Το τηλεφώνημα που δεν έγινε

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η παραίτηση του Κοτζιά από το αξίωμα του υπουργού των Εξωτερικών. Για την ακρίβεια δεν ήταν κεραυνός για τον Πρωθυπουργό Τσίπρα και… για μένα!

Ηδη από το βράδυ της Τρίτης ήταν γνωστό (και σε εμένα προσωπικά…) ότι η παραμονή του Κοτζιά στην κυβέρνηση κρεμόταν από μια κλωστή – για την ακρίβεια από μια κίνηση του προέδρου Τσίπρα: να κάνει αυτό το ελάχιστο που απαιτούσε ο Κοτζιάς για να παραμείνει. Ενα τηλεφώνημα, με το οποίο θα του έλεγε ότι τον περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του, και ότι δεν πιστεύει τίποτε από όσα του καταλόγισε ο Καμμένος υπουργός κατά την προχθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αλλά το τηλεφώνημα δεν έγινε. Και μεταξύ μας απορώ πώς ο Κοτζιάς περίμενε ότι θα γινόταν, από τη στιγμή που στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός όχι μόνο δεν τον κάλυψε την ώρα που τον σφυροκοπούσε ο Καμμένος, αλλά δεν έκανε και καμία προσπάθεια να διακόψει τον υπουργό Αμυνας.

Το σοβαρό όμως είναι ότι δεν έκανε και καμία προσπάθεια να αποτρέψει τον Κοτζιά από την απόφασή του να παραιτηθεί, ούτε προχθές το βράδυ, όταν ενημερώθηκε εγκύρως (πιο έγκυρα δεν γίνεται…) ότι ο υπουργός των Εξωτερικών «αισθάνεται θιγμένος και απογοητευμένος, όχι τόσο από τους ισχυρισμούς Καμμένου όσο από τη στάση του Πρωθυπουργού και προτίθεται να υποβάλει παραίτηση».

Αντιθέτως χθες έστειλε ένα μήνυμα στον Κοτζιά διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, το οποίο έλεγε το διφορούμενο «το τρένο τρέχει, οποίος δυσφορεί μπορεί να κατέβει».

(Η – νέα – αυτή απόπειρα να αντληθεί τσιτάτο από τη δεξαμενή αυτών που ανήκουν στον Ανδρέα Παπανδρέου – αυτός είχε πρωτοαναφέρει για το τρένο που προχωρεί και οποίος δεν μπορεί να ακολουθήσει να κατέβει -, απλώς επιβεβαιώνει την ποιότητα του κακέκτυπου…)

Εχει δέσει τον γάιδαρό του

Τι άλλο πληροφορήθηκε ήδη από το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος Τσίπρας, και του επαναβεβαιώθηκε χθες το πρωί, εγκύρως όπως προανέφερα (πιο έγκυρα δεν γίνεται…); Το ιδιαίτερα σημαντικό ότι δεν πρέπει να έχει κανέναν φόβο για την τύχη της κυβέρνησής του. Ητοι, καμία ανησυχία για το αν η παραίτηση Κοτζιά από το υπουργείο των Εξωτερικών θα συνοδευτεί από άρση της εμπιστοσύνης του στην κυβέρνηση. Τόσο του ιδίου όσο και των δύο βουλευτών που έχει εκλέξει με την κίνηση Πράττω – του Νίκου Τόσκα και της Γεωργίας Γεννιά.

Εξού, συνάγω, και η άνεση με την οποία αποδέχθηκε την παραίτηση χθες. Αν είχε οιονδήποτε ενδοιασμό, δεν νομίζω ότι θα το έπαιζε τόσο άνετος.

«Ο Νίκος (Κοτζιάς) ως παλιός κομμουνιστής διακατέχεται από την ιδιότυπη εκείνη ηθικοπλαστικού χαρακτήρα λογική που λέει ότι η τύχη του κόμματος – εν προκειμένω του ΣΥΡΙΖΑ – υπερβαίνει την προσωπική του τύχη. Ολοι να φύγουν, ο Κοτζιάς και οι δικοί του θα παραμείνουν να στηρίζουν την κυβέρνηση. Αντιθέτως δεν θα έλεγα ότι ισχύει το ίδιο και για τον άλλον, τον Καμμένο» μού εξομολογήθηκε ένας από τους τελευταίους, πριν από την παραίτηση, συνομιλητές του Κοτζιά. Και προφανώς τα γεγονότα τον δικαιώνουν…

Τώρα μένει να δούμε ένα πράγμα: παράδοση – παραλαβή θα γίνει σε αυτό το υπουργείο; Θα πάει δηλαδή να παραλάβει, ο Τσίπρας άμα τη επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, το υπουργείο από τον έως χθες υπουργό του; Ή θα το παραλάβει από το γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου; Πάντως, επειδή η παράδοση – παραλαβή συνοδεύεται και από κατ’ ιδίαν ενημέρωση του νέου υπουργού από τον προκάτοχό του, έχω την αίσθηση ότι ο Τσίπρας δεν θα αποφύγει το πικρό ποτήρι να ακούσει τις διαμαρτυρίες του Κοτζιά που τον άφησε ακάλυπτο στις κατηγορίες Καμμένου ότι «βουτάει» λεφτά από μυστικά κονδύλια του υπουργείου. Υποθέτω θα εξηγήσει στον Τσίπρα – έτσι μου έλεγαν χθες και οι δικοί του – ότι με πρωτοβουλία Κοτζιά για πρώτη φορά η διάθεση των μυστικών κονδυλίων περνάει από επιτροπή που έχει συσταθεί στη Βουλή…

