Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε από το Στρασβούργο τους ευρωπαίους «προοδευτικούς» πολίτες και τους «κεντροαριστερούς» για τη δημιουργία ενός «Προοδευτικού Μετώπου» στην Ευρώπη. Ο στόχος του είναι διπλός. Μοιάζει να είναι αξιακά σπουδαιότερος ο ευρωπαϊκός στόχος. Ουσιαστικά όμως απευθύνεται στην Αθήνα, στο Κίνημα Αλλαγής και στη Φώφη Γεννηματά.

Ο ευρωπαϊκός στόχος δεν είναι ασήμαντος. Εργάζεται συστηματικά γι’ αυτόν. Με τη βοήθεια, μάλιστα, των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών. Προφανώς και πρόκειται για ενδιάμεση πρωτοβουλία. Η μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μεγαλώσει πολιτικά και ιστορικά με βαθύτατα αντιδεξιά συναισθήματα και πολιτική λογική. Αυτούς θέλει να συγκρατήσει. Τα πιθανά, μάλιστα, σενάρια για μετεκλογική συνεργασία ανάμεσα στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και το Κίνημα Αλλαγής έχουν έναν διαβρωτικό χαρακτήρα, που υπονομεύει την πολιτική αυθεντία του Κινήματος Αλλαγής.

Δυστυχώς το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει ιδεολογικό περιεχόμενο. Προφανώς θέλει να ξεπεράσει την τεκμηριωμένη καχυποψία ότι πρόκειται για κίνηση τακτικής. Δεν έχει στρατηγικό χαρακτήρα. Απλώς τον βολεύει. Εξυπηρετεί μόνον την ακατάσχετη βουλιμία του να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία.

Αυτά που σιγοψιθυρίζει μέσα από τα υπόγεια του Μαξίμου δεν αντέχουν ούτε καν κριτική.

– Η πρόταση του αναθεώρησης του Συντάγματος, που παρουσίασε με αλλόκοτους πανηγυρισμούς στο προαύλιο της Βουλής, δεν ήταν καν σοβαρή. Προφανώς την συνέταξαν κάποιοι ανεγκέφαλοι, που αγνοούν και τη συνταγματική ιστορία και τον δικαιοπολιτικό ρόλο του Συντάγματος.

– Το συνονθύλευμα των προτάσεων του Κώστα Γαβρόγλου στην Παιδεία δεν μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για τη μεταμόρφωση της Παιδείας από εθνικό πρόβλημα σε εγερτήριο σάλπισμα αναστροφής της παρακμής της χώρας μας.

– Η έλλειψη σεβασμού του Αλέξη Τσίπρα και των άμεσων συνεργατών του έναντι των θεσμών είναι προκλητική. Εναντι της Δικαιοσύνης! Οικοδόμησε διαμέσου συγκεκριμένων συνεργατών του μηχανισμούς χειραγώγησης κρίσιμων τομέων της.

– Καταφρονεί και περιφρονεί τις ελευθερίες μας. Τελευταίο κορυφαίο παράδειγμα η σύλληψη δημοσιογράφων γιατί έχει «κέφια» ο Πάνος Καμμένος! Και ο Νίκος Παππάς και οι στενοί συνεργάτες του! Ο διαχρονικός παντοκράτορας των ΜΜΕ. Και ο αυθεντικός εκφραστής της βαθύτερης κυβερνητικής αντίληψης και νοοτροπίας.

Πρέπει να συνομολογήσουμε μια πικρή ιστορική αλήθεια. Οι περισσότερες τάσεις της Αριστεράς ποτέ δεν συμφιλιώθηκαν με την κρατούσα φιλελεύθερη αντίληψη για τη φύση των ανθρώπινων ελευθεριών. Για εμάς, τους διαχρονικά προοδευτικούς, οι ανθρώπινες ελευθερίες είναι εγγυήσεις τήρησης του Συντάγματος. Για πολλές τάσεις της Αριστεράς οι ανθρώπινες ελευθερίες είναι εργαλείο για την ανατροπή του Συντάγματος και των θεμελιωδών αξιών του. Υπάρχει πιο τρανή τρέχουσα απόδειξη από το πώς οι κυβερνώντες αντιμετωπίζουν τον Ρουβίκωνα;

Ολα αυτά δεν επιτρέπεται να παραγράψουν τα ιστορικά χαρακτηριστικά της συντηρητικής ιδεολογίας και των συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων. Πόσες φορές δεν έκλεισαν το μάτι σε λύσεις εξωθεσμικής εκτροπής; Στον κυρίαρχο λόγο τους αναφέρονται συχνά σε έναν γραφικό, αλλά επικίνδυνο ηγέτη, όπως ο Μαδούρο της Βενεζουέλας. Που θαυμάζει η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στη Χιλή του Πινοτσέτ; Την αποθέωση της κυρίαρχης, ακόμα και σήμερα, νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας στον χώρο της συντήρησης; Και τόσα άλλα.

Πάντως το κάλεσμα του Αλέξη είναι ανειλικρινές. Απρόσφορο. Δεν θα βρει αποδέκτες, τουλάχιστον εδώ στην Ελλάδα.