Aσφαλώς έχει πάψει να αποτελεί είδηση το εκάστοτε αντάμωμα του Τσάβι Πασκουάλ με την Μπαρτσελόνα, αλλά και τι μ’ αυτό; Ακόμη κι αν ο καταλανός προπονητής του Παναθηναϊκού είναι πλέον εθισμένος στις ενιαύσιες αναμετρήσεις με την alma mater του, κάθε μεταξύ τους αγώνας έχει τη διαφορετικότητά του και ο αποψινός (21.00) στο ΟΑΚΑ ήρθε κι έδεσε, που λένε.

Ηρθε κι έδεσε στην… ουρά της δεύτερης νίκης του επί του Ολυμπιακού, αλλά και της σκιώδους παρουσίας των Πρασίνων στην Κωνσταντινούπολη, χώρια που ακολουθεί η πάντοτε δύσκολη κι επικίνδυνη αποστολή μεθαύριο στη Βιτόρια, εν μέσω κιόλας της αμφισβήτησης την οποία δέχεται ο Πασκουάλ και της υφέρπουσας φημολογίας.

Μέχρι και αποφασισμένο να παραιτηθεί λόγω διαφωνιών με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο τον εμφάνιζε προχθές μια ανάρτηση στο Twitter με (πραγματική ή εικονική) προέλευση από την Ισπανία. Υπήρξε άμεση διάψευση σε αυτή τη φήμη, που χαρακτηρίσθηκε «προβοκατόρικο μύθευμα», ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι διαχέεται όλη αυτή η σπέκουλα φτάνει και περισσεύει για να τροφοδοτεί τα σενάρια…

Η ομάδα απέναντι στην οποία πριν από 22 χρόνια στέφθηκαν για πρώτη φορά πρωταθλητές Ευρώπης μετρά πέντε απανωτές νίκες (τρεις εκ των οποίων εκτός έδρας) μετά τις δυο ήττες της στην εκκίνηση και οι Πράσινοι θέλουν να της κόψουν τη φόρα, να κεφαλαιοποιήσουν το 79-70 της Κυριακής και να κτίσουν ένα αξιόπιστο momentum. Οσο για τον Πασκουάλ, θέλει «να βρει τον τρόπο ώστε η ομάδα να παίξει καλύτερα», όπως του έριξε τη σπόντα ο εργοδότης του!

Ειδικό βάρος

Είχε προηγηθεί άλλη μια μπηχτή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου σχετικά με το ρεκόρ της ομάδας στην Ευρωλίγκα («4-3 αντί για 7-0») και φαίνεται ότι ο αποψινός αγώνας έχει ειδικό βάρος για τη σχέση των πρωταθλητών με τον επί δυο χρόνια προπονητή τους.

Δεδομένου μάλιστα ότι «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά» είναι προφανές ότι με το σχόλιό του ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ αποδίδει την ευθύνη στον Πασκουάλ και τον καλεί να διαχειριστεί την κατάσταση: έχει σημασία αυτό διότι η συγκεκριμένη απάντηση του Δημήτρη  Γιαννακόπουλου δόθηκε σε ερώτηση του ρεπόρτερ της Cosmote ΤV, για το εάν προβλέπονται διορθωτικές κινήσεις στο ρόστερ της ομάδας.

Στην ουσία δηλαδή εννοούσε ότι προς το παρόν τουλάχιστον ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να προβεί σε προσθήκη παίκτη, αλλά ο Πασκουάλ πρέπει να βρει τη λύση εκ των ενόντων.

Σε κάθε περίπτωση είτε ο 46χρονος προπονητής βρίσκεται όντως στριμωγμένος στα σχοινιά και τελεί υπό αμφισβήτηση, είτε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος επιχείρησε να… τσιτώσει την ομάδα, ενόψει της διαβολοβδομάδας, οι απανωτές αναμετρήσεις με την Μπαρτσελόνα και την Μπασκόνια μοιάζουν με σταυροδρόμι που εν πολλοίς θα καθορίσει την επόμενη μέρα των πρωταθλητών, ειδικότερα δε ο αποψινός αγώνας ο οποίος διεξάγεται κιόλας στο ΟΑΚΑ.

