Είναι µόλις 23 ετών. Μόλις 23. Ούτε καν 24 (τα κλείνει τον άλλο µήνα). Κι όµως απειλεί το ένα ρεκόρ του NΒA µετά το άλλο. Το τελευταίο είναι εκείνο του θρυλικού Ουίλτ Τσάµπερλεν µε τα triple double – δηλαδή τουλάχιστον 25 πόντους και 15 ριµπάουντ και 10 ασίστ – σε 4 σερί παιχνίδια. Οι ειδικοί του ΝΒΑ κάνουν λόγο για ιστορικό στατιστικό επίτευγµα του Γιάννη Αντετοκούνµπο, ο οποίος δεν σταµατά να βελτιώνεται. Και προβλέπουν ότι θα είναι το φαβορί για τον τίτλου του πολυτιµότερου παίκτη της χρονιάς. Μόλις 23.

«Το σκοτάδι σκεπάζει τη χώρα µου». Ο Καετάνο Βελόζο, ο καλλιτέχνης που άλλαξε την πορεία της βραζιλιάνικης µουσικής και φυλακίσθηκε από τη χούντα το 1969 επειδή «πρόδωσε την µπόσα νόβα και τη σάµπα», στρέφει τα βέλη του στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο. Ο 76χρονος συνθέτης προβλέπει πως «θα ακολουθήσει κύµα φόβου και µίσους». Σκέφτεται να φύγει από τη Βραζιλία; «Οχι. Θέλω να λειτουργήσω ως µόνιµη αντίσταση σε όποια αντιδηµοκρατικά εκτρώµατα προκύψουν από τη νέα κυβέρνηση».

Το Pokemon Go το ξέρετε. Τώρα το Βατικανό δίνει τη δική του εκδοχή που λέγεται «Follow JC Go». Αντί να κυνηγά τον Πίκατσου και τον Σκουίρτλ, ο παίκτης συλλέγει αγίους και βιβλικές φιγούρες. Οταν τους «πιάσει όλους» σχηµατίζουν µια «ευαγγελική οµάδα» που ακολουθεί τον Ιησού. Οι παίκτες πρέπει να λένε προσευχές και να επισκέπτονται εκκλησίες. Ολα γίνονται επειδή το 20% εκείνων που φεύγουν από την Καθολική Εκκλησία είναι κάτω των 25 ετών. Το παιχνίδι – που έχει ενθουσιάσει τον πάπα Φραγκίσκο – δύσκολα θα τους φέρει πίσω, πάντως.

Νέο άλµπουµ αποφάσισε να κυκλοφορήσει η Μπάρµπρα Στράιζαντ. Είναι γεµάτο µε πολιτικές απόψεις. Που συνοψίζονται στην εξής µία: Ο Τραµπ δεν αντέχεται. «Ξενυχτούσα ακούγοντας τα απίθανα που έλεγε. Κι αποφάσισα να κάνω ένα άλµπουµ για τα όσα έχω στο µυαλό µου». «What’s on my mind» είναι ο τίτλος του πρώτου τραγουδιού. Σε ένα άλλο απευθύνεται στον πρόεδρο: «Don’t lie to me», Μη µου λες ψέµατα. Τίτλος του άλµπουµ, «Walls». Εχει κάτι καλό να πει για τον Τραµπ; «Οχι. Είναι κακός. Και αποτελεί το χειρότερο πρότυπο για τα παιδιά».

«Κάθε µουσείο αποτελεί φορέα διά βίου µάθησης» λέει ο Γιώργος Μαγγίνης, νέος επιστηµονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη. Διαπιστώνει το τέλος του ανθρωποκεντρικού συστήµατος αξιών που επικράτησε στη µεταπολεµική Δύση και την άνοδο του ανορθολογισµού. «Η κρίση είναι µια ατυχής, αλλά παροδική συγκυρία. Οφείλουµε να δούµε πέρα από αυτήν». Και η επιτυχία; «Δεν πιστεύω στην «επιτυχία», υπάρχει νεύρωση στο κυνήγι της. Η ουσιαστική προσφορά δεν ολοκληρώνεται. Κάθε µέρα αποτελεί ένα βήµα στο ταξίδι». Αξιος διάδοχος του Αγγελου Δεληβορριά.

H Γεωργία Βασιλειάδου ασκούσε ένα είδος γενικής ιατρικής: τα απέδιδε όλα στο µάτιασµα. Ηταν το σωτήριο έτος 1958 όταν οι αρχές της σύγχρονης ιατρικής συγκρούστηκαν µε τις ριζωµένες λαϊκές πεποιθήσεις στην «Κυρά µας την µαµµή». Εχουν περάσει ακριβώς 60 χρόνια. Και τίποτα δεν άλλαξε. Το 66% των Ελλήνων πιστεύει, σύµφωνα µε έρευνα του Pew Research, στο κακό µάτι. Ο Ορέστης Μακρής δεν θα χαιρόταν.  Oµως, καλού – κακού, όποιος µπορεί ας ρίξει κάνα ξεµάτιασµα.