Δεν υπάρχει καλοπροαίρετος άνθρωπος στην πατρίδα μας που να αμφισβητεί ορισμένα από τα ιδιαίτερα γνωρίσματα των κομμουνιστών, ακόμα κι αν δεν συμφωνεί μαζί τους ή έχει επιφυλάξεις για το ένα ή το άλλο ζήτημα. Το αγωνιστικό τους ήθος, τον ηρωισμό τους, την αυτοθυσία τους, τη μεγάλη προσφορά τους με ανιδιοτέλεια προς όφελος του λαού και της κοινωνικής προόδου, τη σταθερότητα στις αρχές και τα πιστεύω τους.

Ακόμα και αντίπαλοί του αναγνωρίζουν ή δεν μπορούν να κρύψουν αυτή την αλήθεια, με διάφορες προσεγγίσεις. Βεβαίως, υπάρχουν και πολιτικές δυνάμεις που θεωρούν το ΚΚΕ και τους κομμουνιστές κάτι σαν μίασμα.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τις υποκειμενικές εκτιμήσεις, υπάρχει το αναμφισβήτητο ιστορικό γεγονός ότι: το ΚΚΕ έχει γράψει ιστορία 100 χρόνων, με καθοριστική συμμετοχή, άλλοτε με περισσότερη και άλλοτε με λιγότερη ένταση, στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου. Πάντα σταθερά και αμετακίνητα από τη μια πλευρά του ρου της ιστορικής πορείας. Από την πλευρά της μισθωτής εργασίας, της εργατικής τάξης, των βιοπαλαιστών, των κοινωνικά αδικημένων και αδύναμων.

Δεν αναγνώρισε ποτέ και σε καμία στιγμή της ύπαρξής του, ότι ανάμεσα στους εκμεταλλευτές, τους λίγους, τους κεφαλαιοκράτες από τη μια μεριά και τους μισθωτούς, τους εργαζομένους, τους πολλούς, τους εκμεταλλευόμενους από την άλλη μεριά, υπάρχει κοινό συμφέρον. Αντιπάλεψε και αντιπαλεύει σταθερά την ανιστόρητη και επιζήμια θεωρία της ταξικής συνεργασίας και του δήθεν κοινού συμφέροντος ανάμεσά τους, αφού οι λίγοι ζουν από την εκμετάλλευση των πολλών. Αντιπάλεψε και αντιπαλεύει σταθερά τη θεωρία ότι το κράτος είναι κάτι ανεξάρτητο και υπεράνω όλων. Το κράτος είναι πέρα για πέρα όργανο στην υπηρεσία της κυρίαρχης τάξης. Είναι ταξικό, βαθιά αντιλαϊκό. Εξασφαλίζει και κατοχυρώνει τα συμφέροντα των καπιταλιστών, των εκμεταλλευτών.

Από τη σκοπιά αυτή, το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές, αγωνίστηκαν και αγωνίζονται η εργατική τάξη να συνειδητοποιήσει τη θέση της, τα δικά της ξεχωριστά συμφέροντα, να διεκδικήσει τα δικαιώματά της ώς την πλήρη κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και να οικοδομήσει μια νέα κοινωνία, ένα νέο κράτος, όπου ο τεράστιος συσσωρευμένος πλούτος, που δημιουργός του είναι ο εργαζόμενος λαός και ιδιοποιείται από μια μειοψηφία, θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία και στη βάση αυτή θα είναι στην υπηρεσία του συνόλου και για καθολική ευημερία και με διασφαλισμένα βασικά δικαιώματα, όπως: μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, με καθολική δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση, Υγεία και κοινωνική ασφάλιση, επαρκή ελεύθερο χρόνο και τις απαραίτητες κοινωνικές υποδομές για ξεκούραση, ανάπαυση, ψυχαγωγία και συμμετοχή στα αγαθά του πολιτισμού. Συνθήκες πραγματικά ολόπλευρης κι ελεύθερης ανάπτυξης του ανθρώπου και ουσιαστικής συμμετοχής σε όλες τις υποθέσεις της κοινωνίας από την οργάνωση και την ανάπτυξη της παραγωγής και διανομής των υλικών και πνευματικών αγαθών κι υπηρεσιών, ώς τα ζητήματα διεύθυνσης της κοινωνίας.

Σε αυτόν τον αγώνα, που συνεχίζεται ώς την ολοκλήρωσή του, οι κομμουνιστές δεν λυπήθηκαν κόπους, θυσίες, προσφορά χωρίς όρια, χωρίς ανταλλάγματα, χωρία προνόμια, εθελοντικά. Εγραψαν σελίδες άφταστου, μαζικού ηρωισμού, έδωσαν ποταμούς αίματος και πολλές χιλιάδες νεκρούς, που στην πλειοψηφία τους ήταν πρωτοπόροι εργάτες κι εργάτριες, άνθρωποι του λαού.

Θυσίες που προκλήθηκαν από την αγριότητα της εργοδοσίας και του κράτους για να εμποδίσει αυτή την εξέλιξη.

Το ΚΚΕ ποτέ δεν έσκυψε το κεφάλι, δεν υποτάχθηκε, δεν υπόγραψε δήλωση μετανοίας στο σύστημα. Ηταν και είναι ο ορκισμένος εχθρός των εκμεταλλευτών και του λαού. Με την πρωτοπόρα δράση του, τις ιδέες του, με τη γεμάτη αυτοθυσία δράση των μελών και στελεχών του ενέπνευσε μεγάλους αγώνες που έφεραν πολλές κατακτήσεις και δικαιώματα προς όφελος του λαού και το κυριότερο, ως φορέας πρωτοπόρων ιδεών, δημιουργεί κίνητρα για μεγάλα έργα και πρωτοπόρα δράση.

Δέθηκε με δεσμούς αίματος με την εργατική τάξη και τον λαό. Διαπαιδαγώγησε και διαπαιδαγωγεί αγωνιστές με κύρος, με αρχές, με ακλόνητη αφοσίωση στα δίκια του λαού και πίστη στην τελική του νίκη.

Δε δέχθηκε ποτέ, παρά τις πιέσεις και ορισμένες υποχωρήσεις προσωρινές, να γίνει μέρος του συστήματος, που γίνεται όλο και πιο βάρβαρο, αντιδραστικό, καταπιεστικό.

Αυτές είναι οι αγωνιστικές παραδόσεις και περγαμηνές του ΚΚΕ και οι αξίες των κομμουνιστών που δικαιολογημένα αναγνωρίζονται από τα πλατιά λαϊκά στρώματα, ανεξάρτητα από ορισμένες επιφυλάξεις ή δισταγμούς.

Σταθερό στις προγραμματικές του διακηρύξεις και εξοπλισμένο με πλούσια πείρα, αποτελεί σήμερα τη μόνη πολιτική δύναμη που οι θέσεις της εκφράζουν τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού και είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να ηγηθεί του αγώνα για την πλήρη ικανοποίησή τους και τη δικαίωση των προσδοκιών τους.

Ο Δημήτρης Γόντικας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