Στενεύει όλο και περισσότερο ο κλοιός γύρω από τη Folli Follie και τους βασικούς της μετόχους. H απόρριψη της αίτησης της εταιρείας για την υπαγωγή της σε καθεστώς προληπτικής προστασίας από τους πιστωτές της, στην οποία προχώρησε το Πρωτοδικείο της Αθήνας, αλλά και η κατάθεση χθες – έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση – του πορίσματος από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου στον οικονομικό εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει σημαντικά ευρήματα, δρομολογούν ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση που αφορά το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών.

Μάλιστα χθες έγινε και η πρώτη προσπάθεια μετόχων της FFG να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο διέταξε τη συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας της εταιρείας Folli Follie και πέντε μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου με προσωρινή διαταγή έπειτα από αίτηση τριών επενδυτών και μιας ξένης εταιρείας.

Χωρίς προστασία από πιστωτές. Οπως έγινε γνωστό, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας απέρριψε την αίτηση της FF για προστασία από τους πιστωτές της και αυτό διότι, όπως σημειώνεται στην απόφαση, εμφανίζεται ως πιστώτρια της Folli Follie η θυγατρική της Finance Luxembourg II SA, χωρίς όμως να προκύπτει από τα στοιχεία που προσκομίστηκαν ότι είναι πράγματι πιστώτρια της εισηγμένης. Παράλληλα αναφέρονται τα αποτελέσματα προσωρινού πορίσματος της εταιρείας Alvarez & Marshal για τις εταιρείες του ομίλου στην Ασία, τα οποία εμπεριέχονται και στο βούλευμα με το οποίο δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί της FFG. Στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου το βούλευμα ελήφθη υπόψη αυτεπαγγέλτως και σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης προέκυψε σημαντική διαφοροποίηση των οικονομικών στοιχείων του ομίλου FFG σε σχέση με αυτά που παρουσιάστηκαν στις δημοσιευθείσες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις για το 2017, ώστε να πιθανολογείται βάσιμα η ύπαρξη οφειλών της εταιρείας προς τρίτους, οι απαιτήσεις των οποίων δεν έχουν περιληφθεί στην ένδικη αίτηση. Και τούτο διότι εκ του περιεχομένου της προσωρινής έκθεσης της εταιρείας Alvarez & Marshal διαπιστώνεται αναφορικά με τις εταιρείες του ομίλου Folli Follie Group στην Ασία η ύπαρξη ζημιάς ύψους 44.702.304 δολαρίων ΗΠΑ, αντί των εμφανιζόμενων κερδών ύψους 316.444.076 δολαρίων ΗΠΑ.

Η απόφαση μάλιστα καταλήγει στο ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις ώστε να διαταχθούν προληπτικά μέτρα υπέρ της Folli Follie αφού δεν υφίσταται έγγραφη δήλωση των πιστωτών της που να εκπροσωπεί τουλάχιστον το 20% του συνόλου. Επίσης ότι πιθανολογείται στο παρόν στάδιο πως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την κατάρτιση σχεδίου εξυγίανσης με τους πιστωτές αφού εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης του οικονομικού ελέγχου και της μη κατάρτισης και έγκρισης ισολογισμού για το οικονομικό έτος 2017 από τη γενική συνέλευση καθίσταται ανέφικτος ο ακριβής προσδιορισμός των δανειστών. «Κάθε σχεδιασμός για την αναδιάρθρωση των οφειλών πριν από την ολοκλήρωση του οικονομικού ελέγχου τυγχάνει έωλος» αναφέρει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η FFG είχε ζητήσει την προληπτική προστασία με τη συναίνεση της θυγατρικής της FF Group Luxembourg II SA, η οποία είναι εκδότρια δύο ομολόγων για λογαριασμό της FFG ύψους 50,4 και 102,4 εκατ. ευρώ που εκπροσωπούν συνολικά το 28,69% επί του συνόλου των υποχρεώσεων της εταιρείας. Η αίτηση για προστασία από τους πιστωτές είχε εκδικαστεί στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Τότε, το Μονομελές Πρωτοδικείο είχε δώσει παράταση των μέτρων προστασίας της μητρικής Folli Follie, ωστόσο είχε απορρίψει το αίτημα προστασίας τόσο της θυγατρικής της Folli Follie Συμμετοχών όσο και της βασικής μετόχου Αικατερίνης Κουτσολιούτσου. Η κύρια αίτηση για την υπαγωγή σε καθεστώς προστασίας της FFG από τους πιστωτές συζητείται τον Νοέμβριο.

Συντηρητική κατάσχεση. Την ίδια στιγμή, προσωρινή διαταγή για τη συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας της εταιρείας Folli Follie και πέντε μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εξέδωσε χθες η πρόεδρος του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών Ειρήνη Κατινιώτη έπειτα από αίτηση τριών επενδυτών και μιας ξένης εταιρείας που είχαν προσφύγει στο δικαστήριο. Ειδικότερα, η προσωρινή διαταγή η οποία ισχύει μέχρι τη συζήτηση της κύριας αίτησης αφορά περιουσιακά στοιχεία μέχρι του ποσού των 160.000 ευρώ και θεωρείται σημαντική γιατί ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο και σε άλλους επενδυτές να επιχειρήσουν να κατοχυρώσουν το νομικό δικαίωμα αποζημίωσης για τη ζημιά που έχουν υποστεί. Η προσωρινή διαταγή επί της ουσίας διατάσσει τη μη μεταβολή (μεταβίβαση, πώληση κ.λπ.) περιουσιακών στοιχείων μέχρι αυτού του ποσού. Επιπλέον η απόφαση αυτή θα στραφεί σε ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, καθώς ήδη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών έχουν δεσμευθεί όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι θυρίδες και χρηματοπιστωτικά προϊόντα της εταιρείας και επτά μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της FFG. Η χθεσινή απόφαση συντηρητικής κατάσχεσης στρέφεται κατά της Folli Follie Ανώνυμη Εμπορική Βιοτεχνική και Τεχνική Εταιρεία και των Δημητρίου Κουτσολιούτσου, Γεωργίου Κουτσολιούτσου, Αικατερίνης Κουτσολιούτσου, Φραγκίσκου Γρατσώνη, Ειρήνης Νιώτη.