Tα καθέκαστα έφτασαν στ’ αφτιά του Πασκουάλ ο οποίος πάντως αμφιβάλλει για την προέλευσή τους. «Πρόκειται για fake news, αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτό το ψέμα δεν προέρχεται από την Ισπανία, εκεί δεν ξέρουν τι σκέπτομαι» σχολίασε. Και συνέχισε: «Υπάρχουν πολλοί εχθροί έξω από την ομάδα και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να δουλεύουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που πάντοτε παλεύει και ασφαλώς μπορώ να δικαιολογήσω την απογοήτευση για την εμφάνισή μας στον αγώνα με την Εφές. Θύμωσα περισσότερο απ’ όλους διότι είμαι ο μεγαλύτερος υπεύθυνος, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι όλες οι ομάδες έχουν κακές βραδιές και οι παίκτες είναι άνθρωποι. Σημασία έχει να μην επαναλάβουμε τα λάθη μας και να σκεπτόμαστε θετικά. Πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη μας το παρελθόν και να συνειδητοποιήσουμε ότι η οικογένεια Γιαννακόπουλου έχει προσφέρει τα μέγιστα ώστε η ομάδα να κατακτήσει έξι ευρωπαϊκούς τίτλους και γι’ αυτό η πίεση είναι πολύ μεγάλη».

Σε ό,τι αφορά τα αγωνιστικά ζητήματα ο προπονητής του Παναθηναϊκού τόνισε ότι «περιμένω τη συνέχεια της αντίδρασης που δείξαμε κόντρα στον Ολυμπιακό», ενώ εστίασε στην ανάγκη «να έχουμε ισορροπία στην άμυνα και στην επίθεση και να βάλουμε τα ελεύθερα σουτ».

Ο Πέσιτς

Στην αντίπερα όχθη ο Σβέτισλαβ Πέσιτς τόνισε: «Μέσα σε λίγες μέρες ο Παναθηναϊκός νίκησε δυο φορές τον Ολυμπιακό και αυτό δείχνει την αξία, την ποιότητα και το πόσο συμπαγής είναι. Πρέπει να ελέγξουμε όχι μόνο τον ρυθμό του αγώνα, αλλά και τα συναισθήματά μας, διότι σε τέτοια ατμόσφαιρα δεν είναι ποτέ και για καμιά ομάδα εύκολο να διατηρήσει την αυτοσυγκέντρωσή της».

Ως προπονητής της Μπαρτσελόνα, από τις 14 Φεβρουαρίου του 2008 έως και τη σεζόν 2015-16 ο Πασκουάλ κατέκτησε 19 τίτλους, με κορυφαίο εξ αυτών το τρόπαιο της Ευρωλίγκας του 2010, κόντρα στον Ολυμπιακό. Απόψε θα αντιμετωπίσει τους Blaugrana για πέμπτη φορά από τον πάγκο του Παναθηναϊκού έχοντας σημειώσει δυο νίκες στο ΟΑΚΑ (71-65, 84-75) και δυο ήττες (57-72, 71-98) στη Βαρκελώνη.

Οι Πράσινοι θα βρουν απόψε απέναντί τους τον Κρις Σίνγκλετον ο οποίος φόρεσε τη φανέλα με το τριφύλλι τις προηγούμενες δύο σεζόν, ενώ βαρύνουσα στη ροή του αγώνα θα είναι η μάχη των πόιντ γκαρντ με τον Καλάθη και τον Λεκαβίτσιους απέναντι στον Ερτέλ και στον Πάνγκος.

Για τον Παναθηναϊκό θα παίξει σημαντικό ρόλο η ευστοχία του από τη γραμμή των 6μ.75, καθώς έχει το δεύτερο χειρότερο ποσοστό στα τρίποντα (30,2% με 45/149 σουτ). Η Μπαρτσελόνα ποντάρει πλέον και στην άμυνά της, καθώς στο σερί των πέντε νικών κατέβασε το παθητικό της από τους 91 στους 71,6 πόντους.