Η βόμβα στον εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο είναι η τελευταία πράξη μιας αλυσίδας έκνομων συμπεριφορών, που πρωτίστως στοχεύουν την έννομη τάξη και τους λειτουργούς της. Οι αναρχικές και οι αντιεξουσιαστικές ομάδες (δεν συνδέονται απαραίτητα) παίζουν πια σημαντικό ρόλο σε αυτή την αμφισβήτηση. Η χρονιά – ορόσημο για αυτούς τους χώρους ήταν ο Δεκέμβρης του 2008. Η βία που διέλυσε το κέντρο της Αθήνας για βδομάδες ήταν «η μαμή» που ενέπνευσε τη μετεξέλιξη και τη δημιουργία νέων οργανώσεων, αλλά και τη συμμετοχή νέων, πολλοί εκ των οποίων μετανάστες, σε υπάρχουσες ομάδες. Στο πλαίσιο των λεγόμενων αντιμνημονιακών κινητοποιήσεων, οι ομάδες αυτές συναντήθηκαν με το μεγάλο πλήθος των λεγόμενων αγανακτισμένων.

Η αμυντική στάση που τήρησε η Αστυνομία στις ταραχές που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δημιούργησε νέα δεδομένα σχετικά με την κινητοποίηση, αλλά και τη χρήση βίας από τις ομάδες αυτές. Εκτοτε, είναι συστηματικά στο στόχαστρο εξτρεμιστών και τρομοκρατών αστυνομικοί, ως όργανα του κράτους. Η εμφάνιση του Ρουβίκωνα, οργάνωσης που δεν μένει κρυμμένη πίσω από κουκούλες και άβατα, αλλά οι δημόσιες παρεμβάσεις της χρησιμοποιούν τεχνικές επικοινωνίας και μάρκετινγκ, αναβαθμίζει την έκνομη δραστηριότητα του αποκαλούμενου αναρχικού – αντιεξουσιαστικού χώρου, σηματοδοτώντας την αδυναμία (ή την έλλειψη θέλησης) της πολιτείας να επέμβει αποτελεσματικά στα κλιμακούμενα επεισόδια.

Υπό αυτές τις συνθήκες εξελίσσεται η αυτοαποκαλούμενη αναρχική – αντιεξουσιαστική σκηνή. α) Κλιμακώνει τη δράση και τη χρήση βίας. β) Θέτει πλέον ευθέως στο στόχαστρο τους αστυνομικούς.  γ) Επιδιώκει όλο και περισσότερη δημοσιότητα και αξιοποίηση των τεχνικών της επικοινωνίας.

Επί της ουσίας, δηλαδή, η δράση του χώρου έχει αναβαθμιστεί. Είναι χαρακτηριστικά τα τελευταία περιστατικά, όπου μέλη του Ρουβίκωνα ζητούν από αστυνομικούς με πολιτικά να επιδείξουν ταυτότητες. Η επίθεση κατά αστυνομικών εντός και εκτός των δικαστηρίων (μια ιδιαίτερα βίαιη επίθεση συνέβη και χθες) έχει όλα τα χαρακτηριστικά της κλιμάκωσης. Από τον πόλεμο των μολότοφ τα βράδια της Παρασκευής στα Εξάρχεια περάσαμε στην επίθεση κατά του Τμήματος Ομονοίας και, τώρα, στην κατά πρόσωπο αντιπαράθεση και επίθεση στο πλαίσιο μιας δικαστικής διαδικασίας. Η αμφίσημη στάση του κράτους έναντι του Ρουβίκωνα οδηγεί στην αποθράσυνση και άλλων, δυναμικότερων ομάδων, οι οποίες κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους. Η τρομοκρατική δράση αναρχικών οργανώσεων, όπως η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, την ύπαρξη των οποίων υπενθύμισε με τον πιο έντονο τρόπο η βόμβα που στόχευσε τον αντεισαγγελέα Ντογιάκο, θα έπρεπε να γεμίζει ανησυχίες την πολιτεία.

Για να αντιμετωπιστούν οι έκνομες ενέργειες, μόνο ένας τρόπος υπάρχει: η άμεση αντιμετώπισή τους από την Αστυνομία, με όλα τα μέσα που της παρέχει ο νόμος. Την ώρα που η ήδη προβληματική εμπιστοσύνη της κοινωνίας στους θεσμούς μειώνεται σημαντικά, το ζήτημα της δημοκρατικής τάξης είναι πλέον επείγουσα υπόθεση.

Ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος είναι διεθνολόγος με ειδικότητα στα θέματα ασφάλειας