Και πως αν του δοθεί η ευκαιρία, θα πει στον Πρωθυπουργό «δεν διατάσσεις έναν έκτακτο έλεγχο για το πού έχουν διατεθεί τα μυστικά κονδύλια άλλων υπουργείων;». Αιχμή είναι αυτό. Μαντέψτε για ποιον…

Η ανακούφιση του Τσίπρα

Ενα μεγάλο ψέμα που είπε χθες ο Τσίπρας ήταν ότι έκανε δεκτή την παραίτηση του Κοτζιά «με πόνο καρδιάς»! Παραμύθια. Ενα ακόμη για την ακρίβεια. Με τα τόσα και τόσα που μας έχει κατά καιρούς φλομώσει. Κανέναν πόνο δεν ένιωσε. Αν αισθάνθηκε κάτι, αυτό ήταν μόνο ανακούφιση. Που απαλλάχθηκε από έναν «περίεργο», «δύσκολο στη συνεργασία» «τύπο». Ο οποίος «κάθε φορά που συνέβαινε κάτι απειλούσε και με μια παραίτηση».

Οι αναφορές αυτές, που δεν είναι φυσικά δικές μου αλλά σοβαρού κυβερνητικού στελέχους, αποτυπώνουν την κατάσταση στην παράξενη σχέση του Πρωθυπουργού Τσίπρα με τον πρώην υπουργό Κοτζιά.

Που ποτέ δεν ήταν στενή και σημαδεύτηκε από στοιχεία πρωτοφανέρωτα – όπως ας πούμε να κάνει ο Πρωθυπουργός σημαντικά ταξίδια στο εξωτερικό και να μη συνοδεύεται από τον υπουργό του των Εξωτερικών.

Κατά την ίδια πηγή, τρεις ή τέσσερις φορές είχε εκδηλώσει την πρόθεση να παραιτηθεί έως τώρα ο υπουργός Κοτζιάς. Η τελευταία φορά ήταν στις 17 Μαΐου. Τότε που έκπληκτος πληροφορήθηκε ότι εν αγνοία του, ο Τσίπρας είχε συμφωνήσει με τον Ζάεφ στη Σόφια το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν! Η παραίτηση εκείνη, που τώρα γίνεται γνωστή, απετράπη μετά την παρέμβαση πολλών και διαφόρων, εντός και εκτός κυβέρνησης, και της ανάκλησης, στην πράξη, της εγκληματικής «αφέλειας» του Πρωθυπουργού να πέσει στην παγίδα που του είχε στήσει ο Ζάεφ…

Μύλος με τα μυστικά κονδύλια

Για το γιατί «εθίγη τρομερά από τις επιθέσεις του Καμμένου, ότι είναι άνθρωπος του Σόρος και ότι «βούτηξε» από τα κονδύλια του ΥΠΕΞ» άκουγα χθες όλη την ημέρα. Για τρομερά νούμερα, ιλιγγιώδη, που αν έχουν και κόκκο αλήθειας, πραγματικά προκαλούν τεράστια ερωτηματικά.

Φυσικά δεν πρόκειται να τα αναφέρω. Δεν έχω τη δυνατότητα να τα διασταυρώσω, περί ισχυρισμών Καμμένου άλλωστε πρόκειται, σε εκείνον εναπόκειται να αποδείξει στον Κοτζιά και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου όσα έλεγε.

Πάντως, για την τάξη του πράγματος και επειδή ο Κοτζιάς έκανε χθες, μετά την παραίτηση, μια αιχμή με υπονοούμενα κατά των υπουργών που δεν τον κάλυψαν επίσης, νομίζω ότι μπορώ να κάνω μια αναφορά στον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς στήριξε τον Κοτζιά. Ηταν όταν ο Καμμένος τον κατηγόρησε ότι «βούτηξε» ένα συγκεκριμένο ποσό από τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ. Τότε παρενέβη ο Χουλιαράκης και είπε, μα απ’ όσο ξέρω τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ είναι «τόσα» εκατομμύρια (ανέφερε ένα ποσό) εκ των οποίων «τόσα» (το 80%…) πηγαίνουν εκεί, αναφέροντας πού συγκεκριμένα, για ποιον σκοπό δηλαδή, διατίθενται τα ποσά αυτά.

Μύλος…

Συντροφικές καταγγελίες για την ΕΡΤ

Ψήφισμα με βαριές καταγγελίες για τα όσα συμβαίνουν στην ΕΡΤ προέκυψε κατά τη νέα συνεδρίαση της «τομεακής» των δημοσιογράφων του ΣΥΡΙΖΑ προχθές το βράδυ στα κομματικά γραφεία του Μεταξουργείου. Λόγω του κλίματος που ήταν εξαιρετικά βαρύ, στη σύσκεψη προσήλθε ο γραμματέας Σκουρλέτης, η εκπρόσωπος του κόμματος Σβίγκου, ο υφυπουργός Κρέτσος, αλλά όχι ο υπουργός Παππάς, ο οποίος απέφυγε το πικρό ποτήρι. Εβδομήντα οκτώ άτομα μετείχαν, οι κομματικοί εκπρόσωποι κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να αποτρέψουν την έκδοση ψηφίσματος με κύριο επιχείρημα ότι μπορεί να διαρρεύσει και να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα, αλλά η κινδυνολογία δεν έπιασε. Το ψήφισμα εκδόθηκε και ο Σκουρλέτης δεσμεύθηκε να το μεταφέρει ο ίδιος στον Πρωθυπουργό Τσίπρα και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Φουρτούνες…