Τέσσερα πρόσωπα που προέρχονται από την Αυτοδιοίκηση θα διεκδικήσουν τις Περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας με τη στήριξη της ΝΔ. Χθες το πρωί κλείδωσαν οι εξής υποψηφιότητες: ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης θα είναι ο αντίπαλος της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής. Το βλέπω και ως μονόδρομο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο επί τρεις θητείες δήμαρχος Καλαμάτας και επί σειρά ετών πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου Παναγιώτης Νίκας θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου απέναντι στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Δέδε και τον νυν περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη. Είχατε πρωτοδιαβάσει εδώ πως πρόσφατα είχε σπάσει ο πάγος με τον Αντώνη Σαμαρά και άρα όλες οι γαλάζιες δυνάμεις στηρίζουν Νίκα.

Ανανέωση

Επίσης χθες το πρωί στην Πειραιώς κλείδωσαν ως υποψήφιοι περιφερειάρχες και δύο νέα αυτοδιοικητικά στελέχη. Πρόκειται για τον 34χρονο αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας Φάνη Σπανό, ο οποίος θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας απέναντι στον εκλεκτό της Κουμουνδούρου Δημήτρη Αναγνωστάκη και τον 38χρονο περιφερειακό σύμβουλο Αιτωλοακαρνανίας και υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη που θα αναμετρηθεί με τον Απόστολο Κατσιφάρα, τον οποίο στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδια γενιά

Να σας πω όμως τι άλλο έμαθα. Προχθές έγινε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση σε καλό κλίμα συνομηλίκων. Ο Κώστας Μπακογιάννης είδε την Ολγα Κεφαλογιάννη και συζήτησαν γύρω από την Αθήνα. Θυμίζω πως η Ολγα ήταν πρώτη σε ψήφους και το 2012 και το 2015 και άρα η γνώμη της μετράει. Η ίδια περιέγραψε στον Μπακογιάννη το εκλογικό πεδίο και κυρίως τις μεγάλες δημογραφικές αλλαγές στην Α’ Αθηνών. Δεν είναι εύκολη περιφέρεια, έχει δυσκολίες, και παράγει συχνά πυκνά και εκπλήξεις.

Φίλης κατά Καραμανλή

Εκπλήξεις όμως είχαμε και σε ένα ωραίο πάνελ την Πέμπτη που συντόνισε ο δικός μας Σεραφείμ Πολίτης. Εδώ βγήκε και είδηση. Στον Ιανό λοιπόν έγινε παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Η αυταπάτη των προγραμμάτων Οικονομικής Προσαρμογής της Ελλάδας» που επιμελήθηκε ο καθηγητής Γιώργος Αργείτης. Ομιλητές ήταν ο Λιαργκόβας, ο Σαχινίδης, ο Θεοχαράκης αλλά και ο Νίκος Φίλης που έβγαλε και τίτλο όπως λέμε στον Τύπο. «Δεν παραγνωρίζω τις ευθύνες κανενός Καραμανλή ούτε εγώ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε εννοώντας τη διόγκωση του ελλείμματος κατά την καραμανλική διακυβέρνηση. Το έκανε δε ίσως επειδή τον τσίγκλησε και λίγο ο Σαχινίδης. Το βλέπω ως είδηση γιατί οι συριζαίοι δεν μιλούν και πολύ συχνά για εκείνη την περίοδο. Κάτι που για πολλούς εξηγείται ως μια συνθήκη ειρήνης, να το πω κομψά, μεταξύ Μαξίμου και καραμανλικών. Ο Φίλης όμως δεν μασάει. Είπε και άλλα βέβαια, όπως ότι είναι αισιόδοξος για τη μη περικοπή των συντάξεων ενώ για το πρώτο Μνημόνιο πως έπρεπε η χώρα να είναι σκληρότερη στη διαπραγμάτευση αφού τότε υπήρχαν περιθώρια.

Ημερίδα

Θα είναι μια ημερίδα που όμως θα έχει και συνέχεια. Μιλώ για αυτή του Κινήματος Αλλαγής που θα έχει ως θέμα της την Υγεία. Θα γίνει αύριο το πρωί στο ξενοδοχείο Caravel. Και θα κάνει κεντρική ομιλία η Φώφη Γεννηματά, αφού πρώτα κάνει το άνοιγμα ο Μανώλης Χριστοδουλάκης. Λέω πως θα έχει και συνέχεια γιατί μαθαίνω πως το ΚΙΝΑΛ θα οργανώσει και άλλες θεματικές ημερίδες. Στην εν λόγω πάντως θα μιλήσουν και οι Γιώργος Καμίνης, Σωτήρης Ζώτος, Κώστας Μπαργιώτας, Γιάννης Τούντας, Κυριάκος Σουλιώτης και Λεωνίδας Γρηγοράκος. Θα συντονίσει ο γραμματέας του τομέα Υγείας του ΚΙΝΑΛ Φραγκίσκος Παρασύρης (ο οποίος θα είναι και υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης).

Πυρά Ανδρέα Λοβέρδου για τη ΣΥΡΙΖ-ΕΡΤ

Η ΕΡΤ τώρα συνεχίζει να πυροδοτεί πόλεμο. Σειρά του Ανδρέα Λοβέρδου να πάρει το… όπλο του κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης. Ο Λοβέρδος απευθυνόμενος στους συριζαίους σημείωσε ότι «επί των ημερών σας ξέφυγε η κατάσταση» και συμπλήρωσε πως «η ΕΡΤ έχει γίνει ΣΥΡΙΖΑ channel» διερωτώμενος αν «αυτά σκεφτόσασταν να κάνετε και στα ιδιωτικά κανάλια;». «Εμείς διαφωνήσαμε με το εμπάργκο της ΝΔ στην ΕΡΤ και με το δικό σας εμπάργκο στον Σκάι. Εγώ δεν πηγαίνω στην ΕΡΤ γιατί με καθυβρίζουν. Το κόμμα μου όμως πηγαίνει. Και εγώ πληρώνω για την ΕΡΤ και οι ψηφοφόροι μου και όλοι οι πολίτες, όχι όμως για να έχουμε την ενημέρωση που θέλει ο κ. Παππάς», πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ. «Δικοί σας άνθρωποι θέτουν θέματα παραμάγαζου, παραδιοίκησης, εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων. Τα λέει ο εντεταλμένος σύμβουλός σας και τα λέει ένα ιστορικό στέλεχος της παράταξής σας, ο κ. Φίλης. Θέτουν εμμέσως θέματα διαφθοράς», υπογράμμισε με νόημα. Ο Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απάντησε ότι «η ΕΡΤ ξανά στοχοποιείται» και αναφέρθηκε σε «κακοστημένο χιλιοπαιγμένο σενάριο που έχει ξεφτίσει». Απάντησε σε γραμμή Παππά κοινώς.