Πρωί πρωί σήμερα «ξυπνάμε» με Πόουλ Τόμσεν. Φαντάζομαι σε ελάχιστους έχει λείψει ο πρώην επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα στον καιρό των μνημονίων και νυν επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου. Αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου διεξάγεται η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ και εικάζω ότι όλο και κάτι θα έχει να πει για την Ελλάδα. Το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως σε συντάξεις και τράπεζες.

Χθες πάντως η Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι «έγιναν λάθη, ιδίως στο αρχικό πρόγραμμα» μνημονεύοντας τους περίφημους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές – τα έχει ξαναπεί – και πέταξε «σπόντες». «Πάντα στην Ελλάδα τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα σε σχέση με άλλες χώρες με τις οποίες είχαμε πρόγραμμα, όπως η Ιρλανδία, η Λετονία και η Πορτογαλία» είπε η Κριστίν και εξήγησε πως  «στις υπόλοιπες χώρες, η ιδιοκτησία των προγραμμάτων αφορούσε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευσή τους» ενώ «στην Ελλάδα πάντα κάποιος άλλος έπρεπε να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις».

Νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει συναντήσεις τόσο με Λαγκάρντ όσο και με Τόμσεν, αν και νομίζω ότι το παιχνίδι των συντάξεων θα παιχτεί κυρίως με τη Γερμανία.