Θα ξεκινήσω από την Πάτρα μιας και η πόλη γιόρταζε χθες τον πολιούχο της Αγιο Ανδρέα. Στη δοξολογία βρέθηκε κόσμος και ντουνιάς. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, από την κυβέρνηση η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Βασίλης Λεβέντης. Πρέπει να σας πω ότι βγήκαν και διαφόρων ειδών ειδήσεις από την παρουσία των επισήμων εκεί. Θα ξεκινήσω με τις πιο βαριές. Ο γαλάζιος αρχηγός απάντησε σε όσους τον κατηγορούν από τον ΣΥΡΙΖΑ πως σιωπά στο θέμα των μαθητικών καταλήψεων. «Η ΝΔ», είπε, «ήταν, είναι και θα είναι πάντα απέναντι σε κάθε μορφής κατάληψη. Αλλοι έχτισαν πολιτικές καριέρες πάνω στις καταλήψεις. Θέλω με την ευκαιρία αυτή, να πω ότι καταλαβαίνω απόλυτα την αγανάκτηση όλων όσοι σήμερα επιλέγουν να βρεθούν απέναντι στην κακή συμφωνία των Πρεσπών την οποία υπέγραψαν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος. Ομως, κλειστά σχολεία σημαίνει κλειστά μυαλά και δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση ο υγιής πατριωτισμός να γίνει προσάναμμα ενός στείρου και ακραίου εθνικισμού στα χέρια κάποιων επιτήδειων». Ηταν μια απάντηση, οφείλω να παρατηρήσω, που προσπάθησε να μπαλανσάρει αυτά που δεν μπαλανσάρονται.

Ο Παπανδρέου κι ο Κατσιφάρας

Ερχομαι τώρα στις λιγότερο βαριές ειδήσεις. Πράκτοράς μου εντός του ναού μού επισήμανε πως ο Γιώργος Παπανδρέου καθόταν δίπλα στον υποψήφιο περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, με τη στήριξη ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολο Κατσιφάρα. Θα μου πείτε τους ενώνει το Καλέντζι. Δεν διαφωνώ, αλλά δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ, ήταν μια εσκεμμένη χωροταξική επιλογή του Παπανδρέου για να δείξει ότι θα είναι υποψήφιος στην Αχαΐα στις προσεχείς εθνικές εκλογές; Επιστρέφει στην πατρογονική γη; Με ένα σχόλιο που κατέληξε σε ένα «όλα εν ευθέτω χρόνω», ο ίδιος μάλλον το άφησε ορθάνοικτο.

Πότε θα γίνουν εκλογές

Κυκλοφορεί πολύ στα κομματικά επιτελεία αυτό που θα σας πω. Σύμφωνα, λέει, με πληροφορίες που τους μεταφέρουν πηγές που δεν θεωρούν αναξιόπιστες στο Μαξίμου εξετάζουν το ενδεχόμενο να στήσουν τις εθνικές κάλπες στις 24 Μαρτίου του 2019. Εγώ τι να πω τώρα; Θα παραφράσω ελαφρώς τον Ανδρέα Παπανδρέου και θα επισημάνω ότι τα τριήμερα των εθνικών επετείων δεν τα χαλάμε. Α! Μιας και είπα κομματικά επιτελεία, θυμήθηκα ότι προχθές στη Σεβαστουπόλεως έκαναν πολιτικό συμβούλιο. Ανέδειξαν τους υπεύθυνους για τους επτά σημεία πολιτικής που βγήκαν από το συνέδριό τους – που είναι κάτι σαν τομεάρχες, αλλά όχι ακριβώς τομεάρχες – και θα τους συντονίζει ο Γιώργος Μαυρωτάς. Επίσης μαθαίνω πως αν και τίποτα δεν έχει κλείσει, μάλλον θα στηρίξουν Σπύρο Βούγια Νίκο Νυφούδη για τον Δήμο Θεσσαλονίκης λόγω των γνωστών σχέσεων του κόμματος με τον Νυφούδη.

Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω μερικές από τις υποψηφιότητες του Περισσού για τις αυτοδιοικητικές. Οπως μου μεταφέρθηκε από πηγές μου εντός του ΚΚΕ – ναι, έχω και τέτοιες, δεν είμαι κανένας τυχαίος – στην Αθήνα το Κόμμα κατεβάζει το μέλος της πολιτικής του γραμματείας και νυν δημοτικό σύμβουλο Νίκο Σοφιανό. Στον Πειραιά, τη βουλευτή και μέλος της ΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. Στη Θεσσαλονίκη τον ευρωβουλευτή του Σωτήρη Ζαριανόπουλο. Για την Περιφέρεια Αττικής, το μέλος της ΠΓ και της ΚΕ, αλλά και νυν περιφερειακό σύμβουλο Γιάννη Πρωτούλη. Και στην Κεντρική Μακεδονία έναν 38άρη, τον Σωτήρη Αβραμόπουλο, που είναι ήδη περιφερειακός σύμβουλος. Θα έλεγα πως το ΚΚΕ παίζει αυτοδιοικητικά. Και δεν χρειάζεται να συμπληρώσω πως παίζει κι αυστηρά κομματικά. Στοιχειώδες αγαπητέ Γουότσον.

Η ΔΕΠΑ στο Netflix

Στη Βουλή είχαμε χθες ένα sneak preview από όσα θα δούμε την εβδομάδα που έρχεται, που θα συζητήσουν στην Ολομέλεια την επερώτηση της ΝΔ για το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ. Το λέω γιατί Κωστής Χατζηδάκης, Νίκος Δένδιας και Γιάννης Μανιάτης βομβάρδισαν με ερωτήσεις τον υπουργό Σταθάκη, αλλά απάντηση δεν πήραν. Για την ακρίβεια, το μόνο που τους είπε ήταν πως έχει βγάλει ήδη τρεις ανακοινώσεις και ότι θα τα πουν όλα στην Ολομέλεια. Μάλιστα. «Αυτή είναι η απάντηση υπουργού κυβέρνησης που ως κύριο πολιτικό εργαλείο και όπλο επικαλείται την ηθική υπεροχή έναντι των άλλων. Το θέμα της ΔΕΠΑ έχει γίνει σε σειρές, το έχουμε κάνει Netflix» σχολίασε ο Δένδιας. Θα μπορούσε να γίνει και πιο συγκεκριμένος φρονώ, τύπου ΔΕΠΑ όπως «Casa de Papel» – ελληνιστί «Η τέλεια ληστεία». Επειδή σχεδόν όλα ξεκίνησαν από τον Θόδωρο Κιτσάκο, στο οικονομικό ένθετο (σελ. 32-33) μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα μέσα από την αποκλειστική συνέντευξη του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας.