Οδηγίες για στροφή στην καθημερινότητα μέσα στο «μεταμνημονιακό ξέφωτο» μέχρι τις εκλογές αναμένεται να δώσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει πρώτη φορά με τη νέα του σύνθεση.

Ο Πρωθυπουργός πρόκειται να ζητήσει «σκληρή δουλειά» από τα στελέχη της κυβέρνησής του καθώς δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και να επισημάνει τη σημασία που έχει για τις δυνατότητες άσκησης πολιτικής η απαγκίστρωση της οικονομίας από το καθεστώς του Μνημονίου που έκλεισε – κατά την κυβερνητική εκτίμηση, οριστικά – στις 21 Αυγούστου.

Αναγνωρίζοντας ότι ο χρόνος που απομένει ώς τις εκλογές δεν είναι μεγάλος, ο Τσίπρας θέλει οι πολίτες να έχουν απτά δείγματα ωφέλειας από το τέλος της μνημονιακής επιτήρησης και σε αυτό θα ζητήσει από τους υπουργούς ένταση των προσπαθειών τους.

Παράλληλα, αναμένεται να επιτεθεί στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι επιδιώκει με την πολιτική της πρόταση την επαναφορά της πολιτικής και της οικονομίας σε καθεστώς Μνημονίου, έτσι ώστε – σε καθεστώς ειδικής ανάγκης – να προχωρήσει σε «σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές» με πρώτο πεδίο την εργασία. Στο μεταξύ, με αναφορές στην επόμενη μέρα της κυβέρνησης και στο πολιτικό στοίχημα μέχρι τις εκλογές, ολοκληρώθηκε η αλλαγή σκυτάλης στα υπόλοιπα υπουργεία που αλλάζουν πολιτική ηγεσία μετά τον ανασχηματισμό. Στο υπουργείο Ναυτιλίας ο Παναγιώτης Κουρουμπλής παρέδωσε τη σκυτάλη στον Φώτη Κουβέλη που και σε αυτή τη θητεία καλείται να διοικήσει – εκτός της ναυτιλίας – και πάλι ένστολο σώμα, το Λιμενικό.

ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ. Ο απερχόμενος υπουργός, ο οποίος γλίτωσε στο παρά πέντε την αποπομπή μετά τη ρύπανση του Σαρωνικού με το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙΙ», δήλωσε ότι φεύγει υπερήφανος από το υπουργείο Ναυτιλίας και την κυβέρνηση επειδή «προσπάθησε να δικαιώσει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού όπου και αν του ανέθεσε να διατελέσει έργο».

Ημουν καλός υπουργός (δηλαδή, αδικήθηκα), είπε με τον τρόπο του ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος μάλιστα περιγράφοντας τη νέα του αποστολή, αυτή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου που του πρότεινε το Μαξίμου, εκτίμησε ότι στην τελευταία περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας θα υπάρξουν πολύ μεγάλες αναμετρήσεις σε θέματα όπως το Σύνταγμα, το Μακεδονικό και άλλα ζητήματα. Θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου πάντως ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε και στον Σταύρο Κοντονή, ο οποίος αρνήθηκε, ενώ ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι για να αποδεχθεί ο Κουρουμπλής επιστρατεύτηκε στέλεχος με «ειδικό βάρος» από τον ΣΥΡΙΖΑ που ανέλαβε να τον πείσει.Στο βάρος που έχει το υπουργείο Ναυτιλίας για την ελληνική οικονομία αναφέρθηκε ο Φώτης Κουβέλης, επισημαίνοντας το ποσοστό συμμετοχής της ναυτιλίας στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν.

Ο Σκουρλέτης και ο… Τόσκας. Την ίδια ώρα, στη Λεωφόρο Κατεχάκη και στο (αυτόνομο πλέον) υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το γυναικείο δίδυμο Γεροβασίλη – Παπακώστα παρέλαβε τη σκυτάλη από τον Πάνο Σκουρλέτη.

Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών και νυν γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε με εξαιρετικά λόγια για την παρουσία τού (παραιτηθέντος) Νίκου Τόσκα στο υπουργείο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ενας άλλος υπουργός έπρεπε να ήταν εδώ και να υποδεχόταν τα δύο νέα πρόσωπα. Τα τρία χρόνια που παρέμεινε, έκανε ένα εξαιρετικό έργο και αυτό το ομολογούν όλοι. Το ομολογούν και αυτοί που του άσκησαν κριτική».

Από την πλευρά της η Ολγα Γεροβασίλη, που καλείται να διευθύνει ένα υπουργείο με «ηλεκτρική καρέκλα», χαρακτήρισε μεγάλη προσωπική πρόκληση το γεγονός ότι ώς τώρα κάθισαν μόνο άνδρες σε αυτή την καρέκλα. «Σας διαβεβαιώνω από τώρα πως δεν με φοβίζουν οι προκλήσεις, τις αντιμετωπίζω μεθοδικά και ψύχραιμα… δεν με φοβίζουν και οι ευθύνες, τις αναλαμβάνω στο ακέραιο» δήλωσε η Γεροβασίλη, προσθέτοντας ότι «η ευθύνη και η πρόκληση, όπως και η ασφάλεια και η προστασία, είναι και αυτές γένους θηλυκού. Γένους θηλυκού, επίσης, είναι και η δημοκρατία».

Η τελευταία αναφορά στη δημοκρατία μόνο απαρατήρητη δεν θα πρέπει να περάσει από τους ενστόλους, καθώς αποτέλεσε την αρχή μιας αναφοράς με την οποία η νέα υπουργός έδωσε το στίγμα της για τη συμπεριφορά της Αστυνομίας, αφού συνέχισε με νόημα: «Η εμβάθυνσή της, είμαι απολύτως πεισμένη, είναι ο ασφαλέστερος τρόπος δημιουργίας συνθηκών ασφάλειας και προστασίας των πολιτών. Βούλησή μας είναι να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα με νηφαλιότητα, συστηματικότητα και αποτελεσματικότητα». Οσο για την Κατερίνα Παπακώστα, δήλωσε βέβαιη ότι θα αναπτύξουν κώδικες επικοινωνίας και συνεργασίας για αποδοτική δουλειά.