Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Στο φωτογραφικό στιγμιότυπο ο Θύμιος Λυμπερόπουλος χαμογελάει και μαζί του είναι ο Τρύφων Αλεξιάδης (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ). Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί έχει κάθε λόγο να δείχνει ικανοποιημένος. Μάρτυρες υπεράσπισής του, στην αγωγή της Beat εναντίον του, ήταν ο ίδιος ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών Αθανάσιος Βούρδας. Συμπαραστάτης του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος. Τα ταξί σε όλη τη χώρα έκαναν απεργία για χάρη του. Στο δικαστήριο τον αποθέωσαν. Λαϊκός ήρωας. Σπάνια ένα γεγονός συμπυκνώνει τόσες παθολογίες. Συνυπάρχουν τουλάχιστον έξι.

ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΤΗ. Η αντίδραση των συντεχνιών σε κάθε καινοτομία που θίγει, ή θεωρούν ότι θίγει, τα «κεκτημένα». Η χώρα πορεύεται κατακερματισμένη σε ομάδες συμφερόντων που αποστρέφονται οποιαδήποτε έννοια δημόσιου συμφέροντος. Γαία πυρί μιχθήτω.

ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ. Συμπαραστάτης στις συντεχνίες το φαιοκόκκινο εθνικολαϊκιστικό μέτωπο που ευδοκίμησε στην Ελλάδα της κρίσης. Λαϊκή Δεξιά, παλαιό ΠΑΣΟΚ με τη λεοντή του ΣΥΡΙΖΑ, καμένοι ακροδεξιοί. Μια απεχθής, πολιτικά και αισθητικά, παρά φύσιν συνύπαρξη.

ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΡΙΤΗ. Αυτό το μέτωπο του αναχρονισμού δεν θέλει ούτε να ακούει για αξιολόγηση. Η Beat ζητάει από τους πελάτες των ταξί, που χρησιμοποιούν μέσω των υπηρεσιών της, να αξιολογούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Και μόνον η λέξη αυτή είναι αρκετή να προκαλέσει την μήνιν τους. Πού ακούστηκε να τολμούν οι χρήστες να έχουν άποψη για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται; Σκάσε και κολύμπα.

ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ. Φυσικά, για ό,τι συμβαίνει φταίνε κυρίως τα Μέσα Ενημέρωσης. Το είπε ο πρόεδρος Λυμπερόπουλος, καταγγέλλοντας τα διαβολικά Μέσα: «Δεν πρέπει να μιλάμε. Δείτε το σύστημα της παγκοσμιοποίησης από ποιους στηρίζεται, από ποια κανάλια, ποιους βγάζουν να μας ακούσουν και τι μπούλινγκ ρίχνουν. Αυτά πληρώνει η ελληνική κοινωνία. Κάποια στιγμή θα σκάσουν όλα αυτά και δεν θα ξέρουν πού να φύγουν: κλασικό παράδειγμα στην Ελλάδα το MEGA. Δεν θα μας κλείσουν τη φωνή ποτέ».

ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ. Ως προκύπτει από την παραπάνω δήλωση του προέδρου, εκτός από τα Μέσα Ενημέρωσης έχει βάλει το χεράκι της και η παγκοσμιοποίηση για όσα μας συμβαίνουν. Είμαι σίγουρος ότι ο πρόεδρος από παραδρομή λησμόνησε να αναφερθεί στον Σόρος, που ως γνωστόν συνωμοτεί νυχθημερόν εναντίον του περιούσιου λαού.

ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΕΚΤΗ ΚΑΙ ΑΚΡΟΤΕΛΕΥΤΙΑ. Οπως πολύ συχνά συμβαίνει στην Ελλάδα της κρίσης, εμφιλοχωρεί ένα στοιχείο ασυναρτησίας. Σε μια υπόθεση αγωγής για συκοφαντική δυσφήμηση, ο Χρήστος Σπίρτζης παρενέβη καταλυτικά, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «οι συνδικαλιστικές διαφωνίες δεν πρέπει να λύνονται στα δικαστήρια». Συνδικαλιστικές διαφωνίες;

Τούτων δοθέντων, εκφράζω την αμέριστη συμπαράστασή μου στον πρόεδρο. Πολύ περισσότερο που μιλώντας στους συμπαριστάμενους συναδέλφους του, έξω από το δικαστήριο, τόνισε ότι «σήμερα καταθέσαμε την ψυχή του έλληνα πολίτη».

Ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος είναι εκδότης και συγγραφέας