«Ολυμπιακοί Αγώνες;». «Οχι, ευχαριστώ» απάντησαν – και – οι κάτοικοι του Κάλγκαρι στο πρόσφατο δημοψήφισμα, τα επίσημα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν σήμερα.

Είναι πλέον κατανοητό πως οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν το προβληματικό παιδί της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Αυτό που αρνούνται να κατανοήσουν οι «Αθάνατοι» είναι η περιορισμένη εισδοχή των χειμερινών αγωνισμάτων στις μεγάλες πληθυσμικές μάζες.

Αθλήματα όπως το μπόμπσλεϊ, το σκέλετον, το άλμα με σκι χρειάζονται πανάκριβες εγκαταστάσεις για να προπονηθούν οι αθλητές, οι οποίοι αναλογικά με τον παγκόσμιο πληθυσμό είναι ελάχιστοι και το δημόσιο ενδιαφέρον ακόμα μικρότερο.

Πριν από το Κάλγκαρι είχαν αποσύρει το ενδιαφέρον τους για τη διοργάνωση των Αγώνων του 2026 το Ινσμπρουκ, η Σιόν, το Γκρατς και το Σαπόρο, ενώ το Ερζερούμ αποκλείστηκε από τη ΔΟΕ γιατί δεν διαθέτει πίστα για μπόμπσλεϊ. Μαζική απόσυρση ενδιαφέροντος είχε σημανθεί και στη διοργάνωση του 2022. Μόναχο, Σεν Μόριτς, Στοκχόλμη, Οσλο, Λβιβ, Κρακοβία και Βαρκελώνη το ξανασκέφτηκαν και αποφάσισαν πως είναι πεταμένα λεφτά.

Αυτή τη στιγμή μόλις δύο υποψηφιότητες θα διεκδικήσουν το χρίσμα ή τουλάχιστον έτσι ελπίζει η ΔΟΕ. Η μία είναι η Στοκχόλμη, η οποία στερείται της υποστήριξης των τοπικών πολιτικών παραγόντων, και η δεύτερη είναι αυτή του Μιλάνου/Κορτίνα ντ’ Απέτσο που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Σε παρόμοια θέση είχε βρεθεί η ΔΟΕ και για τη διοργάνωση του 2022 όταν στην τελική φάση της διεκδίκησης έφτασαν μόλις δύο υποψήφιες πόλεις, το Πεκίνο και το Αλμάτι του Καζακστάν με την πρώτη να κόβει το νήμα.

Οι προηγούμενες δύο διοργανώσεις φιλοξενήθηκαν στο Σότσι της Ρωσίας και στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας.

Παρατηρούμε πως ο δυτικός κόσμος απέχει επιδεικτικά από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες κι αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα, πιθανόν η ΔΟΕ να αναγκαστεί να τους υποβαθμίσει σε ένα διεθνές event ή να καθιερώσει τη μόνιμη τέλεσή τους σε πόλεις που έχουν την εμπειρία παλαιότερων αγώνων και τις ευνοεί και το κλίμα, όπως είναι για παράδειγμα το Σολτ Λέικ.