Για πρώτη φορά δεν θέλησε να μιλήσει με κανέναν. Απέφυγε να μπει στα αποδυτήρια των ποδοσφαιριστών, απέφυγε να συζητήσει ακόμη και με τους συνεργάτες του. Με τη λήξη του ντέρμπι έφυγε απευθείας για το γραφείο του στο γήπεδο Καραϊσκάκης. Εκεί έμεινε ώς την υποχρέωση της παρουσίας στη συνέντευξη Τύπου. Σε αυτό το μικρό γραφείο επέστρεψε και μετά, δίχως διάθεση να κουβεντιάσει το οτιδήποτε και με οποιονδήποτε.

Οχι, αν το καλοσκεφτεί κανείς δεν είναι παράξενος ο τρόπος που αντέδρασε ο Πέδρο Μαρτίνς το βράδυ της Κυριακής. Ζει μια ποδοσφαιρική «δοκιμασία» ο Πορτογάλος και μαζί του ολόκληρος ο Ολυμπιακός σε αυτό το νέο ξεκίνημα. Είναι λογικό λοιπόν να υπάρχουν στιγμές από εκείνες που έχεις ανάγκη να «αδειάσει» το μυαλό σου για να συνεχίσεις. Για να ξαναπιάσεις δουλειά, όπως θα συμβεί από σήμερα, στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη. Στο αθλητικό κέντρο βέβαια ο ίδιος πήγε χθες. Αλλά δίχως να είναι οι ποδοσφαιριστές του εκεί (ρεπό).

Μαγική εικόνα

Επειτα από το ένα τρίτο του πρωταθλήματος, οι Ερυθρόλευκοι είναι έξι βαθμούς μακριά από την κορυφή. Μια σημαντική απόσταση, που δεν μπορεί να την παραβλέψει κανείς. Στην πραγματικότητα αυτή προκύπτει διότι στα τρία ντέρμπι με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό πήραν δύο βαθμούς και έχασαν επτά, και βέβαια γιατί ο Δικέφαλος του Βορρά κάνει ώς τώρα σχεδόν μια τέλεια διαδρομή (9 ν. – 1 ισ.) που έχει ανεβάσει πάρα πολύ τα βαθμολογικά στάνταρ από πολύ νωρίς. Θα ήταν κατανοητό αυτό το -6, αν ο Ολυμπιακός δεν ανταποκρινόταν στις συνθήκες των ντέρμπι. Αν βρίσκονταν σε τέτοιες βραδιές που ο αντίπαλος ήταν καλύτερος. Οταν όμως είσαι εσύ «ο καλύτερος», όταν δημιουργείς αγωνιστικά σενάρια νίκης και τελικά βρίσκεσαι με την… ψυχή στα πόδια, δημιουργείται μια συνθήκη που η διαχείρισή της είναι πραγματικά πολύ δύσκολη.

Σε αυτά τα τρία ντέρμπι ο Ολυμπιακός εκτέλεσε 50 τελικές προσπάθειες, εκ των οποίων οι 44 (23-21) στις εντός έδρας προκλήσεις με ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό. Την ίδια στιγμή δέχτηκε 19 τελικές στην εστία του. Οι Ερυθρόλευκοι σκόραραν μόλις δύο γκολ, εκ των οποίων το ένα με τον κεντρικό αμυντικό Σισέ να έχει πάρει θέση σέντερ φορ, και να βρίσκει σημάδι στο 95′. Σε κάθε ματς αυτής της τρόικας είχε από ένα δοκάρι. Πέτυχε δηλαδή περισσότερες φορές το σίδερο σε αυτές τις 50 τελικές από όσες κατάφερε να βρει τα δίχτυα πίσω από τα 17 τετραγωνικά μέτρα της εστίας! Την ίδια στιγμή οι 19 τελικές στην άμυνα έφεραν στους αντιπάλους τρία γκολ. Το ένα εξ αυτών αυτογκόλ, με τον Γιαννιώτη και τον Βούκοβιτς να μοιράζονται την… ποδοσφαιρική αυτοχειρία.

