Αλυτος παραμένει ο γρίφος για την ακριβή αιτία που οδήγησε στον θάνατο τον ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του στο κέντρο της Αθήνας. Η κρίσιμη για τις εξελίξεις χθεσινή νεκροψία-νεκροτομή που διενεργήθηκε από τους ιατροδικαστές Νίκο Καλογριά και Σουλτάνα Μαριανού και από τον τεχνικό σύμβουλο που ορίστηκε από την οικογένεια του θύματος, Σωτήρη Τσαντίρη, δεν έδωσε απαντήσεις για την αιτία θανάτου. Οι ιατροδικαστές διαπίστωσαν κακώσεις, οι οποίες ωστόσο από την ώς τώρα ιατροδικαστική διερεύνηση δεν φαίνεται να δικαιολογούν από μόνες τους τον θάνατο. Προς το παρόν η αιτία θανάτου χαρακτηρίζεται απροσδιόριστη. Απαντήσεις ωστόσο για τα βασικά ερωτήματα της τραγωδίας, όπως σε ποιον βαθμό συνέβαλαν στον θάνατο του Κωστόπουλου τα χτυπήματα που δέχτηκε, αναμένεται να δοθούν σε δεύτερο χρόνο από τις ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις.

«Η αιτία θανάτου που αποδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της νεκροψίας νεκροτομής είναι απροσδιόριστη. Εξηγώντας την έννοια του απροσδιόριστου εννοούμε ότι δεν διαπιστώθηκε μακροσκοπικά κάτι το οποίο θα μπορούσε να συνδεθεί με τον θάνατό του» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο τεχνικός σύμβουλος Σωτήρης Τσαντίρης. «Δεν διαπιστώθηκε εύρημα είτε παθολογικής είτε τραυματικής αιτιολογίας, το οποίο θα μπορούσε να συνδεθεί και να επιφέρει τον θάνατο. Το παζλ θα συμπληρωθεί αφού ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος, οι ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις».

Ο έμπειρος ιατροδικαστής πρόσθεσε ότι στο θύμα «υπήρχαν πολλαπλές κακώσεις σώματος, πολλαπλά θλαστικά τραύματα, εκδορές, πολλαπλές εκχυμώσεις. Εφερε πολλαπλά θλαστικά τραύματα, κάποια από τα οποία προκλήθηκαν από τα τζάμια». Ωστόσο, όπως εξήγησε, «από μόνα τους προς το παρόν δεν δικαιολογούν τον θάνατο».

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν και οι άλλοι δύο ιατροδικαστές. «Το συμπέρασμα της νεκροψίας-νεκροτομής στο οποίο συμφωνούμε και οι δύο και ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας είναι ότι η αιτία θανάτου είναι απροσδιόριστη, εν αναμονή εργαστηριακών εξετάσεων και με μακροσκοπικό αποκλεισμό θανατηφόρων κακώσεων. Δεν έφερε κακώσεις που να δικαιολογούν από μόνες τους τον θάνατο. Είχε κάποια μικρά θλαστικά τραύματα διάσπαρτα σε διάφορα σημεία του σώματος που από μόνα τους δεν δικαιολογούν τον θάνατο, γι’ αυτό προχωράμε σε περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο».

Τα συμπεράσματα της χθεσινής ιατροδικαστικής διερεύνησης που δεν έριξαν φως σε κρίσιμα ζητήματα της υπόθεσης παρέτειναν τον πόνο, τη θλίψη και την αγωνία των οικείων του θύματος, ενώ το βίντεο που αποτυπώνει τις σκληρές σκηνές που εκτυλίχθηκαν την Παρασκευή το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας προκαλεί αποτροπιασμό. Ακραίες καταστάσεις, σκηνές βίας, λιντσάρισμα.

Με λουλούδια, μηνύματα και συνθήματα στους τοίχους αρκετοί πολίτες βρέθηκαν και χθες στο σημείο όπου εκτυλίχθηκε η βίαιη επίθεση για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τη βία. «Η κανονικότητά σας βρωμάει αίμα. Είμαστε όλοι Ζακ» ήταν ένα από τα συνθήματα που γράφτηκαν στους τοίχους. «Οργή. Η Ελληνική Κοινωνία σκότωσε τον Ζακ, το μίσος και η ομοφοβία».

Στο σημείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Ζακ Κωστόπουλος πήγαν επίσης χθες η δικηγόρος, ο αδελφός και ένας στενός φίλος του θύματος. Αναζητούσαν μαρτυρίες αλλά και νέα βίντεο που θα μπορούσαν να προσθέσουν στοιχεία στις έρευνες.

 Σε δηλώσεις της σε τηλεοπτική εκπομπή η δικηγόρος της οικογένειας του θύματος τόνισε κατηγορηματικά ότι πρόκειται για «καθαρή δολοφονία» κάνοντας λόγο για «έναν άνθρωπο παγιδευμένο που εμποδίστηκε με τη βία να διαφύγει και αυτό οδήγησε στον θάνατό του».

Από την πλευρά του ο γιος του κοσμηματοπώλη σε χθεσινές του δηλώσεις υποστήριξε ότι θεωρεί παράλογο να κατηγορείται ο πατέρας του ως δολοφόνος. «Αν κάποιοι άνθρωποι νιώθουν καλύτερα να θεωρήσουν έναν άνθρωπο, οικογενειάρχη, που δεν είχε ποτέ μπλεξίματα με τον νόμο, να τον χαρακτηρίζουν δολοφόνο, δεν έχω κάτι να πω. (…). Για εμένα είναι σημαντικό ότι πέθανε ένας άνθρωπος και τρέχουν τον πατέρα μου αδίκως».

Στο μεταξύ προσήχθη χθες και συνελήφθη ο δεύτερος δράστης του ξυλοδαρμού του Ζακ Κωστόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ιδιοκτήτη γειτονικού καταστήματος.