Ξεκάθαρη, αυστηρή εντολή για χρήση δακρυγόνων και μάλιστα όχι μόνο ως ύστατου μέτρου για την αντιμετώπιση επεισοδίων με διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη φαίνεται πως είχαν οι αστυνομικοί για το Σάββατο, ημέρα συγκεντρώσεων (μεταξύ άλλων και για το Μακεδονικό) με αφορμή τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ.

Τουλάχιστον αυτό επισημαίνουν έγκυρες αστυνομικές πηγές, τονίζοντας συγκεκριμένα ότι ζητήθηκε η υιοθέτηση «σκληρής στάσης, με μηδενική ανοχή» εκ μέρους της Αστυνομίας. Για περίπου τρεις ώρες (από τις 8 έως τις 11 το βράδυ) η περιοχή από το δημαρχιακό μέγαρο έως τον Λευκό Πύργο και την παλιά παραλία είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης με ανθρωποκυνηγητό και πετροπόλεμο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όμως, εντολή να πέσουν οι τόνοι δόθηκε μόνο την ώρα αποχώρησης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, προφανώς για να μη συνοδευθεί από τα εκτεταμένα επεισόδια. Από την πλευρά της πάντως η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα χαρακτήρισε χθες τη ρίψη χημικών έσχατη λύση, αφού «σταθμίσαμε τρία ζητήματα» όπως είπε: «Να προστατευτούν η διεθνής εικόνα της πόλης, η δημόσια και οι ιδιωτικές περιουσίες και η ασφάλεια των επισκεπτών». «Να αφήσουν την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Η Αστυνομία είναι αυτοκέφαλη, έχει δικό της Αρχηγείο και πράττει σύμφωνα με τους νόμους του κράτους» σχολιάζει ο αντιπρόεδρος  Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής Σπήλιος Κρικέτος.

Εισαγγελική παρέμβαση. Στο μεταξύ, χθες, η εισαγγελέας Εμμανουέλα Κετσιατζή ζήτησε τη σύλληψη με την αυτόφωρη διαδικασία τριών μελών διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, καθώς και του διοικητή τους, για επίθεση που κατήγγειλε ότι δέχθηκε ο θεσσαλονικιός δημοσιογράφος Τάσος Ασλανίδης, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών. Προηγήθηκε μήνυση του δημοσιογράφου του thestival.gr (για εξύβριση, απρόκλητη σωματική βλάβη και απειλή) στην οποία επισυνάπτει οπτικοακουστικό υλικό που, όπως υποστηρίζει, αποδεικνύει τις καταγγελίες του.

Ο δημοσιογράφος καταγγέλλει υβριστικές εκφράσεις κατά των διαδηλωτών με ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Εξάλλου στη διάθεση της εισαγγελέως υπάρχει και βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο και στο οποίο απεικονίζονται άνδρες των ΜΑΤ την ώρα που επιτίθενται σε διαδηλωτή. Ο εικονολήπτης ακούγεται να περιγράφει ότι οι αστυνομικοί κλώτσησαν τον διαδηλωτή υποστηρίζοντας ότι «προκάλεσαν τους διαδηλωτές» αποκαλώντας τους «Βούλγαρους».