Φανταστείτε τους έξι προπονητές των κορυφαίων ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ να κάθονται στα… θρανία, σε κάθε παιχνίδι, και έπειτα από 12 αγωνιστικές να μαθαίνουν τη βαθμολογία τους.

Ποιος είναι ο πιο καλός μαθητής, αλλά κι αυτός που θα χρειαστεί περισσότερο διάβασμα στη συνέχεια; Το ESPN θέλησε να τους βαθμολογήσει και τα αποτελέσματα ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενα.

Ετσι κι αλλιώς, την αλήθεια λέει πάνω απ’ όλα η θέση στην κατάταξη. Πεπ Γκουαρντιόλα λοιπόν, ο κορυφαίος σε όλα! Αριστος με βαθμό Α.  Η Μάντσεστερ Σίτι παραμένει αήττητη ύστερα από 12 ματς, έχοντας μάλιστα αντιμετωπίσει Λίβερπουλ, Αρσεναλ, Τότεναμ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Βαθμούς σε αυτά τα παιχνίδια έχασε μόνο στο Ανφιλντ.

Ο καταλανός τεχνικός δεν θέλησε να προχωρήσει σε αρκετές μεταγραφικές κινήσεις το καλοκαίρι. Προτίμησε να διατηρήσει την ίδια (επιτυχημένη) ομάδα με μοναδική προσθήκη τον Ριγιάντ Μαχρέζ από τη Λέστερ.

Προς το παρόν δεν μπορεί κανένας να του καταλογίσει λάθη. Η ομάδα δείχνει φαβορί για τον τίτλο σε δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ ο Γκουαρντιόλα έχει καταφέρει να την έχει στην κορυφή σε απόσταση δύο βαθμών από τη δεύτερη, Λίβερπουλ.

«Λίαν καλώς» Κλοπ και Σάρι

Στο Ανφιλντ ονειρεύονται μια δυναμική χρονιά και διεκδίκηση του τίτλου που τόσο τους λείπει και ο Γιούργκεν Κλοπ έχει αναλάβει αυτή την αποστολή. Βαθμολογία, λίαν καλώς, Β+.

Ο γερμανός προπονητής έχει τη Λίβερπουλ αήττητη στην Πρέμιερ Λιγκ, ωστόσο ο αποκλεισμός από το Λιγκ Καπ αλλά και οι δύο διαδοχικές εκτός έδρας ήττες στο Τσάμπιονς Λιγκ (Νάπολι και Βελιγράδι) χάλασαν λίγο την εικόνα. Η άφιξη του κεντρικού αμυντικού Βίρτζιλ φαν Ντάικ στη χειμερινή περίοδο και του βραζιλιάνου τερματοφύλακα Αλισον το καλοκαίρι ενίσχυσαν σημαντικά την άμυνα.

Αν θελήσουμε να του καταλογίσουμε κάτι, είναι το γεγονός ότι δεν έχει νικήσει ακόμα κανένα από τα τρία ντέρμπι με τις ομάδες της πρώτης εξάδας. Ωστόσο, παραμένει στο «κόλπο» της διεκδίκησης του τίτλου.

Λίαν καλώς και για τον Μαουρίτσιο Σάρι στην πρώτη του επαφή με την Πρέμιερ Λιγκ. Ο ιταλός τεχνικός έχει την Τσέλσι επίσης αήττητη και στην τρίτη θέση της βαθμολογίας. Στα θετικά του στοιχεία το γεγονός ότι έχει συμβάλει στην εξαιρετική παρουσία του Εντεν Αζάρ, ενώ έχει δώσει ώθηση στον ταλαντούχο  Μπάρκλεϊ. Αν θελήσουμε να του προσάψουμε κάτι, αυτό ίσως είναι το γεγονός ότι δεν επεδίωξε το καλοκαίρι να φέρει έναν ακόμα επιθετικό. Μπορεί να το κάνει τον Ιανουάριο.

Μουρίνιο, ο χειρότερος

Ουνάι Εμερι. Ο δεύτερος πρωτάρης της παρέας στα αγγλικά γήπεδα. Η Αρσεναλ έχασε τα δύο πρώτα ματς του πρωταθλήματος από Σίτι και Τσέλσι, αλλά στη συνέχεια παρέμεινε αήττητη. Η αλήθεια είναι πως προσπαθεί να αλλάξει αρκετά πράγματα στη μετά Βενγκέρ εποχή, ενώ έχει καταφέρει να παίρνει κάτι καλύτερο από τον Μεσούτ Οζίλ. Προς το παρόν, ίσως ακόμα μαθαίνει την Πρέμιερ Λιγκ και έχει θέληση. Λίαν καλώς κι αυτός.

Η Τότεναμ βρήκε την ισορροπία της έπειτα από ένα άσχημο ξεκίνημα και ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο δείχνει να κρατά καλά το τιμόνι σε μια ομάδα η οποία είχε πολλούς παίκτες που πέρασαν από το Μουντιάλ της Ρωσίας. Αυτά τα σημάδια κόπωσης λοιπόν μπορεί να εμφανιστούν στη συνέχεια. Το μοναδικό του λάθος είναι ότι δεν πίεσε όσο έπρεπε τη διοίκηση για κάποιες προσθήκες. Αυτό μπορεί να συμβεί τον Ιανουάριο. Βαθμός: C.

Και τώρα ο… χειρότερος. Ζοζέ Μουρίνιο! Το χειρότερο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα σε εποχή Πρέμιερ Λιγκ, αποκλεισμός στο Λιγκ Καπ από την Ντέρμπι, και στην όγδοη θέση της βαθμολογίας. Η αλήθεια είναι πως τελευταία η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δείχνει να συνέρχεται. Ο Μουρίνιο έχει καταφέρει να παίρνει κάποια πράγματα από παίκτες όπως ο Αντονι Μαρσιάλ.

Πού έκανε λάθος; Σε πολλά! Γκρίνια όλο το καλοκαίρι, άσχημες σχέσεις με αρκετούς από τους παίκτες, εκνευρισμός στους αγώνες. Δύο κεντρικοί αμυντικοί και ένας μέσος είναι απαραίτητοι, αλλά σε χειμερινή περίοδο μάλλον δύσκολο…