Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδουν τόσο η Γερμανία όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι η επίσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιήσει το προσεχές Σάββατο στα Σκόπια η Ανγκελα Μέρκελ. Η γερμανίδα καγκελάριος θα εκφράσει τη στήριξή της προς την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, καθώς η γειτονική χώρα εισέρχεται στην τελική ευθεία εν όψει του πρώτου από τα βήματα που πρέπει να πραγματοποιήσει: την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου. Δεν αποκλείεται μάλιστα να πραγματοποιηθούν και άλλες επισκέψεις αυτού του είδους στη χώρα το προσεχές διάστημα.

Το Βερολίνο – και όχι μόνο αυτό – επιδεικνύει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Η επίσκεψη Μέρκελ είναι τόσο συμβολική όσο και ουσιαστική, καθώς οι Ευρωπαίοι αλλά και οι Αμερικανοί έχουν επενδύσει στην επιτυχία της Συμφωνίας των Πρεσπών στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού τους για την περιοχή, ο οποίος περιλαμβάνει και τη διευθέτηση του ζητήματος του Κοσόβου, με τις συνομιλίες Βελιγραδίου – Πρίστινας να συνεχίζονται στα τέλη της εβδομάδας.

ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ. Οι ενδείξεις για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι προς το παρόν θετικές. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της κοινής γνώμης, η οποία πραγματοποιήθηκε από το International Republican Institute (IRI), το 57% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά στο ερώτημα της ένταξης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ, αρχικά, στη δε ΕΕ αργότερα, με την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ιδιο ποσοστό εκ των ερωτηθέντων απάντησε ότι η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας δικαιολογεί τα οφέλη που θα προκύψουν από τη μελλοντική ένταξη στην ΕΕ. Αντίθετα, το 38% όσων ερωτήθησαν διαφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ένα ποσοστό 5% αρνήθηκε να απαντήσει τι πιστεύει. Η σχετική έρευνα διενεργήθηκε το χρονικό διάστημα 28 Ιουνίου – 15 Ιουλίου.

Την ίδια στιγμή, ένα από τα ερωτήματα που εξακολουθούν να απασχολούν όσους παρατηρούν τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ εν όψει του δημοψηφίσματος είναι αν αυτό θα κυλήσει ομαλά. Με αυτό εννοούν το αν το ποσοστό όσων θα συμμετάσχουν θα ξεπεράσει το 50%, ώστε το δημοψήφισμα να είναι έγκυρο.

ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ. Ο πρόεδρος του κόμματος Χρίστιαν Μισκόφσκι δέχεται παρασκηνιακά πιέσεις όχι μόνο να μη στηρίξει την αποχή, αλλά και να συνδράμει την κυβέρνηση να περάσει την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας από το Κοινοβούλιο, όπου το VMRO – DPMNE και οι σύμμαχοί του ελέγχουν 48 έδρες. Σε πρόσφατη δήλωσή του από το Κίτσεβο, ο Χρίστιαν Μισκόφσκι φέρεται να δήλωσε: «Ποιος είμαι εγώ που θα πω στον λαό τι θα κάνει;». Η δήλωση αυτή θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι δίνει σήμα στους ψηφοφόρους του κόμματος να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Το VMRO – DPMNE πάντως δέχεται και ισχυρές πιέσεις εξαιτίας των κατηγοριών για διαφθορά που αντιμετωπίζει ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η κυβέρνηση στα Σκόπια γνωρίζει ότι για να μπορέσει να κερδίσει το δημοψήφισμα πρέπει να τηρήσει μια «ισορροπία τρόμου», που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην Αθήνα. Είναι σαφές ότι τόσο ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ πρέπει να απευθυνθούν στο λαϊκό αίσθημα των συμπατριωτών τους.