Ενα δένδρο με την υπογραφή Louis Vuitton. Λίγες μόλις ώρες πριν αναχωρήσω από τη βρετανική πρωτεύουσα, το μάτι μου έπεσε στην exclusive boutique του εμβληματικού γαλλικού οίκου επί της Sloane Street. Η βιτρίνα είχε «ζωγραφιστεί» με αστραφτερά κόκκινα, χρυσά, ασημένια, πράσινα χρώματα. Τα χρώματα της γιορτής πάνω στο μικρό δένδρο με τον κορμό ο οποίος έμοιαζε με γλυπτό. Τα στολίδια του Christmas Tree είχαν τη μορφή τσαντών, παπουτσιών, κοσμημάτων και αρωμάτων. Η κόκκινη «γκλιτεράτη» τσάντα με την αλυσίδα και το ασημένιο logo, οι λαμέ γόβες, το clutch bag μαζί με τεράστιες μπάλες, λουλούδια από βινίλ, καμπάνες και ανθρωπάκια «χάριζαν» ένα αισιόδοξο, άκρως εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Οι βιτρίνες των οίκων Louis Vuitton και Bottega Venetta (πραγματικά υπέροχα τα τεράστια κατάλευκα ελάφια που έδειχναν να «αιωρούνται») ήταν οι τελευταίες οι οποίες έδειξαν το «γιορτινό τους πρόσωπο» σε έναν από τους πιο ακριβούς δρόμους του Λονδίνου. Στο απέναντι πεζοδρόμιο ο Ντάνιελ Κρεγκ, γοητευτικός πάντα, σε μία τεράστια αφίσα διαφήμιζε το τελευταίο μοντέλο ενός ρολογιού ΟMEGA. Η αλήθεια είναι ότι ένας πράκτορας 007 πρέπει να υπολογίζει πάντα με ακρίβεια τον χρόνο του.

Το building, ο επιχειρηματίας και η συλλογή Γουλανδρή

Παρατηρούσα τη βαριά, σιδερένια, (φέρνει σε εικαστική δημιουργία) πόρτα ενός από τα πλέον chic κτίρια της Sloane Street. Γνωστός έλληνας μεγαλοεπιχειρηματίας περνούσε στο εσωτερικό του building. Iδιοκτήτης εδώ και χρόνια πολλών κομψών διαμερισμάτων στο συγκεκριμένο κτίριο. Προχωράω με κατεύθυνση την Belgravia. Τα σπίτια είναι από τα ωραιότερα και πολυτελέστερα στην πόλη. Η Εύη Γουλανδρή, κάτοικος της περιοχής εδώ και χρόνια, διαθέτει μια εξαιρετική συλλογή με έργα τέχνης που έχουν να κάνουν με φιλελληνικά θέματα. Επιστρέφω και πάλι στη Sloane Street. Ο doorman στο Sumosan Twiga, το οποίο έχει εξελιχθεί σε ένα από τα δημοφιλέστερα spots στο Λονδίνο (πιο εύκολα πλέον βρίσκεις τραπέζι στο Heartfort 5 ή το πολύβουο πάντα Zuma) «κρύβει» το πρόσωπό του πίσω από ένα χοντρό πλεκτό σκουφί τύπου μάσκας. Οι ηλιόλουστες ημέρες τελειώνουν σιγά σιγά.

Rolls Royce και το show της Victoria’s Secret

Η Rolls Royce με τα αληθινά διαμάντια στις ζάντες, σταματάει έξω από τα Harrods. Η σύζυγος του ινδού πολυεκατομμυριούχου, ο οποίος έχει αγοράσει σχεδόν τα μισά κτίρια, πίσω από τα εμβληματικά πολυκαταστήματα, ανεβαίνει στον δεύτερο όροφο, εκεί όπου βρίσκονται οι exclusive boutiques των διάσημων σχεδιαστών του πλανήτη. Λίγο αργότερα, κατευθύνεται στο τμήμα με τα πολυτελή εσώρουχα. Την παρακολουθώ να αγγίζει με τις άκρες των δαχτύλων της τις ακριβές, χειροποίητες δαντέλες και τα σατέν υφάσματα του παγκοσμίου ακτινοβολίας brand Victoria’s Secret. Δείχνει σκεπτική. Μάλλον θεωρεί ότι η κολεξιόν είναι τολμηρή για την ίδια. Η ωραία Ιταλίδα, η οποία είναι στενή φίλη της διάσημης fashion editor Τζοβάννα Μπατάλια, σπεύδει να αγοράσει πολλά κομμάτια της τελευταίας, αισθησιακής κολεξιόν, ενώ η Ινδή με το πανάκριβο χρυσοκέντητο «καφτάνι» απομακρύνεται. Η Ιταλίδα, που μοιάζει με τη Μαρία-Γκράτσια Κουτσινότα, συζητάει με τη διευθύντρια της lingerie γύρω από το εντυπωσιακό show της Victoria’s Secret, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη. Τα super models στην πασαρέλα, εντυπωσιακά εσώρουχα και το ετήσιο γιορτινό show του οίκου (με τη δική μας Mary Katrantzou να δείχνει την πολυσυζητημένη capsule collection) τράβηξε τα διεθνή flash.

Ψώνια στα κρυφά και οι συναντήσεις με τους Τζάγκερ

Ανηφορίζω στον τελευταίο καινούργιο όροφο των δημοφιλέστατων, «καταπράσινων» πολυκαταστημάτων του Knightsbridge. Θηριώδεις bodyguards βρίσκονται έξω από την πόρτα, αλλά και στο κομψό σαλόνι, εκεί όπου σερβίρονται γαλλικές συλλεκτικές σαμπάνιες. Ο συγκεκριμένος όροφος δημιουργήθηκε αποκλειστικά για πελάτες πολύ υψηλών εισοδημάτων. Billionaires από όλο τον πλανήτη, μπορούν να κάνουν τις αγορές τους μακριά από τα… αδιάκριτα βλέμματα. Ο χώρος εξάλλου μοιάζει με πεντάστερη σουίτα. Ακριβώς απέναντι, στον βελούδινο γκρι καναπέ, η Σήλια Κριθαριώτη συνομιλεί με τον νεαρό, ταλαντούχο Cristiano de Rossi, ο οποίος κατέχει επιτελική θέση στην όλη αυτή επιτυχημένη προσπάθεια, με το luxury «κρυφό» shopping, αποκλειστικά για μεγιστάνες του πλούτου. Η κυρία Κριθαριώτη, η οποία έχει εντυπωσιάσει με τις Haute Couture συλλογές της, αναμένεται να συνεργαστεί με τον ξεχωριστό αυτό χώρο στο Harrods. Προς το παρόν ετοιμάζει τη δυναμική της παρουσία στα Fashion British Awards τον Δεκέμβριο, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη υποδέχεται στην Αθήνα τη σχεδιάστρια κοσμημάτων Τζέιντ Τζάγκερ. Θυμάμαι πάντα τη συνέντευξη που έκανα στον πατέρα της Μικ Τζάγκερ, αρχηγό των Rolling Stones, μέσα από την εκπομπή μου («Με στυλ και φαντασία», στον ANT1) και το interview με τη μαμά Μπιάνκα στο Ritz Carlton της Νέας Υόρκης.