Δυσεπίλυτο σταυρόλεξο παραμένει για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», το επόμενο δεκαήμερο αποτελεί ένα χρονικό όριο για τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο της Αθήνας. Και όπως λένε πρόσωπα με γνώση του παρασκηνίου, η τελική απόφαση θα είναι αποκλειστικά του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φέρεται να κλίνει προς γυναικεία υποψηφιότητα.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να επιλέξει ο Πρωθυπουργός ένα πρόσωπο της νεότερης γενιάς, 35-40 ετών, για να υπάρξει και έντονος συμβολισμός, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν πως θα έχει σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά και θα σηματοδοτεί το σχέδιο Τσίπρα για την επόμενη μέρα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ισχυρό όνομα στον φάκελο του Πρωθυπουργού και ούτε ένα δυνατό πρόσωπο, όπως το 2014 ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης που έφθασε ώς την τελική μάχη του β’ γύρου. Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν έως τώρα, στο τραπέζι αυτή τη στιγμή παραμένει το όνομα του 35χρονου υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος έχει διατελέσει και γραμματέας της Νεολαίας.

Ισχυρό πρόσωπο. Κατά τις ίδιες πηγές, ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά ένα πιο ισχυρό πρόσωπο. Ολα τα ονόματα, πάντως, που ακούστηκαν τις προηγούμενες ημέρες ακυρώθηκαν και διαψεύστηκαν και από το Μέγαρο Μαξίμου. Αν και ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ φλέρταραν με την ιδέα να στηριχθεί ο Παύλος Γερουλάνος, αυτό απορρίφθηκε χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση από τον Πρωθυπουργό.

Πριν από καιρό είχε ακουστεί το όνομα της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, που όμως δεν εξετάστηκε σοβαρά τότε, διότι και από το Μέγαρο Μαξίμου δεν το συζητούσαν, αλλά και η ίδια ήταν αρνητική, αν και στην πολιτική κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα. Κάποια στιγμή φέρεται να έγινε εισήγηση για την Κατερίνα Παναγοπούλου, αλλά και το συγκεκριμένο όνομα δεν συζητήθηκε ποτέ. Επίσης, ποτέ δεν έπεσε στο τραπέζι το όνομα της Γιάννας Αγγελοπούλου, η οποία εξέδωσε και ανακοίνωση διάψευσης με αιχμή ότι δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας σε όσα κυκλοφόρησαν.

Στο τραπέζι, εξάλλου, έχει βρεθεί και η περίπτωση της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά, για την οποία έχουν άριστη εικόνα στο πρωθυπουργικό επιτελείο, αλλά και η ίδια δεν επιθυμούσε. Ποτέ επί της ουσίας δεν συζητήθηκε και το όνομα του καθηγητή Πολεοδομίας Κωστή Μπελαβίλα (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ανάπλαση Αθήνα ΑΕ), που και ο ίδιος δεν ήθελε.