Η Κομισιόν απορρίπτει τον προϋπολογισμό της Ιταλίας. Σε επιστολή προς την κυβέρνηση της χώρας που υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί αναφέρεται ότι το σχέδιο προϋπολογισμού «αποτελεί προφανή, σημαντική παρέκκλιση» από τα προβλεπόμενα στο Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας. Η επιστολή καταλήγει με σκληρή κριτική προς τη Ρώμη αφού κάνει λόγο για «ιδιαίτερα σοβαρή μη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις πολιτικής προϋπολογισμού» που αναφέρονται στο Σύμφωνο.

Οταν ρωτήθηκε σχετικά για τις εξελίξεις και για πιθανή σύγκριση με την ελληνική κρίση, ο Ντομπρόβσκις εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η Ιταλία δεν αποτελεί απειλή «τύπου Ελλάδας» για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η Κομισιόν ζητά τώρα από την κυβέρνηση της Ιταλίας να υπάρξει «εποικοδομητικός διάλογος», όπως χαρακτηρίζεται στην επιστολή, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τελική αξιολόγηση για τον προϋπολογισμό. Η Κομισιόν στην ίδια επιστολή θέτει ως ημερομηνία για να παρουσιάσει η Ιταλία τις θέσεις της τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Μοσκοβισί με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Τζιοβάνι Τρία, ο επίτροπος κράτησε διαλλακτική στάση αναφέροντας ότι οι συνομιλίες θα χρειαστούν χρόνο για να ολοκληρωθούν. «Απλά έχουμε στείλει μια επιστολή. Εχουμε χρόνο» είπε. Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε προειδοποιήσει ότι η αμφισβήτηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ μπορεί να πλήξει τον χρηματοοικονομικό τομέα και την ανάπτυξη.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Τζουζέπε Κόντε εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι η απόκλιση του προϋπολογισμού που κατέθεσε η Ιταλία «δεν είναι μεγάλη». Αποκάλυψε επίσης ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με τους οίκους αξιολόγησης και ότι η Ιταλία ελπίζει να αποφύγει μια υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας τις επόμενες δύο εβδομάδες που η Moody’s και η Standard & Poor’s θα επανεξετάσουν την αξιολόγηση της χώρας.

Οπως αναφέρεται στην επιστολή, το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας προβλέπει αύξηση των καθαρών ονομαστικών δαπανών κατά 2,7%, ποσοστό που ξεπερνά κατά πολύ τη συνιστώμενη αύξηση κατά 0,1%. Το προσχέδιο προβλέπει δημοσιονομική επέκταση σχεδόν 1% του ΑΕΠ, την ώρα που η ΕΕ συνιστά δημοσιονομική προσαρμογή, και το μέγεθος της παρέκκλισης «είναι χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», όπως αναφέρεται στην επιστολή που έχει ως επίσημο αποδέκτη τον Τρία.

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας που αποτελείται από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα έχει καταθέσει στην ΕΕ προϋπολογισμό που προβλέπει έλλειμμα 2,4% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, το οποίο είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Οταν το έλλειμμα του προϋπολογισμού είναι μεγάλο, τότε δυσκολεύει πολύ η αποπληρωμή του χρέους.

Τις προηγούμενες ημέρες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας και γραμματέας της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι είχε κάνει σκληρή επίθεση στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, δείχνοντας ότι μπορεί να εκδηλωθεί τελικά μεγάλη σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών. Σκληρή κριτική στην ΕΕ έχει κάνει επίσης και ο έτερος αντιπρόεδρος και αρχηγός του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο.