Μπορεί ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μέσω συνέντευξης Τύπου που έδωσαν την Τρίτη, να προσπάθησαν να καλύψουν ένα σκάνδαλο γύρω από την Κάρτα Υγείας, μιας υπόθεσης που επέφερε τεράστια οικονομική επιβάρυνση στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, όμως ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Τζώνης, ο οποίος έτρεξε εδώ και χρόνια το συγκεκριμένο θέμα, απέδειξε για ακόμα μια φορά πως δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του.

Και χθες πρότεινε ως ένοχους εννιά από τα 22 πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και τρεις πρώην πρόεδροι της Ομοσπονδίας: ο Βασίλης Γκαγκάτσης, ο Σοφοκλής Πιλάβιος και ο Γιώργος Γκιρτζίκης.

Εκτός από τους τρεις ο Τζώνης πρότεινε και την ενοχή, για το αδίκημα της απιστίας, των Οικονομίδη, Σιντόρη, Τοπολιάτη, Χατζηαποστόλου, Προύντζου, Καραμελίδη.

Ακόμη, πρότεινε την αθώωση 13 πρώην μελών της ΕΠΟ, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Σαρρής που ήταν αυτός που κατήγγειλε τη σύμβαση το 2013, και των Αριστείδη Σταθόπουλου, Νίκου Φύριου, Γιάννη Σιγάλα, Νίκου Ανασόπουλου, Θεόδωρο Φωτίου, Γιάννη Δεσύλα, Γιάννη Καλύβα, Ευάγγελου Μαζαράκη, Χρήστου Σάββα, Βασίλη Μάντζιου, Σπύρου Καλογιάννη και Σωκράτη Παπαδόπουλου.

Από πλευράς των εμπλεκόμενων εταιρειών Opentec και PCSystems προτάθηκε η ενοχή των Παντελή Κύρκα, Κωνσταντίνου Θεοδοσίου, Ιωσήφ Αβραμίδη, Κωνσταντίνου Βουρδάκη και η αθώωση των Ιωνα Χατζηιωνά, Γιώργου Λυγεράκη, Αθανάσιου Ισμαήλου και Αριστείδη Σταυρόπουλου. Τους εννέα κατηγορουμένους δεν γλίτωσε ούτε η συνέντευξη Τύπου του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη και του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, με την οποία προσπάθησαν να… ξεπλύνουν την κατηγορία περί απιστίας.

Εξηγήσεις

Μάλιστα, δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι ο έγκριτος νομικός Λάμπρος Μπίρδας – που τυγχάνει και δικηγόρος του ΠΑΟΚ – δεν άργησε να αντιληφθεί το «δωράκι» της κυβέρνησης και έσπευσε να καταθέσει στο δικαστήριο τη συγκεκριμένη συνέντευξη, προς υπεράσπιση κατηγορουμένου τον οποίο εκπροσωπεί, αναφέροντας πως δεν τίθεται θέμα απιστίας, από τη στιγμή που τα μηχανήματα θα αξιοποιηθούν από την πολιτεία. Ναι, αυτά που επί κοντά μία δεκαετία ήταν ξεχασμένα σε κάποια αποθήκη και δεν λειτουργούσαν.

Τι ειπώθηκε στην περιβόητη συνέντευξη Τύπου; Οτι η πολιτεία θα ζητήσει τα μηχανήματα που έχει αγοράσει η ΕΠΟ, προκειμένου να λειτουργήσει η Κάρτα Υγείας. Χωρίς, φυσικά, να ξέρει κανείς ούτε πού βρίσκονται τα μηχανήματα ούτε αν έχουν λεηλατηθεί και άρα δεν λειτουργούν. Προφανώς το μόνο που τους απασχολούσε ήταν να περάσουν προς τα έξω την εικόνα ότι η Κάρτα Υγείας θα λειτουργήσει κανονικά, «ξεχνώντας» πως ζημίωσε τα ταμεία της Ομοσπονδίας με 29 εκατομμύρια ευρώ. Η προσπάθεια συγκάλυψης, ωστόσο, δεν πέρασε και εννιά εμπλεκόμενοι είναι από χθες κατηγορούμενοι και θα κληθούν πλέον να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης.