Και ξαφνικά, εγένετο θαύμα! Η ΟΔΠΕ, που μόνο ένας θεός της διαιτησίας μπορεί να γνωρίζει πόσα χρόνια παροπλισμένη και ανενεργή είναι, πήρε θέση για το φλέγον θέμα που αφορά τους έλληνες ρέφερι. Η Ομοσπονδία Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδας, που έχει πρόεδρο τον άλλοτε διαιτητή που δεν τον θυμόμαστε κιόλας να σκίζει, Ηλία Καραμάνη, με αφορμή την έλευση ξένων αποφάσισε πως πρέπει να μιλήσει μήπως και πετύχει κάτι.

Λες και πρόκειται ποτέ να ξαναπάρει τη διαιτησία στα χέρια της. Δηλαδή, ενήργησε με γνώμονα το στενό συμφέρον της και όχι για τη συνολική εικόνα της εγχώριας διαιτησίας. Αλλωστε, η διαιτησία ανήκει πλέον στην ΕΠΟ, η ΟΔΠΕ απλά παρακολουθεί και ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος ο λόγος της ύπαρξής της. Μιλά για απαξίωση των γηγενών διαιτητών και τονίζει πως «η  υποκατάσταση των ελλήνων διαιτητών από ξένους δεν λύνει το πρόβλημα στη ρίζα του, αλλά αποτελεί ομολογία της αναξιοπιστίας του ποδοσφαίρου μας, που το εκθέτει διεθνώς».

Φυσικά, δεν γίνεται αναφορά στο τι έκανε η Ομοσπονδία όταν είχε τη διαιτησία στα χέρια της. Μήπως ήρθε τότε η άνοιξη του κλάδου; Πολύ απέχει αυτό από την πραγματικότητα που πάντα ήταν μίζερη και ελάχιστα κολακευτική για τη διαιτησία. Ανθρωποι χωρίς μεγάλο ταλέντο που βυθίστηκαν μαζί με τις κεφαλές. Και τελικά ήρθαν οι ξένες μέλισσες που τσιμπάνε τους έλληνες διαιτητές και τους παίρνουν τις θέσεις. Δεν πρέπει να διαμαρτύρονται οι αρμόδιοι και κυρίως δεν χρειάζεται να φωνάζει μια Ομοσπονδία που ελάχιστη παρεμβατικότητα έχει εδώ και κάμποσα χρόνια στον χώρο.

Θα περίμενε κάποιος να ασχοληθούν οι ενεργοί διεθνείς διαιτητές. Αλλά δεν βγάζουν κιχ. Συμβιβάστηκαν, είναι φανερό, με τα νέα δεδομένα και τις εξελίξεις που υπαγορεύουν αλλοδαποί και όσοι έρχονται στα μέρη μας. Ας πρόσεχαν. Αλλά κάποτε εκτός από τα όσα θα μπορούσαν να πουν, ίσως θα όφειλαν να κάνουν και γερή αυτοκριτική σχετικά με το τι έφταιξε και η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και είναι πλέον κομπάρσοι ή απλοί θεατές σε ένα κακόγουστο έργο. Η ΚΕΔ είδε και αποείδε, φέρνει διαιτητές από το εξωτερικό και έχει το κεφάλι της ήσυχο.

Γιατί οι έλληνες διαιτητές μόνοι υποβίβασαν τον εαυτό τους, μόνοι έχασαν την έξωθεν καλή μαρτυρία και ουδέποτε έπεισαν πως δεν άγονται και φέρονται από άλλους. Ας φωνάζει όσο θέλει η ΟΔΠΕ, ας λένε το οτιδήποτε οι παράγοντες της διαιτησίας. Ο κόσμος και οι οπαδοί γνωρίζουν πολύ καλά την πραγματικότητα.