Με το μήνυμα «ήρθαμε εδώ για να μείνουμε» και με μια πόζα στον φωτογραφικό φακό απάντησαν χθες τα μέλη του Ρουβίκωνα στην αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντι στη λειτουργία από την αναρχική συλλογικότητα γραφείου εγγραφής νέων μελών μέσα στο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Μετά τα προχθεσινά… εγκαίνια και τις απίστευτες δημόσιες αναρτήσεις στα social media για το «στέκι» που, σύμφωνα με τους εμπνευστές του, θα είναι ανοιχτό κάθε Τετάρτη για τρεις ώρες στην αίθουσα 516, ο Ρουβίκωνας συνέχισε χθες για δεύτερο 24ωρο να χλευάζει την πολιτεία, αλλά και να επιτίθεται στην κοσμήτορα της σχολής Ελένη Καραμαλέγκου και στον πρόεδρο του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Βασίλη Ντούμα. Προηγήθηκε η δημοσιοποίηση στο Facebook της φωτογραφίας περίπου 20 μελών της οργάνωσης (δεν φαίνονται τα πρόσωπά τους, αν και κάποιοι φορούσαν κουκούλες full face έτσι κι αλλιώς): «Οι αντιδράσεις της κοσμήτορος και των μίντια μας διασκέδασαν ιδιαιτέρως. Aποφασίσαμε να ανοίξουμε το στέκι μας και σήμερα, Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, να το περιφρουρήσουμε».

Η κοσμητεία της Φιλοσοφικής ομόφωνα αποφάσισε να προσφύγει στα ανώτερα θεσμικά όργανα του πανεπιστημίου, καταδικάζοντας «την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου» και καλώντας τον Ρουβίκωνα να αποχωρήσει. Η κοσμήτορας έκανε λόγο για αυθαίρετη κατάληψη χώρου που «αντίκειται πλήρως στην ακαδημαϊκή θεσμική λειτουργία και δεοντολογία», ενώ ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών διερωτήθηκε «τι θα κάνει η πρυτανεία;», επισημαίνοντας ότι «αυτοί που βανδαλίζουν ιδιωτικές και δημόσιες περιουσίες έχουν το θράσος και την άνεση να στρατολογούν κόσμο ανενόχλητοι».

Τις τοποθετήσεις αυτές έσπευσε να σχολιάσει, με περιφρονητικό και ειρωνικό τόνο, όπως εμφανίζεται τελευταία μέσω Facebook, το ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα Γιώργος Καλαϊτζίδης. Υποστηρίζοντας ότι «το στέκι προέκυψε ως αναγκαιότητα από τη στιγμή που πάρα πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες δείχνουν ενδιαφέρον για να ενταχθούν στην ομάδα», έγραψε απευθυνόμενος στην κοσμήτορα: «Επί σειρά ετών στις φοιτητικές εστίες του ΕΚΠΑ αλλά και σε άλλους χώρους της Πανεπιστημιούπολης γίνεται διακίνηση ναρκωτικών από οργανωμένα κυκλώματα. (…) Η διακίνηση ναρκωτικών δεν προσβάλλει την ακαδημαϊκή ελευθερία; (…) Δεν απειλεί τη λειτουργία της σχολής; (…) Με τους εμπόρους ναρκωτικών μόκο;». Σε δεύτερη ανάρτηση έγραψε: «Το ότι μιλάει ο Ντούμας εναντίον του χώρου μας στη Φιλοσοφική θα φέρει και παραπάνω κόσμο. Συνεχίστε έτσι, κύριοι, για μας δουλεύετε».

Η ομάδα που έχει προχωρήσει σε μπαράζ καταδρομικών επιθέσεων και εισβολών ακόμα και στη Βουλή και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, πρεσβείες και πρεσβευτικές κατοικίες, διαμηνύει ότι «στόχος είναι να υπάρξει στέκι σε κάθε πανεπιστήμιο». Σε ερώτηση Θεσσαλονικιού αν υπάρχει σχεδιασμός για «γραφείο Ρουβίκωνα» στο ΑΠΘ, ο Καλαϊτζίδης που θέλει να ενισχύσει το δυναμικό της οργάνωσης απάντησε «αν γίνει ποτέ Ρουβίκωνας στη Θεσσαλονίκη…».