Κόντεψε να οδηγήσει τη χώρα του στην καταστροφή. Εκανε στροφή 180 μοιρών την τελευταία στιγμή (γνωστή διεθνώς ως kolotoumba) αποδεχόμενος όλους τους όρους των δανειστών. Και τώρα κρίνει τον εαυτό του κατάλληλο να δώσει συμβουλές σε άλλους. Για ποιον λέω; Μα, για τον Πρωθυπουργό μας που, σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ της «Κοριέρε ντέλα Σέρα», είπε πρόσφατα δύο πράγματα σε «κάποιες προσωπικότητες» της Ιταλίας. Το πρώτο ήταν μια συγγνώμη ή μια εξήγηση: αφού δεν κατάφερε να προκαλέσει εκείνος φθορά στα γρανάζια της ευρωζώνης, δεν μπορεί να εκδηλώσει τώρα την αλληλεγγύη του στη δοκιμαζόμενη Ιταλία γιατί θα κινήσει υποψίες. Αυτή η σκέψη – που υπερβαίνει τις δικές μου ερμηνευτικές ικανότητες – ερμηνεύεται από την ιταλική εφημερίδα ως μια πράξη εκδίκησης του Τσίπρα προς τη Ρώμη, επειδή εκείνη δεν κούνησε το δαχτυλάκι της όταν η τρόικα επέβαλλε δρακόντεια μέτρα στην Ελλάδα. Το δεύτερο που μοιράστηκε με αυτές «προσωπικότητες» ήταν μια συμβουλή: «Καλύτερα να κάνετε σήμερα αυτό που ίσως σας υποχρεώσουν να κάνετε αύριο». Και πρόσθεσε, αναφερόμενος πιθανώς στο ενδεχόμενο εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ: «Αν όμως έχετε άλλες ιδέες, good luck!». Κυνικός ή θυμόσοφος; Φιλευρωπαίος ή οπορτουνιστής; Τι είναι τελικά ο Αλέξης Τσίπρας; Με ποιες πλευρές συνομιλεί; Και σε ποιον θεό πιστεύει; Ολες μου οι ερωτήσεις είναι προφανέστατα ρητορικές.

«Στο κελί 33»

Για ποιον είναι της φυλακής τα σίδερα; Για τον Τζορτζ Παπαδόπουλο, τον ελληνικής καταγωγής πρώην σύμβουλο τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά, όπως θα θυμάστε και «κονέ» του Πάνου Καμμένου. Ομοσπονδιακό δικαστήριο απέρριψε χθες και το τελευταίο αίτημα που είχε καταθέσει ο Παπαδόπουλος να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η ποινή που του είχε επιβληθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο για ψευδείς αναφορές σε πράκτορες του FBI που ερευνούν το θέμα των ρωσικών παρεμβάσεων στις αμερικανικές εκλογές και σήμερα πρόκειται να οδηγηθεί στις φυλακές προκειμένου να εκτίσει ποινή δυο εβδομάδων. Για την ιστορία, ο αμερικανός πρόεδρος είχε επιχειρήσει τότε να υποβαθμίσει το είδος της σχέσης που είχε με τον Παπαδόπουλο. Ο έλληνας υπουργός Αμυνας πάλι τήρησε όλο αυτό το διάστημα σιγήν ιχθύος.

Μία διόρθωση

Κατανοούμε την ανησυχία που προκάλεσαν στο Μέγαρο Μαξίμου τα αποτελέσματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης της Metron Analysis για «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο». Και αναφερόμαστε πρωτίστως στα λεγόμενα ποιοτικά στοιχεία, ιδίως στην ανοδική τάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κινείται στην εκτίμηση ψήφου στο 37,8% – ποσοστό αυτοδυναμίας σε μια πεντακομματική Βουλή. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που συγκεντρώνει η ΝΔ στις μετρήσεις της ίδιας εταιρείας κατά την τελευταία τριετία. Εκ παραδρομής στους υποτίτλους παρουσίασης των βασικών ευρημάτων της δημοσκόπησης, στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας, αναφέρθηκε ότι αυτό το ρεκόρ τριετίας αφορά τη διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτή η «ψαλίδα», πάντως, άνοιξε υπέρ της ΝΔ σε σχέση με την έρευνα της Metron Analysis κατά τον προηγούμενο μήνα (σε 10,9% από 10,6%). Σε κάθε περίπτωση, ζητούμε συγγνώμη για την αβλεψία και συνιστούμε σε όλους ψυχραιμία.

Καμίνης σε τουρνέ

Συνεχίζει τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα ο Γιώργος Καμίνης. Ενδεικτικό, θα έλεγα, της πρόθεσής του να διεκδικήσει μια θέση στην επόμενη Ευρωβουλή. Και, δεδομένου ότι όλα δείχνουν πως οι ευρωεκλογές της άνοιξης θα γίνουν με σταυρό, των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Ο Καμίνης, μάλιστα, είχε συνάντηση με τον μητροπολίτη Σύρου, Δωρόθεο. Ο δήμαρχος Αθηναίων είναι, μάλιστα, της άποψης πως για τον διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους «έγινε συζήτηση πίσω από τις πόρτες, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ευτελίσει το θέμα γύρω από νέες προσλήψεις στο Δημόσιο».

Ο Κυριάκος στον Γοργοπόταμο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε χθες στις εκδηλώσεις για τα 76 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Πρέπει να σας πω ότι από το διάφανο πόντιουμ του Δήμου Λαμιέων δεν έχασε μια όντως καλή ευκαιρία να μνημονεύσει τον πατέρα του. Αναλύοντας πώς θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί διαφορετικά η ιστορία της χώρας αν δεν πήγαινε σε εμφύλιο, έφερε ένα πραγματικό παράδειγμα, τη δράση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της οργάνωσης του ΕΟΚ στην Κρήτη. «Πέτυχαν» ανέφερε «κάτι πρωτοφανές, σε συνεργασία με το τοπικό ΕΑΜ. Να αποφευχθεί ο εμφύλιος στη μεγαλόνησο. Ηταν, αυτή, μια άλλη εκδοχή του μέλλοντος: η εκδοχή μιας προοδευτικής, δυναμικής, ανεκτικής και φιλελεύθερης δημοκρατίας. Δυστυχώς δεν έγινε πράξη. Και εδώ, οφείλουμε όλοι να σκύψουμε το κεφάλι απέναντι σε ευθύνες που κράτησαν πίσω την πατρίδα μας». Θα έρθω να συμφωνήσω με τον γαλάζιο πρόεδρο. Και με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη που με τη σειρά του τόνισε επίσης πως το μαζί είναι το ζητούμενο. Κατά τα λοιπά να σας ενημερώσω ότι την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Ραντεβού Φώφης – Βαρθολομαίου

Επανέρχομαι στον ευρύτερο χώρο του Κινήματος Αλλαγής, γιατί όπως μαθαίνω είναι αποφασισμένοι να βγουν σκληρά στο θέμα της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου. Γι’ αυτό, εκτός από τη συνάντηση με τον Ιερώνυμο, μαθαίνω πως το ραντεβού της Φώφης με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ορίστηκε για την 1η Δεκεμβρίου, με τη Γεννηματά να ταξιδεύει έως το Φανάρι. Γι’ αυτό, όλα δείχνουν πως η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, που ήταν προγραμματισμένη για τις 2, μετατίθεται για αργότερα – ίσως στις 16. Ελπίζω, εκτός από τα ψηφοδέλτια που θα ανακοινώσουν, να κεράσουν και κουραμπιέδες.