Αυτό που θα εύχεται για την Εθνική μας απόψε (21.45, Cosmotesport 1 και Epsilon) κόντρα στην Ουγγαρία για την 3η αγωνιστική του Nations League ο Μίχαελ Σκίμπε στο ΟΑΚΑ θα είναι να μη φέρει το ίδιο αποτέλεσμα με τον συμπατριώτη του και εθνικό ήρωα, Οτο Ρεχάγκελ, στο τελευταίο επίσημο παιχνίδι που έδωσε στο συγκεκριμένο γήπεδο πριν από εννέα χρόνια!

Στις 14 Νοεμβρίου 2009 η Εθνική είχε αναδειχθεί ισόπαλη (0-0) με την Ουκρανία στον πρώτο αγώνα μπαράζ για την πρόκριση στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, αλλά εκεί είχε και επαναληπτικό και με το γκολ του Σαλπιγγίδη (1-0) φτάσαμε «Πέρα από την Αφρική».

Ομως σήμερα δεν υπάρχει περιθώριο για στραβοπάτημα καθώς αν δεν νικήσουμε μόνο με θαύμα προλαβαίνουμε την πρωτιά του ομίλου και ο γερμανός τεχνικός, που είναι έτσι κι αλλιώς υπό πίεση, θύμισε τον διπλό στόχο της ομάδας.

«Η πρόκριση στο Euro 2020 με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είναι αυτοσκοπός, αλλά υπάρχει και ένα έξτρα μεγάλο κίνητρο. Η πρώτη θέση στον όμιλο και η άνοδος στη Β’ κατηγορία. Ολοι οι παίκτες θέλουν να παίζουν με όσο το δυνατόν καλύτερες ομάδες και εδώ έχουν την ευκαιρία» τόνισε ο τεχνικός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, που όταν παρακολουθούσε (τηλεοπτικά) τα θαύματα της Εθνικής μας τότε είχαμε φτάσει μέχρι την 11η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA, ενώ τώρα έχουμε κατρακυλήσει στην 42η!

Σε αυτούς τους χαμηλούς ορόφους μάς παρέλαβε και ο κόουτς Σκίμπε και ξέρει ότι η άνοδος είναι μονόδρομος, όπως και η νίκη στον σημερινό αγώνα κόντρα στους Ούγγρους, που τους κάναμε δώρο το πρώτο παιχνίδι.

«Αλλη ομάδα»

«Θα δούμε μια άλλη ομάδα στο γήπεδο. Η επιστροφή του Ζέκα θα μας βοηθήσει πολύ στην άμυνα και στην πίεση που θέλουμε να ασκήσουμε, κάτι που μας έλειψε στην Ουγγαρία. Το ότι δεν το κάναμε εκτός έδρας ήταν το μεγαλύτερο λάθος μας. Το διορθώσαμε στο δεύτερο ημίχρονο, όμως ήταν αργά για να γυρίσουμε την κατάσταση» τόνισε ο ομοσπονδιακός τεχνικός.

Αλλωστε και ο Κώστας Φορτούνης, που επιστρέφει στο γήπεδο όπου την περασμένη Κυριακή έβαλε ένα εκπληκτικό γκολ, ήταν ξεκάθαρος: «Θα πρόκειται για αποτυχία αν δεν βγούμε πρώτοι σε αυτόν τον όμιλο. Εμείς πρέπει να πάρουμε τους βαθμούς που χρειάζεται για την πρώτη θέση και μετά να δούμε μέσω ποιας διαδικασίας θα προκριθούμε στο Euro.

Tο προηγούμενο παιχνίδι δεν ήταν επιθετικό το πρόβλημα, είχαμε πολλές ευκαιρίες. Οι Ούγγροι σκόραραν δυο φορές, με το δεύτερο γκολ να είναι ευθύνη όλης της ομάδας. Εχουμε πολύ καλή άμυνα για να δεχόμαστε τέτοια εύκολα γκολ. Τώρα είναι άλλο παιχνίδι, που πρέπει να το κερδίσουμε κι αυτό θα κάνουμε. Η Ουγγαρία είναι καλή ομάδα, προσπαθεί να πιέσει όσο μπορεί και να παίξει στην κόντρα. Εμείς όμως είχαμε την κυκλοφορία της μπάλας και τον έλεγχο. Είμαστε πιο υποψιασμένοι και θα μπούμε αύριο για να τους κερδίσουμε» τόνισε ο διεθνής άσος, που απηύθυνε και κάλεσμα στον κόσμο: «Ξέρουμε ότι το γήπεδο δεν είναι όπως το Γεώργιος Καραϊσκάκης, που είναι καθαρά ποδοσφαιρικό, όμως θέλουμε τον κόσμο να έρθει και να μας στηρίξει και να καταλάβει ότι είναι σημαντικά τα παιχνίδια» είπε χαρακτηριστικά και είναι βέβαιο ότι όλοι θα ήθελαν στην Εθνική να δουν τους θεατές που παρακολούθησαν τελευταία φορά την ομάδα σε αυτό το γήπεδο σε επίσημο παιχνίδι. Ηταν 39.025 οι θεατές με την Ουκρανία, αλλά τότε ήταν αγώνας μπαράζ.

Το κακό με το συγκεκριμένο γήπεδο είναι πως αν έχει κάτω από 20.000-25.000 θεατές μοιάζει με άδειο.

Ετοιμος και ο Λάζαρος

Οσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, ο γερμανός τεχνικός είδε χθες τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο να προπονείται κανονικά για πρώτη φορά μαζί με τους υπόλοιπους διεθνείς και πλέον έχει μια επιπλέον επιλογή για απόψε. Αν και επειδή είναι κολλητά το παιχνίδι με τη Φινλανδία ίσως να μη ρισκάρει τη συμμετοχή του (λόγω και του τύπου του τραυματισμού, που είναι στη μέση).

Αν θεωρήσουμε δεδομένες κάποιες θέσεις (Μπάρκας στο τέρμα, Μπακάκης και Γιαννούλης στα δεξιά και αριστερά άκρα της άμυνας, Παπασταθόπουλος και Μανωλάς κεντρικό δίδυμο, Ζέκα στον κεντρικό άξονα, Μπακασέτας, Φορτούνης και Πέλκας στην τριάδα μπροστά και προωθημένος ο Μήτρογλου) η μεγάλη μάχη αναμένεται στη μία θέση δίπλα στον Ζέκα, που θα διεκδικήσουν λογικά ο Μπουχαλάκης, ο Κουρμπέλης και ο Τζιόλης. Σήμερα το πρωί ο Μίχαελ Σκίμπε θα ανακοινώσει την τελική επιλογή του.

Πάντως, από τους παίκτες του έχει ζητήσει μεγάλη προσοχή στην άμυνα και να μην επαναληφθούν τα παιδαριώδη λάθη του πρώτου παιχνιδιού, ενώ το κλειδί όπως τους έχει επισημάνει είναι η πίεση ψηλά, κάτι που έχει ζητήσει όλες αυτές τις μέρες και γι’ αυτό δεν έκρυψε και την ικανοποίησή του για την επιστροφή στους αγώνες του Ζέκα, ενός παίκτη που μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ στον συγκεκριμένο τομέα.

Οι ευχές των διεθνών μας πάντως και η σκέψη τους είναι και στους «μικρούς» της Ελπίδων του Αντώνη Νικοπολίδη, που διεκδικούν απόψε στην Κροατία την πρόκρισή τους στην τελική φάση της αντίστοιχης διοργάνωσης στην ηλικία τους.