Προς απόρριψη του προϋπολογισμού και νέα σύγκρουση οδεύουν, όπως όλα δείχνουν, η Ιταλία με την Κομισιόν. Ο επίτροπος της ΕΕ Γκίντερ Ετινγκερ ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός για το 2019 που κατέθεσε η Ρώμη για έγκριση δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει αποδεκτός από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το «Spiegel». Αμέσως το κόστος δανεισμού της Ιταλίας πήρε τον ανήφορο, με τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας να αυξάνονται κατά οκτώ μονάδες βάσης στο 3,54% και να διαμορφώνονται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών. Στη συνέχεια και μετά τις αναταραχές που δημιουργήθηκαν, ο Ετινγκερ ανέφερε ότι είναι προσωπική εκτίμηση πως η Κομισιόν θα ζητήσει από τη Ρώμη να κάνει αλλαγές στον προϋπολογισμό και ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση.

Στην προοπτική να απορριφθεί ο προϋπολογισμός της Ιταλίας – και να υποβαθμιστεί μάλιστα η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας – είχε αναφερθεί νωρίτερα στέλεχος της ίδιας της ιταλικής κυβέρνησης, ο υφυπουργός Περιφερειακών Υποθέσεων Στέφανο Μπουφάνι. Η Moody’s και η Standard & Poor’s αναμένεται να επανεξετάσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας μέσα στον Οκτώβριο και επομένως μια υποβάθμιση «δεν μπορεί να αποκλειστεί και πρέπει να είμαστε έτοιμοι» προειδοποίησε ο Μπουφάνι, σύμφωνα με το Reuters.

ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει όλους τους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών της ευρωζώνης για να διαπιστώσει εάν πληρούν τους κανονισμούς που έχουν τεθεί. Πριν να κάνει οποιαδήποτε γνωμάτευση, η Κομισιόν θα πρέπει να συνομιλήσει πρώτα με την κυβέρνηση κάθε χώρας. Αυτό τώρα είναι έτοιμος να κάνει ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε. Η ΕΕ μπορεί να ανακοινώσει επίσημα ότι ένας προϋπολογισμός δεν πληροί τις προϋποθέσεις μόνο αφού έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες αυτές και έχει ζητήσει πρώτα να γίνουν αλλαγές στον επίμαχο προϋπολογισμό.

Η νέα κυβέρνηση του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκας έχουν παρουσιάσει προϋπολογισμό που προβλέπει έλλειμμα 2,4% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, το οποίο είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Οταν το έλλειμμα του προϋπολογισμού είναι μεγάλο, τότε δυσκολεύει πολύ η αποπληρωμή του χρέους. Η Ιταλία έχει το μεγαλύτερο ονομαστικό χρέος σε όλη την ευρωζώνη, αφού φτάνει τα 2,4 τρισ. ευρώ ή το 130% του ΑΕΠ της χώρας. Η σύγκρουση της Ιταλίας με τις Βρυξέλλες τις προηγούμενες ημέρες πήρε άσχημη τροπή με προσωπικές επιθέσεις κατά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας και γραμματέας της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι έχει χαρακτηρίσει τον Γιούνκερ αλκοολικό. Ο έτερος αντιπρόεδρος και αρχηγός του Κινήματος Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο έχει αναφέρει ότι «του Γιούνκερ του μένει λίγος χρόνος» καθώς λήγει η θητεία του τον Μάιο.