Η κυβέρνηση της Ιταλίας ελπίζει ότι θα καταφέρει να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων για τον προϋπολογισμό του 2019 που κατέθεσε στην ΕΕ, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ ζητά από τη Ρώμη να φερθεί υπεύθυνα όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Την Τετάρτη η Ιταλία κατέθεσε ξανά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 χωρίς να κάνει αλλαγές για το έλλειμμα, όπως είχε ζητήσει η Κομισιόν. Η ΕΕ είχε απορρίψει το προσχέδιο θεωρώντας ότι δεν πληροί τους κανονισμούς της ΕΕ, δημιουργώντας σε συνδυασμό με την άρνηση της Ιταλίας τις προϋποθέσεις για σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών.

Τα επιτόκια δανεισμού της χώρας σημείωσαν χθες νέα άνοδο, με αυτά των ομολόγων διετούς διάρκειας να φτάνουν το 1,37%. Αιτία, και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του συγκυβερνώντος κόμματος της Λέγκας Κλάουντιο Μπόργκι, ο οποίος φέρεται να είπε ότι εάν στις επόμενες εκλογές η Λέγκα πάρει πλειοψηφία, η Ιταλία θα φύγει από το ευρώ. Στη συνέχεια ο ίδιος αρνήθηκε ότι έκανε τέτοιες δηλώσεις, σύμφωνα με το Reuters.

«Ελπίζω ότι η ιταλική κυβέρνηση θα δείξει σημάδια υπευθυνότητας» είπε ο Λεμέρ μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 2, προσθέτοντας ότι σήμερα η ευρωζώνη δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση προκειμένου να χειριστεί μια νέα μεγάλη κρίση μέλους της.

«Οταν μας ζητούν να σεβαστούμε όλους τους κανονισμούς, μας ζητούν προϋπολογισμό από αίμα και δάκρυα» ήταν το σχόλιο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο για την κατάσταση. Ο ίδιος παραδέχτηκε επίσης ότι η χώρα του θα μπορέσει να αποφύγει να ξεκινήσει εναντίον της η λεγόμενη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που μπορεί να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επιβολή προστίμων. Η επιβολή τέτοιων προστίμων δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ μέχρι σήμερα από την Κομισιόν.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντι είπε ότι θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με την Κομισιόν όχι για να γίνει διαχείριση της διαδικασίας, αλλά για να ζητήσει η Ρώμη να μην ξεκινήσει καθόλου η εν λόγω διαδικασία. Σε χωριστές του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία επισήμανε ότι η Ιταλία θα συνεχίσει τον διάλογο με τους Ευρωπαίους.

Ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι που ανήκει στη Λέγκα ανέφερε ότι η χώρα δεν θα πουλήσει τις πιο σημαντικές της κρατικές συμμετοχές, όπως είναι ποσοστό στην πετρελαϊκή Eni. Από τις πωλήσεις ποσοστών σε άλλες εταιρείες η Ιταλία αναμένει να εισπράξει του χρόνου περίπου 18 δισ. ευρώ. Η Ρώμη έχει υποσχεθεί στον προϋπολογισμό ότι θα προχωρήσει σύντομα σε αποκρατικοποιήσεις.