Το κηδειόχαρτο του τίκι τάκα ανήρτησε η FIFA με την ανακοίνωση των στατιστικών του τελευταίου Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ρωσία. Το συμπέρασμα που προκύπτει καταρρίπτει τον μύθο: μια ομάδα για να φτάσει στην κορυφή δεν χρειάζεται ούτε να έχει μεγάλη κατοχή μπάλας ούτε να τρέχουν οι παίκτες της σαν μηχανάκια.

Ισπανία με 69%, Γερμανία με 67%, Αργεντινή με 64% και Σαουδική Αραβία και Ελβετία με 58% ήταν οι ομάδες με το υψηλότερο ποσοστό κατοχής μπάλας. Καμία δεν προχώρησε πέρα από τον δεύτερο γύρο. Αντίθετα, η Γαλλία που κατέκτησε τον τίτλο ήταν στη 19η θέση του σχετικού πίνακα με 49%, ενώ η φιναλίστ Κροατία είχε 56%.   

Οι Γάλλοι βρίσκονται επίσης μόλις στην 28η θέση μεταξύ των 32 φιναλίστ στον πίνακα με τον μέσο όρο χιλιομέτρων που έτρεχαν ανά αγώνα. Οι παίκτες του Ντεσάν κάλυπταν 101 χιλιόμετρα/αγώνα, όταν οι Σέρβοι έφταναν τα 113, οι Γερμανοί τα 111,9 και οι Ρώσοι τα 110,7.

Ενα ακόμα σοβαρό στοιχείο είναι η αποτελεσματικότητα στα κόρνερ. Κάθε 29 εκτελέσεις είχαμε και ένα γκολ, όταν το 2010 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 61 και το 2014 36.

Σημείωση επίσης σημαντική: οι άμυνες ήταν πολύ σφιχτές και η μέση απόσταση του τελευταίου αμυντικού με τον επιθετικό ήταν μόλις 26 μέτρα.  

Ανάμεσα σε κολοσσούς

Στη Βαρκελώνη βρέθηκε το ιατρικό τιμ του Ολυμπιακού. Ελαβε μέρος στις εργασίες του παγκόσμιου συνεδρίου «Sports Science Week». Ο γιατρός των Πειραιωτών Χρήστος Θέος αλλά και ο αθλητικός διατροφολόγος της ομάδας Hernani Gomez εκπροσώπησαν τους Ερυθρόλευκους στο επιστημονικό meeting που διεξήχθη στο «σπίτι» των Μπλαουγκράνα από τις 8 έως τις 11 Οκτωβρίου. Το «παρών» εκτός από τη διοργανώτρια Μπαρτσελόνα και τον Ολυμπιακό έδωσαν ακόμα οι Αρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Πόρτο, Μπενφίκα, Αγιαξ και Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Στην τσέπη και

το πεντακοσάρικο

Ποιος θα είναι παρατηρητής του (ξένου) διαιτητή που θα σφυρίξει τη Κυριακή το Αρης – ΠΑΟΚ; Το θέμα δεν είναι τυπικό. Είναι και ουσιαστικό. Οι Μαρίν και Λίντμπεργκ που αυτοδιορίστηκαν παρατηρητές στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ και στο ΑΕΚ – Ολυμπιακός, αντίστοιχα, συνδύασαν το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Το πεντακοσάρικο της αμοιβής, δηλαδή. Πέρα από τα χοντρά (τους παχυλούς μισθούς των 12.500 ευρώ) δεν αφήνουν και τα ψιλά.

Τοποτηρητές

Αποτυχημένη έκρινε την επιλογή Σκίμπε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ Νίκος Βακάλης. Δεν είναι μόνο η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου που έχει τριβές. Είναι και οι τοποτηρητές του χαλίφη του Νότου στην Ομοσπονδία που κουνάνε το δάχτυλο στον Βορρά. Δεν είναι υπέροχη η όλη ατμόσφαιρα;

Ξενάγηση στο ΟΑΚΑ για την Μπάγερν

Στην Αθήνα βρέθηκαν χθες τα στελέχη της Μπάγερν Μονάχου, στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε παρουσία των ανθρώπων της ΑΕΚ αλλά και της UEFA ενόψει του αγώνα της Τρίτης. Οι Βαυαροί ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους του ΟΑΚΑ, ενώ ενημέρωσαν την Ενωση πως έχουν εξαντληθεί τα περίπου 3.200 εισιτήρια που τους παρείχαν οι Κιτρινόμαυροι. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα τού πώς θα μεταβούν οι οπαδοί της πρωταθλήτριας Γερμανίας στο ΟΑΚΑ. Μαθαίνω πως θα γίνει οργανωμένα και το πιθανότερο σενάριο τους θέλει να συγκεντρώνονται στο Καλλιμάρμαρο, προκειμένου να αποφύγουν τα τρένα. Τέλος, οι εκπρόσωποι της Μπάγερν έκαναν γνωστό πως θα φτάσουν στην Ελλάδα 49 (!) δημοσιογράφοι από τη Γερμανία, προκειμένου να καλύψουν το μεγάλο παιχνίδι.