Συγκομιδή

Και μιας και ο κύκλος των «ντέρμπι» έκλεισε για όλους; Ο ΠΑΟΚ πήρε το απόλυτο, 9 βαθμούς έχοντας 5-0 γκολ, όταν η επίθεσή του εκτέλεσε 33 τελικές προσπάθειες και η άμυνά του δέχτηκε 39! Στα τρία ματς του ΠΑΟΚ υπήρξαν και τρία δοκάρια. Ολα για τους αντίπαλους του! Η ΑΕΚ πήρε 2 βαθμούς με τέρματα 1-3 και τελικές 30-32 και ο Παναθηναϊκός άλλους δύο με τέρματα 1-3 και τελικές 19-40! Ο Ολυμπιακός δηλαδή πήρε τους ίδιους βαθμούς με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό όταν σε «τελικές» ξεπέρασε μόνος του, το άθροισμα των δύο αντιπάλων του!

Ναι, ΟΚ οι τεχνοκράτες αυτού του κόσμου δεν δέχονται τέτοιες… μοιρολατρικές προσεγγίσεις. Τι να κάνουμε όμως που είναι πραγματικότητα!

Οπως πραγματικότητα είναι πως σε αυτόν τον κύκλο των ντέρμπι έγιναν τέσσερα μεγάλα λάθη από τους «ξένους» διαιτητές. Στο ΑΕΚ – Ολυμπιακός το πέναλτι που δεν δόθηκε στο τράβηγμα του Χασάν από τον Μπακασέτα (70′) σε ένα σημείο που εάν και εφόσον οι Ερυθρόλευκοι θα έκαναν το 2-0. Στο ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός μόλις στο 6′ όταν ο Μακέντα ανατράπηκε από τον Βαρέλα στην περιοχή των γηπεδούχων. Και βέβαια οι δύο διαδοχικές φάσεις στο Φάληρο, με τα «χέρια» του Μακέντα (83′) και του Χατζηγιοβάνη (84′) στην περιοχή του Παναθηναϊκού να τα βλέπουν όλοι εκτός από τον ελβετό διαιτητή Γιάκοτετ. Συμπτωματικά οι τρεις από τις τέσσερις αυτές μη υποδείξεις προέκυψαν εις βάρος του Ολυμπιακού.

Σαφώς και είναι πολύ ενδιαφέρουσα η κουβέντα για τις προχθεσινές επιλογές του Μαρτίνς για την εντεκάδα. Για το κατά πόσο είναι εφικτό (που δεν είναι) να στέκεται ο Φορτούνης στη γραμμή παριστάνοντας τον winger. Ακόμη και για τα ποσοστά ευστοχίας (ή μάλλον αστοχίας) των Ερυθρολεύκων. Από την άλλη όμως, είναι τέτοια η πραγματικότητα αυτής της τριλογίας που ουσιαστικά ακυρώνει ακόμη και τη διάθεση να το ψάξεις λιγάκι παραπάνω. Είναι τέτοια η κατάσταση ατυχίας και… Εξυγίανσης που έχει περικυκλώσει τον Ολυμπιακό, που πραγματικά όλα είναι πολύ πιο δύσκολα από όσο φαίνονται. Πώς να δικαιολογήσεις επτά δοκάρια (!) σε δέκα αγωνιστικές. Πώς να μη σταθείς σε εκείνη την παράξενη σύμπτωση όλα τα λάθη των διαιτητών να είναι μονίμως προς μια κατεύθυνση.

Παλεύεις για να το «γυρίσεις». Τίποτα περισσότερο. Ψάχνεις την ηρεμία και τη δύναμη να πας παρακάτω. Σε αυτό ακριβώς δηλαδή που θα συμβεί από σήμερα…