης (!) που έφερε ο Βρύζας», θα έτρωγε τα λεφτά του στους ψυχιάτρους. Θυμίζω ότι ο ΠΑΟΚ χάρη στον Δανό πήρε χρήματα όχι μόνο από τον Τσίμιροτ και τον Ολσεν, αλλά και από τον Γκάρι Ροντρίγκεζ που πουλήθηκε στη Γαλατά. Τώρα, αν όλοι αυτοί πουλήθηκαν για ελάχιστα χρήματα και χωρίς να μπουν στα συμβόλαιά τους ρήτρες, δεν φταίει ο Δανός. Που είναι να απορείς πώς δεν έχει πρόταση από ελληνική ομάδα, όταν σε αυτήν τη χώρα όλοι θέλουν να πουλάνε ακριβά και να αγοράζουν «λαχεία»…