Ανοικτή αντιπαράθεση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ εκδηλώθηκε στη Σύνοδο Οικονομικής Συνεργασίας των Χωρών Ασίας – Ειρηνικού (APEC), την ίδια στιγμή που τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος Τραμπ αναγγέλλει συμφωνία για το εμπόριο μεταξύ Ουάσιγκτον – Πεκίνου.

Η συνάντηση των ηγετών των κρατών – μελών που πραγματοποιήθηκε στην Παπούα Νέα Γουινέα επισκιάστηκε από τα αντιφατικά οράματα για το εμπόριο και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, καθώς ΗΠΑ και Κίνα ανταγωνίζονται για την παγκόσμια επιρροή.

Ο ηγέτης της Κίνας επικαλέστηκε τα σκοτεινά μαθήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να προειδοποιήσει ενάντια στις συγκρούσεις και τη μονομερή προσέγγιση, ενώ ο Πενς επιτέθηκε στην πρωτοβουλία της Κίνας για το σχέδιο One Belt, One Road (Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος) που, όπως υποστήριξε, αποσκοπεί στο να επιβαρύνει τα μικρότερα έθνη με μη βιώσιμο χρέος.

«Δεν πνίγουμε τους εταίρους μας σε μια θάλασσα χρέους. Δεν διακινδυνεύουμε ή δεν θέτουμε σε κίνδυνο την ανεξαρτησία σας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στη διάρκεια της Συνόδου που πραγματοποιήθηκε σε ένα κρουαζιερόπλοιο στο τροπικό λιμάνι της Παπούα Νέας Γουινέας. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν συμφωνίες ανοικτές και δίκαιες και δεν προσφέρουμε μια ασφυκτική ζώνη ή έναν μονόδρομο. Οταν συνεργάζεστε μαζί μας, συνεργαζόμαστε μαζί σας και όλοι ευημερούμε» τόνισε ο Πενς.

«Η αντιπαράθεση είτε σε έναν ψυχρό πόλεμο είτε σε έναν θερμό πόλεμο ή σε έναν εμπορικό πόλεμο δεν θα έχει νικητή» αντέτεινε ο πρόεδρος της Κίνας, ενώ ο Πενς σε ομιλία του που είχε πραγματοποιήσει την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής των ασιατικών εθνών είχε προειδοποιήσει ότι «η αυτοκρατορία και η επιθετικότητα δεν έχουν θέση στον Ινδικό και τον Ειρηνικό». Χωρίς να αναφέρει το όνομα κάποιας χώρας, συνεργάτες του Λευκού Οίκου έδειξαν ότι επρόκειτο για την Κίνα.

Ο Νότιος Ειρηνικός που έχει διάσπαρτα χιλιάδες νησιά, όπου εκτελούνται μεγάλες ναυτιλιακές διαδρομές, και είναι πλούσιος σε αλιεία βρίσκεται πάλι στο επίκεντρο στρατηγικών σχεδιασμών. Η Κίνα εκσυγχρονίζει τον στρατό της για να προβάλει την εξουσία μακριά από τις ακτές της, απειλώντας την κυριαρχία των ΗΠΑ και των συμμάχων της. Ταυτόχρονα, διευρύνει τη διπλωματική και εμπορική πρόσβαση.

Ορισμένα μικρότερα έθνη, εξαρτώμενα από την Κίνα, δήλωσαν ότι φοβούνται να επιλέξουν στρατόπεδο ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο.

Ο πρόεδρος της Κίνας σε άλλο σημείο της ομιλίας του στη Σύνοδο της APEC έκανε αναφορές σε μερικές από τις πιο σκληρές μάχες μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων της Θάλασσας των Κοραλλιών και του Γκουανταλκανάλ, το οποίο, όπως είπε, «βύθισε την ανθρωπότητα σε καταστροφή, όχι πολύ μακριά από όπου βρισκόμαστε».