«Μονομερείς ενέργειες» επιμένει να χαρακτηρίζει η Τουρκία τις γεωτρήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τις συμφωνίες που συνάπτει με πολυεθνικούς ενεργειακούς κολοσσούς η Κυπριακή Δημοκρατία, με καθημερινές δηλώσεις που έχουν και χροιά απειλών.

Τη Δευτέρα, μιλώντας στο τουρκικό κανάλι ΝΤV, ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ επανέλαβε την πρόθεση για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση παράνομες εξουσιοδοτήσεις των κατοχικών Αρχών της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου». «Υποστηρίζουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα του τουρκικού λαού. Οι έρευνές μας στις περιοχές που μας έχει εξουσιοδοτήσει η ΤΔΒΚ συνεχίζονται».

 «Την περασμένη εβδομάδα ο «Πορθητής» μας ξεκίνησε γεώτρηση στα ανοιχτά της Αττάλειας. Δεν έχουμε βλέψεις στις πηγές κανενός» υποστήριξε ο Φατίχ Ντονμέζ, ακολουθώντας τις εξαγγελίες του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών την Κυριακή.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Λευκωσία δεν θα εμπλακεί σε δημόσιο διάλογο με την Τουρκία για το ενεργειακό της πρόγραμμα. Σε συνάντηση που είχαν χθες στις Βρυξέλλες,  Χριστοδουλίδης – Κατρούγκαλος επαναβεβαιώθηκε ο συντονισμός της δράσης Αθήνας – Λευκωσίας για τα εθνικά θέματα, καθώς και αναφορικά με το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να προχωρήσει σε εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών «αποκρούοντας κάθε θόρυβο που αμφισβητεί δικαιώματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο» όπως είπε ο έλληνας αναπληρωτής ΥΠΕΞ.  Μέχρι στιγμής, πέρα από τις επαναλαμβανόμενες «προειδοποιήσεις», η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει σε κάποια παρενόχληση της αμερικανικής γεώτρησης της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ, με τις ΗΠΑ να έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως όσον αφορά τα συμφέροντά τους στην περιοχή δεν θα ανεχθούν καμία πρόκληση.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ. Την ίδια στιγμή και ενώ η Τουρκία κλιμακώνει τη ρητορική της όσον αφορά τα ενεργειακά, στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, παρουσία του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη Ρωσία «αξιόπιστο» εταίρο της Τουρκίας «και έναν «σημαντικό» παροχέα φυσικού αερίου με τον οποίο μπορεί να συνεργαστεί μακροπρόθεσμα. Ο Πούτιν από την πλευρά του δήλωσε ότι ο TurkStream θα καταστήσει την Τουρκία ένα σημαντικό κέντρο φυσικού αερίου και θα ενισχύσει τη χώρα στην περιοχή. Είπε ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου θα ήταν αδύνατο χωρίς την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών. Σημείωσε δε ότι σχέδια, όπως ο TurkStream, δεν κατευθύνονται εναντίον κανενός. «Ο TurkStream συμβαδίζει πλήρως με τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας» υπογράμμισε.