Επί 14 χρόνια ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι ευρωβουλευτής. Τώρα ο Χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός από τη Βαυαρία βάζει στόχο να διαδεχθεί τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ και να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν. Ο Βέμπερ ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητά του, η Ανγκελα Μέρκελ τον στηρίζει. Αλλά αυτό δεν αρκεί για την κατάκτηση του στόχου στην κούρσα που μόλις άρχισε.

«Υποστηρίζω την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ» είπε η γερμανίδα καγκελάριος χθες στο Βερολίνο. «Ο επικεφαλής του ΕΛΚ φυσικά μπορεί, επί της αρχής, να γίνει και πρόεδρος της Κομισιόν» απάντησε η Μέρκελ στην ερώτηση εάν ήθελε να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν ο επικεφαλής της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ. Αλλά «μέχρι τότε θα πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά βήματα» πρόσθεσε η Μέρκελ και τα περιέγραψε με τον γνωστό της ρεαλισμό: «Τώρα πρέπει να περιμένουμε ποιος άλλος από την οικογένεια των ευρωπαϊκών συντηρητικών κομμάτων θα θέσει υποψηφιότητα για να ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου. Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα προσπαθήσει να είναι πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές τον Μάιο του ’19. Και μετά θα ακολουθήσουν περαιτέρω συνομιλίες και διαπραγματεύσεις». Ο 46χρονος Μάνφρεντ Βέμπερ πάντως πήρε πρώτος θέση για τη μάχη διαδοχής του Γιούνκερ. Στο τραπέζι ήταν και τα ονόματα του υπουργού Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ, όπως και της υπουργού Αμυνας Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν. Τελικά ο Βέμπερ πήρε το πράσινο φως από την καγκελάριο σε συνάντηση που είχε μαζί της την προηγούμενη εβδομάδα. Ρόλο έπαιξε σίγουρα ότι αντέκρουσε συχνά τον ευρωσκεπτικισμό του κόμματός του, ενώ στο Προσφυγικό στήριξε τη Μέρκελ κόντρα στην ηγεσία του CSU Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρκους Ζέντερ.

Αυτοί δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να τον στηρίξουν. «Μια τέτοια ευκαιρία για τον πρόεδρο της Κομισιόν δεν πρόκειται να έχει ξανά σύντομα η Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU)» έλεγε στο «Σπίγκελ» τον Μάιο ο Βέμπερ. «Αλλά δεν θέλω να είμαι ο υποψήφιος της Ανγκελα Μέρκελ», τονίζει, «θέλω να ηγηθώ της ομάδας του ΕΛΚ». Είναι ο «γεφυροποιός» με τους δεξιούς λαϊκιστές της Ευρώπης, αλλά και μεταξύ φτωχών και πλουσίων, μικρών και μεγάλων χωρών στην ΕΕ. Σύνθημά του: «Να δώσουμε την Ευρώπη πίσω στους πολίτες» και «Μια νέα εποχή για την Ευρώπη».

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα αναδείξει τον επικεφαλής τού ευρωψηφοδελτίου στο συνέδριό του στο Ελσίνκι στις αρχές Νοεμβρίου. Εκεί ο Μάνφρεντ Βέμπερ θα χρειαστεί την υποστήριξη από συντηρητικά κόμματα και άλλων χωρών – μελών της ΕΕ. Για την επίζηλη θέση που μπορεί να οδηγήσει και στην προεδρία της Κομισιόν ενδιαφερόμενοι φέρεται επίσης ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής της διαπραγμάτευσης για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, όπως και ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ.