«Προφανώς, όταν κάτι συμβαίνει κάτι φταίει» είπε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στην επίθεση των κουκουλοφόρων εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος της Ομόνοιας. Προφανώς, όταν ήταν μικρή, εκτός από Αλτουσέρ και Μποντριγιάρ, τα επίσημα αναγνώσματα, διάβαζε κρυφά και Πάολο Κοέλιο.

Προφανώς η Ολγα Γεροβασίλη και η Κατερίνα Παπακώστα, από τη μέρα που τοποθετήθηκαν στο υπουργείο έως σήμερα, το μόνο στο οποίο έχουν διαπρέψει είναι στη διατύπωση αποφθεγμάτων μιας λαϊκής κοινωνιολογίας. Αλλά, κατά τα άλλα, τζίφος. Επί της ουσίας, τα πράγματα είναι λίγο χειρότερα από την εποχή που βρισκόταν στο υπουργείο ο Νίκος Τόσκας.

Προφανώς, η επίθεση κουκουλοφόρων στο Τμήμα της Ομόνοιας είναι κάτι αδιανόητο για δημοκρατική πολιτεία. Σε οποιαδήποτε άλλη δημοκρατική πολιτεία στον κόσμο, η αστυνομία δεν θα είχε καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια, σε μια τέτοια επίθεση. Θα είχε απαντήσει, θα είχε κάνει συλλήψεις. Εδώ, οι αστυνομικοί, ουσιαστικά απενεργοποιημένοι, ξέρουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν βάσει των νόμων. Βιωμένη ιστορία, άλλωστε πριν η επανάσταση εξαχθεί στην Ομόνοια, εκτονώνεται σε στόχους της Πλατείας Εξαρχείων, όπου δεσπόζει κορυφαίος στόχος το Τμήμα της Καλλιδρομίου.

Προφανώς είναι παγκόσμια πρωτοτυπία η οργάνωση διαδήλωσης από την Αστυνομία. Και εξωφρενικό το αίτημά της από την πολιτεία, να λάβει μέτρα. Τι είδους μέτρα, άραγε, μπορεί να πάρει η πολιτεία που να μην είναι αστυνομικά; Κι αν λάβει αστυνομικά μέτρα, ποιοι θα κληθούν να τα εφαρμόσουν; Τα κατηχητικά; Οι βίγκαν; Ο Σύνδεσμος Ειρηνιστών Μπέρτραντ Ράσελ; Είναι δυνατόν η Αστυνομία να ζητάει από την πολιτεία να λάβει αστυνομικά μέτρα; Σε τι παραλογισμό έχουμε φτάσει επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;

Προφανώς, έκανε άριστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης που πήγε στο Τμήμα της Ομόνοιας. Η διαβεβαίωσή του ότι, σε δική του κυβέρνηση, ο νόμος και η τάξη θα επιβάλλεται από την πρώτη μέρα είναι υποχρέωση του αρχηγού ενός κόμματος εξουσίας, που γνωρίζει ότι τα σοβαρότερα εμπόδια στη διακυβέρνησή του θα τα θέσουν, από την πρώτη στιγμή, οι κάθε είδους μπάχαλοι και οι παραφυάδες τους. Εχει σημασία να ξέρουμε ότι υπάρχει σχεδιασμός επιβολής του νόμου.

Προφανώς, προφανέστατα, ο νόμος και η τάξη είναι προϋπόθεση και ευημερίας και δημοκρατίας. Δεν ξέρω τι θα έλεγαν επ’ αυτού ο Μποντριγιάρ, ο Κοέλιο, η Γεροβασίλη ή η Παπακώστα. Ωστόσο οι πολίτες απαιτούν ασφάλεια – κι αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία.